Ton o określonej częstotliwości oraz "głośności" w dB?
Jak wygenerować prosty ton o odpowiedniej f oraz poziomie głosnosci w dB ?
Oczywiscie bez pomocy np Sound and Vibration Toolkit
Dziekuje za pomoc
Oczywiscie bez pomocy np Sound and Vibration Toolkit
Dziekuje za pomoc
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Ton o określonej częstotliwości oraz "głośności" w dB?
Tutaj znajdziesz programik, którego częścią jest generacja tonów i granie ich w głośnikach.
thx
ale chodzi mi o cos takiego jak np. jest w examples labview :Generate sound.vi .Tylko chcilabym tam oporcz mozliwosci ustawienia czestotliwosci miec mozliwosc ustawienia poziomu glosnosci w dB

-
- Administrator
- Kontakt:
Zastanów się, skąd program ma wiedzieć, jak odtwarzasz dźwięk, jak go wzmacniasz, jaki głośnik jest, jaka moc wyjściowa?
Możesz to zrobić, ale przez sprzężenie zwrotne tzn. pomiar głośności + dodatkowa możliwość programowego wysterowania wyjścia kanału dźwiękowego.
Możesz to zrobić, ale przez sprzężenie zwrotne tzn. pomiar głośności + dodatkowa możliwość programowego wysterowania wyjścia kanału dźwiękowego.
- jogurt_owocowy
Głośności nie mierzy się w decybelach tylko w fonach, więc chyba nie do końca tak ma być. To nie jest żadne czepialstwo, napisz co masz na myśli pisząc "głośność".Tylko chcilabym tam oporcz mozliwosci ustawienia czestotliwosci miec mozliwosc ustawienia poziomu glosnosci w dB
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Tak żeby było kompletnie:jogurt_owocowy pisze:Głośności nie mierzy się w decybelach tylko w fonach, więc chyba nie do końca tak ma być. To nie jest żadne czepialstwo, napisz co masz na myśli pisząc "głośność".Tylko chcilabym tam oporcz mozliwosci ustawienia czestotliwosci miec mozliwosc ustawienia poziomu glosnosci w dB
http://blog.khron.net/2007/08/20/ludzki ... _dynamika/
Moze napisze jeszcze inaczej choc specjalista nie jestem i z gory sorry jesli napisalem jakies herezje:P Chodzi mi o wygenerowanie dzwieku w sluchawkach po podlaczeniu do kompa . o danej f oraz natezeniu dźwieku wyskalowane w db HL. ( Hearing Level) Za wszelkie wskazowki dziekuje
- jogurt_owocowy
Zapewne zdajesz sobie sprawę, że skala na pokrętle musi zależeć od, choćby, położenia regulatora w windowsie, więc jaki masz plan kalibracji całego sprzętu?
wlasnie liczylem na jakas pomoc - wskazowke w tym zakresie
bo nie wiem do konca jak sie za to zabrac

- jogurt_owocowy
Ma to być zrobione w oparciu o zestaw PC + słuchawki czy masz jakiś inny sprzęt do dyspozycji? Skąd masz taki projekt?peterski pisze:wlasnie liczylem na jakas pomoc - wskazowke w tym zakresiebo nie wiem do konca jak sie za to zabrac
Dokladnie ma to by zrobione tak jak napisales o zestaw PC +sluchawki . Nie mam innego sprzetu do dyspozycji .
- jogurt_owocowy
Skąd masz taki projekt?
Nie mam takiego projektu ... jesli dowiem sie jak wygenerowac ten dzwiek to bede wtedy dopiero myslal nad jakims projektem
- jogurt_owocowy
Moim zdaniem lepiej będzie jak znajdziesz sobie inny temat. Skalibrowanie takiego sprzętu byłoby na tyle kłopotliwe, że chyba gra nie jest warta świeczki.