Odczyt po kilku obrotach pętli
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Witam. Potrzebuję pomocy
Odczytuję napięcie z karty pomiarowej. Na elementach na których mierzę napięcie jest dosyć duży spadek napięcia i wskaźnik w programie skacze to w górę to w dół. Na wykresie powstaje sinusoida (napięcie stałe). Co zrobić, aby odczyt był wyświetlany co n-ty obrót pętli?

Możesz przykładowo zrobić sobie jakiś prosty licznik (na Shift Register), który będzie liczył do zadanej wartości. Gdy zostanie ona osiągnięta, aktualizujesz wykres, zerujesz licznik (prosty Case). I tak w kółko.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Re: Odczyt po kilku obrotach pętli
ok, Wykonałem następujący programik:
Tylko teraz nie wiem co zrobić aby program rozpoczynał liczeie od początku (od 0). Zmieniałem właściwości pętli na "continue if true" ale program nie reagował. Pewnie rozwiązanie jest banalne ale moja niezbyt inteligentna glowa nie radzi sobie z takimi rzeczami ;)
Tylko teraz nie wiem co zrobić aby program rozpoczynał liczeie od początku (od 0). Zmieniałem właściwości pętli na "continue if true" ale program nie reagował. Pewnie rozwiązanie jest banalne ale moja niezbyt inteligentna glowa nie radzi sobie z takimi rzeczami ;)
Re: Odczyt po kilku obrotach pętli
1. Można prościej ;)
2. Nie ma prawa działać z ustawionym 'Continue if True', przecież już na starcie masz warunek (1 == 4), czyli False.
3. Czemu chcesz kończyć pętlę, gdy doliczysz do zadanej wartości?
4. Tak jak pisałem wcześniej - po doliczeniu nie tylko aktualizujesz wykres (czy co tam chcesz...) ale też zerujesz licznik!
Poniżej przykładowy obrazek oraz plik *.vi : Wartość, do której chcesz "doliczyć" ustawiasz jako jednego Case'a, drugi jako 'Default'.
2. Nie ma prawa działać z ustawionym 'Continue if True', przecież już na starcie masz warunek (1 == 4), czyli False.
3. Czemu chcesz kończyć pętlę, gdy doliczysz do zadanej wartości?
4. Tak jak pisałem wcześniej - po doliczeniu nie tylko aktualizujesz wykres (czy co tam chcesz...) ale też zerujesz licznik!
Poniżej przykładowy obrazek oraz plik *.vi : Wartość, do której chcesz "doliczyć" ustawiasz jako jednego Case'a, drugi jako 'Default'.