Odczyt po kilku obrotach pętli

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gorbaczov
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: Gorbaczov »

Witam. Potrzebuję pomocy :) Odczytuję napięcie z karty pomiarowej. Na elementach na których mierzę napięcie jest dosyć duży spadek napięcia i wskaźnik w programie skacze to w górę to w dół. Na wykresie powstaje sinusoida (napięcie stałe). Co zrobić, aby odczyt był wyświetlany co n-ty obrót pętli?
Awatar użytkownika
coolfon
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Post autor: coolfon »

Możesz przykładowo zrobić sobie jakiś prosty licznik (na Shift Register), który będzie liczył do zadanej wartości. Gdy zostanie ona osiągnięta, aktualizujesz wykres, zerujesz licznik (prosty Case). I tak w kółko.
Gorbaczov
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: Odczyt po kilku obrotach pętli

Post autor: Gorbaczov »

ok, Wykonałem następujący programik:
Untitled-2.png
Untitled-2.png (5.19 KiB) Przejrzano 5241 razy
Tylko teraz nie wiem co zrobić aby program rozpoczynał liczeie od początku (od 0). Zmieniałem właściwości pętli na "continue if true" ale program nie reagował. Pewnie rozwiązanie jest banalne ale moja niezbyt inteligentna glowa nie radzi sobie z takimi rzeczami ;)
Awatar użytkownika
coolfon
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Re: Odczyt po kilku obrotach pętli

Post autor: coolfon »

1. Można prościej ;)
2. Nie ma prawa działać z ustawionym 'Continue if True', przecież już na starcie masz warunek (1 == 4), czyli False.
3. Czemu chcesz kończyć pętlę, gdy doliczysz do zadanej wartości?
4. Tak jak pisałem wcześniej - po doliczeniu nie tylko aktualizujesz wykres (czy co tam chcesz...) ale też zerujesz licznik!

Poniżej przykładowy obrazek oraz plik *.vi :
update_every_x_iterations.png
update_every_x_iterations.png (9.95 KiB) Przejrzano 5235 razy
update_every_x_iterations.vi
(11.54 KiB) Pobrany 273 razy
Wartość, do której chcesz "doliczyć" ustawiasz jako jednego Case'a, drugi jako 'Default'.
ODPOWIEDZ