Automatyczna regulacja temperatury
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Witam. Mam pytanie odnośnie małego VI którego chcę stworzyć. Wygląda on następująco:
za pomosą pokrętła "regulacja" reguluje się temperaturę która jest wyświetlana na termometrze. po przekroczeniu określonej wartości temp. załączana jest wentylacja (dioda). Moje pytanie dotyczy następującego zagadnienia: co zrobić aby po jakimś czasie (ustalonym) od zakończenia regulacji wartość temperatury zaczęła automatycznie spadać do żądanego poziomu? wolałbym nie stosować Event Structure.- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Re: Automatyczna regulacja temperatury
Zastosuj local variable i dodaj opóźnienie do pętli. Patrz rys. Jak coś nie rozumiesz, to pytaj.
- Załączniki
-
- regulat.png (5.88 KiB) Przejrzano 6874 razy
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Nudzi mi się w pracy to odpowiem 
Skoro nie chcesz eventów to zmodyfikowałem lekko to co pokazałeś. Wydaje mi się, że o to chodziło.
Dodałem jedną strukturę Case oraz rejestr przesuwny. Pozwoli to odmierzyć czas i zmniejszać wartość temperatury. wewnętrzny Case (True): zewnętrzny Case (False): W załączniku vi. w wersji 8.6
spec.kolombo: zapomniałeś, że kolega chciał zmniejszanie temperatury po jakimś czasie dopiero, a nie od razu ;)

Skoro nie chcesz eventów to zmodyfikowałem lekko to co pokazałeś. Wydaje mi się, że o to chodziło.
Dodałem jedną strukturę Case oraz rejestr przesuwny. Pozwoli to odmierzyć czas i zmniejszać wartość temperatury. wewnętrzny Case (True): zewnętrzny Case (False): W załączniku vi. w wersji 8.6
spec.kolombo: zapomniałeś, że kolega chciał zmniejszanie temperatury po jakimś czasie dopiero, a nie od razu ;)
- Załączniki
-
- temp8.6.vi
- (9.84 KiB) Pobrany 333 razy
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
Pitol bo to tak na szybkiego maznąłem, co by pomysł podrzucić 

Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
też bym tak zrobił... ale mi się nudziło to zrobiłem wszystko, a niech ma, dziś mam dobry humor 

-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Super, dzięki chłopaki
A jeszcze chciałbym zapytać... Jeżeli regulacja odbywać się będzie caly czas, tj zastosuję kartę pomiarową i będę przeprowadzał pomiar temperatury, to czy możliwe będzie wtedy zastosowanie powyższego VI? Czy będzie on działał? Sygnały będą dostarczane caly czas i na pewno nie będą identyczne (będą się różniły o jakieś tam setne lub tysieczne) więc tak na dobrą sprawę mało prawdopodobne będzie uzyskanie stałego pułapu temperatury. A może źle myślę... Co wy o tym sądzicie?

- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
W VI zaproponowanym przez Pitol'a musiałbyś usunąć część symulującą opadanie temperatury. Poza tym lepiej zastosować regulator z histerezą, zawierający temperaturę Włączenia i Wyłączenia wentylatora.
W załączonym przykładzie znajdziesz propozycję takiego regulatora, żeby uruchomić go ze sprzętem wystarczy zastąpić kontrolki Temperatura i Wentylator odpowiednim wejściem analogowym odczytującym wartość temperatury i wyjściem cyfrowym pozwalającym na włączenie wentylatora.
Nie rozumiem pytania o identyczność sygnałów.
W załączonym przykładzie znajdziesz propozycję takiego regulatora, żeby uruchomić go ze sprzętem wystarczy zastąpić kontrolki Temperatura i Wentylator odpowiednim wejściem analogowym odczytującym wartość temperatury i wyjściem cyfrowym pozwalającym na włączenie wentylatora.
Nie rozumiem pytania o identyczność sygnałów.
- Załączniki
-
- StanMaszyny.ctl
- Kontrolka zawierająca stany maszyny stanów
- (3.85 KiB) Pobrany 306 razy
-
- Regulator.vi
- Główny VI
- (11.81 KiB) Pobrany 335 razy