Widmo Fazowe
Widmo Fazowe
Witam
Wiecie może jak wyświetlić widmo fazowe sygnalu by wygladalo ono w formie 2 prążków ja w przypadku widma amplitudowego, np dla skladowej sumacyjnej aby widnial 1 prazek o wartosci 45stopni a dla rożnicowej 1 prążek o wartosci np 90 stopni?
Wiecie może jak wyświetlić widmo fazowe sygnalu by wygladalo ono w formie 2 prążków ja w przypadku widma amplitudowego, np dla skladowej sumacyjnej aby widnial 1 prazek o wartosci 45stopni a dla rożnicowej 1 prążek o wartosci np 90 stopni?
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Widmo Fazowe
Tak już jest, że widmo amplitudowe ma prążki, a widmo fazowe prążków nie ma. Jeśli koniecznie chcesz je uczynić "prążkowym" dla pewnych wartości częstotliwości, to musisz to zrobić na piechotę. Utworzyć sobie wektor maski (o długości równej długości wektora widma) z jedynkami dla częstotliwości, dla których chcesz mieć prążki; z zerami dla pozostałych częstotliwości i wymnożyć go z wektorem widma fazowego.
Re: Widmo Fazowe
A w jaki sposób najprościej spreparowac sobie taki wykres na waveform graph?
Tzn, znam czestotliwości obu składowych i ich kąty fazowe i chce to teraz wyświetlic w formie prążków na waveform graph.
Tzn, znam czestotliwości obu składowych i ich kąty fazowe i chce to teraz wyświetlic w formie prążków na waveform graph.
- jogurt_owocowy
To nie jest taka do końca błaha sprawa, dlatego miło będzie, jak zamieścisz VIaja generującego te sygnały - będzie nam łatwiej rozmawiać.
Próbowałęm to zrobić z tym wektorem ale otrzymana przeze mnie wartość jest niepoprawna :/
Narazie dla 1 sygnalu o czestotliwosci 1020 Hz, którego kąt fazowy jest 45 stopni
Narazie dla 1 sygnalu o czestotliwosci 1020 Hz, którego kąt fazowy jest 45 stopni
OK załączam VI
EDIT:
załączyłem nowy VI zamiast tamtego
EDIT:
załączyłem nowy VI zamiast tamtego
- Załączniki
-
- widmo fazowe.vi
- (26.44 KiB) Pobrany 360 razy
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010 15:10 przez uksz, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
Postaraj się trochę i wyodrębnij z Twojego programu te części, które są istotne dla omawianego problemu. W wersji minimum może to być kontrolka z sygnałem, o którym pisałeś:
Poustawiaj wszystko w programie tak, żeby na wykresie pojawił się ten sygnał, zatrzymaj program, skopiuj wykres do nowego VIaja, ustaw sygnał z nim siedzący jako wartość domyślną, zapisz i zamieść na forum.dla skladowej sumacyjnej aby widnial 1 prazek o wartosci 45stopni a dla rożnicowej 1 prążek o wartosci np 90 stopni
Zamiescilem VI w wczesniejszej wiadomosci
- jogurt_owocowy
Sposób konstrukcji takiego prążkowego widma fazowego na obrazku. Próg detekcji prążków (na rysunku 0,05) ustal sobie sam.
Stosowalność takiego rozwiązania jest ograniczona do przypadków, w których można zaniedbać efekt przecieku widma. Upraszczając: takich przypadków, w których sygnał podawany na wejście funkcji liczącej widmo, zawiera stosunkowo dużo okresów sygnałów składowych (powiedzmy od kilkudziesięciu w górę).
Stosowalność takiego rozwiązania jest ograniczona do przypadków, w których można zaniedbać efekt przecieku widma. Upraszczając: takich przypadków, w których sygnał podawany na wejście funkcji liczącej widmo, zawiera stosunkowo dużo okresów sygnałów składowych (powiedzmy od kilkudziesięciu w górę).
- Załączniki
-
- modified denoised peak phase spectrum.png (3.83 KiB) Przejrzano 15032 razy
Nie bardzo wiem jak to dokladnie dziala.
Porównuje amplitude kazdego prazka z 0,05 jezeli jest wieksza to otrzymuje wartosc 1 jezeli mniejsza to 0
Tzn jezeli ustawie odpowiednia detekcje to na wykresie otrzymam taki kat jakiego oczekuje? raczej nie.
O ile sie orientuje to powinienem otrzymac cos kolo 0.78 radiana prawda? a tu jest cos za wysoko ;p
Podzielilem otrzymana wartosc przez 10 i wymnozylem przez pierwiatek z 2 a nastepnie zamienilem na stopnie i jest ok.
Nie wiem tylko dlaczego musialem dzielic przez 10.
Z kolei dla sygnalu 1020 Hz nie trzeba nic dzielic przez 10 wystarczy tylko zamienic radiany na stopnie.
Moglbys mi moze to bardziej wyjasnic?
Porównuje amplitude kazdego prazka z 0,05 jezeli jest wieksza to otrzymuje wartosc 1 jezeli mniejsza to 0
Tzn jezeli ustawie odpowiednia detekcje to na wykresie otrzymam taki kat jakiego oczekuje? raczej nie.
O ile sie orientuje to powinienem otrzymac cos kolo 0.78 radiana prawda? a tu jest cos za wysoko ;p
Podzielilem otrzymana wartosc przez 10 i wymnozylem przez pierwiatek z 2 a nastepnie zamienilem na stopnie i jest ok.
Nie wiem tylko dlaczego musialem dzielic przez 10.
Z kolei dla sygnalu 1020 Hz nie trzeba nic dzielic przez 10 wystarczy tylko zamienic radiany na stopnie.
Moglbys mi moze to bardziej wyjasnic?
- jogurt_owocowy
Metodologia Monte Carlo? ;]Podzielilem otrzymana wartosc przez 10 (...) Nie wiem tylko dlaczego musialem dzielic przez 10.
Porównujesz wartości widma amplitudowego z jakimś progiem, żeby wykryć, gdzie są prążki. Wartość progu 0,05 odczytałem na szybko z wykresu powstałego w zamieszczonym przez Ciebie VIaju. Widzisz, że prążki mają wartości np. 100, to weź 50. Jak mają 10000, to weź 5000, a jeszcze lepiej zrób jakiś próg automatyczny np. połowa wartości najwyższego prążka.Porównuje amplitude kazdego prazka z 0,05
Dostajesz wektor, który jedynkami wskazuje Ci lokalizacje prążków w widmie amplitudowym. Jeśli go teraz wymnożysz z wektorem widma fazowego, wartości fazy dla częstotliwości, w których są prążki, pozostaną nienaruszone (pomnożone przez 1), a wartości fazy dla częstotliwości, w których prążków nie ma, zostaną wyzerowane (pomnożone przez 0). Pozostaje Ci ewentualnie przeliczyć radiany na stopnie.jezeli jest wieksza to otrzymuje wartosc 1 jezeli mniejsza to 0
Transformacja Fouriera ma taką własność, że zerową fazę przypisuje do kosinusa, a nie do sinusa (jak podpowiada intuicja), więc miej to na uwadze, podobnie jak ujemne wartości fazy, które możesz już samodzielnie przeliczyć na dodatnie.
Zasade detekcji rozumiem, ale dlaczego musze dzielic wartosci dodatnie przez 10 i mnozyc przez pierwiastek z 2, a wartosci ujemnych nie, to niebardzo czaje :/
Tyle mi pomagasz a ja nadal mam problem.
Próbuje teraz przeliczyc ten kąt dla wartości dodatnich i ujemnych na stopnie, ale cos mnie nie wychodzi :/
Tyle mi pomagasz a ja nadal mam problem.
Próbuje teraz przeliczyc ten kąt dla wartości dodatnich i ujemnych na stopnie, ale cos mnie nie wychodzi :/
- Załączniki
-
- widmo fazowe.vi
- (28.63 KiB) Pobrany 355 razy
- jogurt_owocowy
Skąd Ty to w ogóle wziąłeś?dlaczego musze dzielic wartosci dodatnie przez 10 i mnozyc przez pierwiastek z 2, a wartosci ujemnych nie
Pomnóż radiany przez 57,296 i będziesz mieć stopnie. Jeśli wartość fazy jest ujemna, to dodaj do niej 360 i dostaniesz równoważną wartość dodatnią.
Zamieniajac radiany na stopnie wymnazajac po prostu przez te 57,XX dla czestotliwosci 1000Hz otrzymuje jakies ponad 300 stopni, to chyba cos nie teges ;/
- jogurt_owocowy
Dokładnie 315 stopni (dla fazy generatora sinusoidalnego równej 45 stopni).
Podłącz kontrolkę na wyjście generatora, na kartce narysuj kosinus przesunięty w fazie o 315 stopni i zobacz, czy wyjdzie Ci to samo.
Podłącz kontrolkę na wyjście generatora, na kartce narysuj kosinus przesunięty w fazie o 315 stopni i zobacz, czy wyjdzie Ci to samo.