INDICATOR ograniczenie gora dol
- tutorial
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Pod jaka nazwa szukac w propety node ograniczenia gornego dla indicatora?? dla controla mamy opcje DATA ENTRY LIMITS. Czy istnieje cos takiego dla indicator??
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: INDICATOR ograniczenie gora dol
Ciekawe pytanie.
Sprawdziłem i do indycatora również jest Data Entry Limits, ale nie wiem jak działa, bo po podaniu ograniczeń, nie mają one skutku.
Zastanawia mnie jednak fakt, iż zwykle do indycatora to właśnie programista podaje daną, więc jaki problem zrobić kawałek kodu, który sprawdzi limity?
bogdani
Sprawdziłem i do indycatora również jest Data Entry Limits, ale nie wiem jak działa, bo po podaniu ograniczeń, nie mają one skutku.
Zastanawia mnie jednak fakt, iż zwykle do indycatora to właśnie programista podaje daną, więc jaki problem zrobić kawałek kodu, który sprawdzi limity?
bogdani
- tutorial
nie dodałem ze jest to indicator pochodzący od stringa. i niestety tego nie widze.
kwestia sprawdzenia limitu to nie problem.
kwestia sprawdzenia limitu to nie problem.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
yy... to nie rozumiem... możesz wytłumaczyć co dokładnie chcesz osiągnąć?
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
No, to pytanie robi się jeszcze ciekawsze.
Pytanie dodatkowe, po co sprawdzanie limitów dla stringa ?
bogdani
Pytanie dodatkowe, po co sprawdzanie limitów dla stringa ?
bogdani
- tutorial
OK temat rozwiazany przebudowalem program. I dzialam na Controlu numerycznym. Troche zajelo ale poszlo.
A chodzilo o to ze z bazy danych pobieralem rekordy i wyswietlalem je na indykatorze. mozna za jego pomoca bylo przegladac te rekordy a takze pouste pola od 0 do nieskonczonosci zalozmy. w zaleznosci jaki rekord wybralem taka dana (nazwa) byla wyswietlana. Chcialem aby majac rzeczywistych dancyh od 0-2 czyli 3 moc zmieniac indykatorem dane od 0 do 2 a nie od 0 w nieskonczonosc i ogladac puste pola. Problem rozwiazalem przebudowywujac program i dziala na controlu. Mam nadzieje ze nie zagmatalem i chociaz teraz problem wydal sie jasniejszy. Jednak w zwiazku z jego rozwiazaniem dziekuje za pomoc wszystkim i zawracanie gitary ;):P
A chodzilo o to ze z bazy danych pobieralem rekordy i wyswietlalem je na indykatorze. mozna za jego pomoca bylo przegladac te rekordy a takze pouste pola od 0 do nieskonczonosci zalozmy. w zaleznosci jaki rekord wybralem taka dana (nazwa) byla wyswietlana. Chcialem aby majac rzeczywistych dancyh od 0-2 czyli 3 moc zmieniac indykatorem dane od 0 do 2 a nie od 0 w nieskonczonosc i ogladac puste pola. Problem rozwiazalem przebudowywujac program i dziala na controlu. Mam nadzieje ze nie zagmatalem i chociaz teraz problem wydal sie jasniejszy. Jednak w zwiazku z jego rozwiazaniem dziekuje za pomoc wszystkim i zawracanie gitary ;):P
A nie mylisz czasem pojęć? Bo z tego co rozumiem, wyświetlasz sobie jakąś tabelę i chcesz, aby można sobie było przełączać tylko pomiędzy zajętymi komórkami. Jeśli dobrze rozumiem, to mam taką małą uwagę: te strzałki po lewej stronie kontroli (góra/dół) to zdecydowanie nie jest Indicator!
A jeśli źle rozumiem, to... no cóż, nie rozumiem, pisz jaśniej
A jeśli źle rozumiem, to... no cóż, nie rozumiem, pisz jaśniej
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
dokładnie... kolega coś potentegował ;) Indicator, jak sama nazwa wskazuje, służy do wyświetlania informacji a nie sterowania (do czego z racji swej nazwy służy element Control). Jeśli działasz na kontrolce numerycznej, to aby ustawić jej ograniczenia to poza ustawieniem Data Entry Limits, należy ustawić jeszcze Response To Value Outside Limits. Ustaw tam flagę na 1, co oznacza yyy... Coerce czyli jak wpiszesz za dużo/za mało to zostanie wartość "zmuszona" do ustawienia się na największej/najmniejszej zadeklarowanej przez Ciebie.
- tutorial
coolfon. jest to INDICATOR gdyz tworzylem go sam i dobrze wiem jak sie nazywa. jest to indicator gdzie mozemy zmieniac znalezione dane i wyswietlac w pojedynczej komorce. i da sie z niego wyciagac konkretna ustawiona dana bo tak to mialem zrobione. w zasadzie nie rozni sie on na panelu znaczaco od controla ;) wizualnie wgl. dlatego myslalem ze da sie dac takie samo ograniczenie jak na control a sie chyba nie da.
pitol. uwierz mi ze mozna sterowac indicatorem. ale na podstawie dysponowanych danych. Data Entry Limits w zupelnosci wystarczylo. dolny limit daje 0 a gorny dlugosc array minus 1. i dziala wysmienicie.
ponizej screen z tego INDICATORA nieszczesnego
Uploaded with ImageShack.us
pitol. uwierz mi ze mozna sterowac indicatorem. ale na podstawie dysponowanych danych. Data Entry Limits w zupelnosci wystarczylo. dolny limit daje 0 a gorny dlugosc array minus 1. i dziala wysmienicie.
ponizej screen z tego INDICATORA nieszczesnego
Uploaded with ImageShack.us
Słuchaj, jak Ci dwie osoby mówią, że coś kręcisz, to coś w tym musi być ;)
Indykator nie służy do zmieniania danych. Za pomocą Indykatora danych w ogóle się nie zmienia, a jedynie dane się wyświetla. Możesz sobie co najwyżej wybrać, którą część danych (np. jaki zakres indeksów danej tabeli) chcesz oglądać.tutorial pisze:jest to indicator gdzie mozemy zmieniac znalezione dane i wyswietlac w pojedynczej komorce
Różni się! I to bardzo! Powtórzę się, ale... Za pomocą Controla można zmieniać dane, Indykator tylko je wyświetla.tutorial pisze:w zasadzie nie rozni sie on na panelu znaczaco od controla
Nie wiem co rozumiesz przez "sterować indykatorem"... Tak jak napisał Pitol, Indykator nie służy do sterowania.tutorial pisze:pitol. uwierz mi ze mozna sterowac indicatorem. ale na podstawie dysponowanych danych. Data Entry Limits w zupelnosci wystarczylo. dolny limit daje 0 a gorny dlugosc array minus 1. i dziala wysmienicie.
A tu chyba raczej chodzi Ci o ograniczenie dla Index Display przy danym Indykatorze, a nie dla samego Indykatora.tutorial pisze:Pod jaka nazwa szukac w propety node ograniczenia gornego dla indicatora??
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2010 07:47 przez coolfon, łącznie zmieniany 2 razy.
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Mają rację coolfon i pitol. To z angielskiego jest:
indicator
[`ɪndɪkeɪtə(r)] wskaźnik, wskazówka, przyrząd wskazujący, miernik wskazówkowy, indykator, czujnik, sygnalizator, (samoch.) kierunkowskaz
i służy do wskazywania wartości, a nie do sterowania.
indicator
[`ɪndɪkeɪtə(r)] wskaźnik, wskazówka, przyrząd wskazujący, miernik wskazówkowy, indykator, czujnik, sygnalizator, (samoch.) kierunkowskaz
i służy do wskazywania wartości, a nie do sterowania.
- tutorial
Rozumiem. Ale dysponując ilomaś wskazami i wybierajac jeden z nich na podstawie jego wartosci mozna sterowac dzialaniem programu w zaleznosci od ich interpretacji mniejsza.
Tak coolfon o index display chodzilo.
Tak coolfon o index display chodzilo.
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Mógłbyś zamieścić cały screen głównego VI?
- tutorial
Prosze bardzo aczkolwiek nei wiem w jakim celu. Juz sobie poradzilem przebudowalem program i jest si dlatego najlepiej sie nie rozczulac juz nad tym tematen. A za badz co badz niefortunne mozliwe stwierdzenie z gory przepraszam. Pozdrawiam ;)
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
- Kontakt:
To ja mam takie pytanie nie związane z tematem. Jak zrobić takiego screena- w całości kodu, kiedy nie mieści się na ekranie?