Analiza częstotliwosci w czasie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
piekaj
Wersja środowiska: LabVIEW 6i

Post autor: piekaj »

Witam. Ne jestem młody i moja wiedza w LV opiera się na samodzielnych zabawach (na studiach tylko wspominano ze coś takiego jest i pózniej kontakt samodzielny w 6.1). Aktualnie pojawił się problem w mojej pracy i zastanawiam się czy jestem w stanie w LV w miare szybko zanalizować dźwięk z formatu wav. Jest to nagrana praca urządzenia (sporo szumów i różnych składowych, jednak jego podstawowa częstotliwosć pracy to ok +/- 10Hz). Zmienia sie ona minimalnie w czasie, jednak muszę znależc sposób na sprawdzenie, czy nie pojawiaja sie zbyt duze rozbieżnosci pomiędzy kolejnymi cyklami. Czyli inaczej mówiąc chciałbym wyodrębnic ten podstawowy sygnał (ponieważ jest to urządzenie mechaniczne wiec częstotliwość może pływać minimalnie) - wymyśliłem na razie tak - nateżenie dźwięku jest największe dla tych podstawowych czestotliwosci pracy, więc mam nadzieje że po odcięciu niższych poziomów pozostanie tylko to co potrzeba. Później pasowałoby jakoś zmierzyc czas pomiedzy poszczegolnymi sygnalami i jeszcze zapamiętać najkrótszy i najdłuższy, wiec w rezultacie zbadać w jakich granicach zmienia sie ta podstawowa czestotliwosć pracy i wg jakiego schematu. Czy ktos wie czy mozna to zrobić w LV i jak? Pozdrawiam :-\
Ps
Urządzenie posiada wprawdzie elektroniczne mierniki prędkości pracy, jednak sa to wyniki usrednione i wachają sie od 610 do 615 / min.
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Re: Analiza częstotliwosci w czasie

Post autor: skoziate »

Witam!

Po pierwsze, to otwarcie pliku wav - przy pomocy palety, którą pokazałem w załączniku.
Po drugie to analiza. Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to zwykłe FFT, po czym wyszukiwanie maksimum w widmie. I tutaj możemy brać odcinki nagrania i obserwować jak to maksimum się przemieszcza, albo dokonać FFT z całości i obejrzeć, jak szerokie jest pasmo w okolicach 10 Hz.

Taka analiza może być jednak niezbyt dokładna. Lepszych winików na pewno dostarczyłby pomiar przy pomocy enkodera umieszczonego na osi maszyny. Wtedy mając ok. 10 obrotów na sekundę i zastosowania eknodera o 1000 impulsach na obrót, dokładność pomiaru byłaby dość dobra. Ale to tylko sugestia, która powstałasobotkiego wieczoru :-?
Załączniki
Sound Files.PNG
Pozdrawiam,
Sebastian
piekaj
Wersja środowiska: LabVIEW 6i

Post autor: piekaj »

Dzięki, mam nadzieję ze jednak wystarczy. Interesują mnie tylko zejscia do wartosci 8 lub mniej Hz, które mogą się pojawić chwilowo, np poprzez poślizg w systemie napędu. Potwierdziłoby to przyczynę problemów. Jesli jednak błąd będzie zbyt duży zrobię jak mówisz- tylko przerobka związana z zamontowaniem encodera oraz zakup karty do odcztu sygnału potrwa kilka dni dlatego mam nadzieję iż w ten sposób szybciej uzyskam potwierdzenie (lub nie) moich podejrzeń.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Analiza częstotliwosci w czasie

Post autor: jogurt_owocowy »

Ostatnio przerabialiśmy podobny temat - zobacz tutaj.
ODPOWIEDZ