Hasło w Tab Control

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gorbaczov
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Hasło w Tab Control

Post autor: Gorbaczov »

Witam, mam pytanie odnośnie Tab Control.
Na kontrolce Tab Control mam kilka zakładek. Pierwsza zakładka odpowiada za logowanie, czyli trzeba na niej wpisać hasło. Chciałbym aby do momentu wpisania poprawnego hasła pozostałe zakładki były nieaktywne (disabled & grayed). wiem jak to zrobić z jedną zakładką, ale nie potrafię zablokować reszty. W internecie znalazłęm taki oto przykład który blokuje 1 zakładkę:

Obrazek

Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Hasło w Tab Control

Post autor: Pitol »

W tym przykładzie masz przecież wszystko jak na tacy...

ech, trzeba tylko tyle dodać/zmienić:
tabs.png
edit:
a tak w ogóle to możesz wyłączyć widoczność etykiet tabów pkm-> Visible Items-> Tabs, a zmiany zakładek robić programowo.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010 16:34 przez Pitol, łącznie zmieniany 2 razy.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Gorbaczov

No tak, to rzeczywiscie bylo proste. To dopiero moje poczatki z Labview i dlatego mam jeszcze problemy z niektórymi rzeczami. Wielkie dzieki za pomoc :)
Gorbaczov

Hasło w Tab Control

To znowu ja. Wymyśliłem, żeby Tab Control była widoczna po wpisaniu poprawnego loginu i hasla. wszystko bylo by ok, ale jakoś nie chce mi to dzialac. Zamieszczam ten program:

http://www.sendspace.pl/file/f1cb260f8c2a268c0fb6389

Wybaczcie ale nie wiedzialem jak wstawiś poprawnie zalacznik z plikiem i dlatego podaje tylko link. Przeszukalem forum, ale nie udalo mi sie tego poprawnie zaladowac pomimo znalezionych wskazowek.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Załącznik masz tutaj.
attach.PNG
Możesz dodać pliki obrazów, VI, zipy i chyba coś jeszcze... poćwicz, powinno Ci się udać :P

a co do tego programu Twojego to... wymień jeszcze raz tą Tab Control, bo dziwnie działa. Nie wiem czemu po zalogowaniu nie da się przełączać zakładek. Zrobiłem identyczny VI u siebie i działa. Podmieniłem TabControl w Twoim programie i też działało. Coś pokręciłeś z tą kontrolką :D Nie wiem co, nie chce mi się szukać, po prostu ją wymień...
ObrazekObrazekObrazek
Gorbaczov

A jak zrobić, żeby kontrolka Tab nie była widoczna od razu przy pierwszym uruchomieniu? bo w tym momencie dopóki hasło nie zostanie źle wpisane to kontrolka się wyświetla. przypuszczam, że to dlatego, że jest umieszczona w strukturze event i czeka sobie aż zostanie wciśnięty przycisk 'zaloguj'. próbowałem ją wyciągnąć z tej struktury (a konkretnie jej Property Node) ale nic to nie dawało.

Obrazek
Załączniki
haslo.vi
(45.38 KiB) Pobrany 295 razy
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Wstawiasz sobie prop. node przed pętlę, co sprawi, że najpierw się wykona prop. node a potem ruszy pętla... Możesz to zrobić na dwa sposoby: wymusić obieg drutem albo strukturą Sequence:
tab.png
ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ