DAQ wykresy PILNE
DAQ wykresy PILNE
Jak zrobic zeby odczytac powiedzmy jeden okres sygnału 50Hz z AI sample Channel i zrobic z niego wykres przedstawiany na Waveform Graf lun Chart????
Re: DAQ wykresy PILNE
Witaj
Troche ogólne to pytanie ... jak rzeczywiście bardzo pilne to skorzystać z DAQ ASISTANT - całkiem dobrze działa ten express vi. Pełno przykładów w examplach.
pozdrawiam
Troche ogólne to pytanie ... jak rzeczywiście bardzo pilne to skorzystać z DAQ ASISTANT - całkiem dobrze działa ten express vi. Pełno przykładów w examplach.
pozdrawiam
sprawa nie jest trudna:) Mozna zrobic to tak:
Trzeba do zebrania sygnalu wykorzystac nastepujace bloczki:
AI Config tu w buffor sitze ustawiasz np 200
W AI Start ustawiasz czestotliwosc probkowania Scan rate np 10000. Oznacza to ze mierzony sygnal zostanie sprobkowany 10000 razy na sekunde. Jesli do analizy wezmiemy tylko 200 probek otrzymamy okno czasowe sygnalu 20ms. Co przy 50hz mierzonego sygnalu odpowiada oczywiscie 1 okresowi. Dlatego w AI Config ustawiasz 200. Jesli zwiekszysz scan rate trzeba zwiekszyc proporcjonalnie bufforsitze tak zeby stosunek buffor sitze do scan rate byl zawsze 0,02 (20 ms). Jednak zaleca sie zeby czestotliwosc probkowania byla mozliwie jak najwyzsza (im wieksza tym lepiej jest sygnal z postaci analogowej na cyfrowa przetworzony)
Nie zapomnij do tych bloczkow dodac jeszcze AI Read i do tego bloczka podlaczas bezposrednio wykres na ktorym bedzie jeden okres mierzonego sygnalu.
pozdrawiam
Trzeba do zebrania sygnalu wykorzystac nastepujace bloczki:
AI Config tu w buffor sitze ustawiasz np 200
W AI Start ustawiasz czestotliwosc probkowania Scan rate np 10000. Oznacza to ze mierzony sygnal zostanie sprobkowany 10000 razy na sekunde. Jesli do analizy wezmiemy tylko 200 probek otrzymamy okno czasowe sygnalu 20ms. Co przy 50hz mierzonego sygnalu odpowiada oczywiscie 1 okresowi. Dlatego w AI Config ustawiasz 200. Jesli zwiekszysz scan rate trzeba zwiekszyc proporcjonalnie bufforsitze tak zeby stosunek buffor sitze do scan rate byl zawsze 0,02 (20 ms). Jednak zaleca sie zeby czestotliwosc probkowania byla mozliwie jak najwyzsza (im wieksza tym lepiej jest sygnal z postaci analogowej na cyfrowa przetworzony)
Nie zapomnij do tych bloczkow dodac jeszcze AI Read i do tego bloczka podlaczas bezposrednio wykres na ktorym bedzie jeden okres mierzonego sygnalu.
pozdrawiam
a jak zrobic zeby niezaleznie od czestotliwosci sygnału zawsze w okresie było 200 próbek.
Wycofuje ostatnie zapytanie.
Ale tak przeskalowany sygnał nie moge podac na FFT Spectrum (RI).vi.
Jak to rozwiązac. HELP
Ale tak przeskalowany sygnał nie moge podac na FFT Spectrum (RI).vi.
Jak to rozwiązac. HELP
Własnie sprawdziłem to co powiedziałes jest gites ale teraz ja nie chce zeby ten przebieg mi sie ruszał tylko stał w miejscu. Bo jeden okres chce poddac analizeie FFT.
I co teraz
Proszę nie pisać kilku wiadomości jedna pod drugą, bo to nie ma sensu. Lepiej jest edytować poprzednią wiadomość. Jest taki magiczny przycisk EYTUJ, który to umożliwia. bogdani
I co teraz
Proszę nie pisać kilku wiadomości jedna pod drugą, bo to nie ma sensu. Lepiej jest edytować poprzednią wiadomość. Jest taki magiczny przycisk EYTUJ, który to umożliwia. bogdani
No nie za bardzo wiem o co chodzi nie widzac ani programu ani przebiegu,
ale chyba sygnal w kazdym z okresow ma rozne wartosci, dlatego sprawia wrazenie jakby "plywal". Mysle ze gdyby to byla np. idealna sinusoida (o stalej czestotliwosci, amplitudzie i przesunieciu fazowym) to sygnal by stal w miejscu (tak naprawde to zmienialby sie tez, ale te zmiany byly by stale i dla oka ludzkiego przebieg bylby niezmienny.
Jak wspomnialem ciezko mi tak na odleglosc pomoc. Jesli chodzi o transformate FFT juz kiedys pisalem ze jednego okresu nie ma sennsu poddawac tej analizie.
ale chyba sygnal w kazdym z okresow ma rozne wartosci, dlatego sprawia wrazenie jakby "plywal". Mysle ze gdyby to byla np. idealna sinusoida (o stalej czestotliwosci, amplitudzie i przesunieciu fazowym) to sygnal by stal w miejscu (tak naprawde to zmienialby sie tez, ale te zmiany byly by stale i dla oka ludzkiego przebieg bylby niezmienny.
Jak wspomnialem ciezko mi tak na odleglosc pomoc. Jesli chodzi o transformate FFT juz kiedys pisalem ze jednego okresu nie ma sennsu poddawac tej analizie.
Podał bys mi GRZECHURA swojego maila to przesle tobie moj analizator Harmonicznych i zibaczysz czy to ma ręce i nogi. Bo mi cos sie nadal to nie podoba. Dla Harmonicznej nr 1 powinienem mieć 100% współczynnika procentowej zawartości k-tej charmonicznej a nie mam mam naprzykład 60%???
adres juz Ci podalem w wiadomosci prywatnej, tylko pamietaj zebys mi Twoj analizowany sygnal podeslal. Zapisz go do pliku (najlepij tak z 10 okresow, ja sobie wytne potem ile trzeba) i przyslij razem z programem, bo inaczej nic nie wymysle. Ja poprostu wyrzuce z programu blok akwizycji danych i dam w to miejsce bloczki ktore odczytaja mi sygnal wlasnie z tego pliku.
I napisz mi jeszcze DOKLADNIE co chcesz uzyskac.
zobacze co sie da zrobic.
pozdrawiam
I napisz mi jeszcze DOKLADNIE co chcesz uzyskac.
zobacze co sie da zrobic.
pozdrawiam
Przepraszam że piszę w starym temacie ale mam problem, nie wiem gdzie jest AI Start aby zmienić częstotliwość próbkowania. Pierwszy raz mam coś zrobić w tym programie więc proszę o wyrozumiałość.
DAQ wykresy PILNE
Czestotliwosc probkowania mozesz zmienic w DAQmx-Timing ;)