Pomiar prędkosci obrotowej z przetwornika impulsowego
Pomiar prędkosci obrotowej z przetwornika impulsowego
Witam.Używam LabView w wersji 8.5 i karty pomiarowej NI PCI6010.W załączniku przesyłam swoją wstępną wersję programu do pomiaru prędkości obrotowej silnika z przetwornika obrotowo impulsowego.Jego zadaniem ma być pomiar prędkości średniej i chwilowej i kąta obrotu w funkcji czasu i wizualizacja tych przebiegów na wykresiach.W związku z tym chciałem się zapytać czy ten program jest mniej więcej wykonany poprawnie i czy jest taka możliwość żeby podczas działania programu wyczyścić wykresy tak żeby zaczynały się od zera? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- Impulsy.vi
- (209.32 KiB) Pobrany 296 razy
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Re: Pomiar prędkosci obrotowej z przetwornika impulsowego
Siema,
Widzę, że twoja karta ma dwa liczniki. Warto z nich skorzystać.
Zapoznaj się z tym przykładem
C:\Program Files\National Instruments\LabVIEW 2009\examples\DAQmx\Counter\Measure Period or Pulse Width.llb\Meas Dig Periods-Buffered-Continuous-High Freq 2 Ctr.vi
Jeśli masz LabVIEW 8.5 to zmodyfikuj sobie ścieżkę i zamiast LabVIEW 2009 wpisz do ścieżki LabVIEW 8.5.
Przykład do liczenia odstępów czasowych między kolejnymi impulsami.
Pierwsza funkcja ma wejście Divisor. Mówisz, że 40 impulsów przypada na jeden obrót. Więc jeśli ustawisz na tym wejściu 40 licznik będzie liczył czas obrotu całego wału silnika. Ale oczywiści możesz ustawić tam 1 i będziesz miał czasy wystąpienia kolejnych impulsów.
Jak masz czas to prosta droga do wyznaczenia prędkości chwilowej. Wystarczy skorzystać z najprostszego wzoru na świecie kąt/czas i masz prędkość chwilową. Prędkość średnią też se wyznaczysz.
Co do czyszczenia wykresu to musisz się rozwinąć bo nie za bardzo wiem co chcesz osiągnąć.
Widzę, że twoja karta ma dwa liczniki. Warto z nich skorzystać.
Zapoznaj się z tym przykładem
C:\Program Files\National Instruments\LabVIEW 2009\examples\DAQmx\Counter\Measure Period or Pulse Width.llb\Meas Dig Periods-Buffered-Continuous-High Freq 2 Ctr.vi
Jeśli masz LabVIEW 8.5 to zmodyfikuj sobie ścieżkę i zamiast LabVIEW 2009 wpisz do ścieżki LabVIEW 8.5.
Przykład do liczenia odstępów czasowych między kolejnymi impulsami.
Pierwsza funkcja ma wejście Divisor. Mówisz, że 40 impulsów przypada na jeden obrót. Więc jeśli ustawisz na tym wejściu 40 licznik będzie liczył czas obrotu całego wału silnika. Ale oczywiści możesz ustawić tam 1 i będziesz miał czasy wystąpienia kolejnych impulsów.
Jak masz czas to prosta droga do wyznaczenia prędkości chwilowej. Wystarczy skorzystać z najprostszego wzoru na świecie kąt/czas i masz prędkość chwilową. Prędkość średnią też se wyznaczysz.
Co do czyszczenia wykresu to musisz się rozwinąć bo nie za bardzo wiem co chcesz osiągnąć.