Rozpoznawanie mowy a LabVIEW

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
nostromo
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Rozpoznawanie mowy a LabVIEW

Post autor: nostromo »

Witam!
Potrzebuje pomocy :)

"Program rozpoznawania mowy zrealizowany w LabVIEW" to temat mojej pracy mgr. Jak wiadomo, najtrudniej zaczac :)

Jako, ze jestem na kierunku Telekomunikacja, wypadaloby uwzglednic sygnal mowy, ktory uzyskujemy w sieci komorkowej. Moj promotor powiedzial, ze wystarczy aby zrealizowany program rozpoznawal cyfry od 0-9 oraz jakies pojedyncze wyrazy. Od razu skojarzylo mi sie to z wybieraniem glosowym w telefonie komorkowym. Aplikacja bedzie tworzona w labview, wiec wyjdzie z tego raczej stanowisko dydaktyczne do laboratorium teorii sygnalow, niz app na telefon komorkowy.

Na razie chcialbym, zeby moj program dzialal jako system rozpoznawania polecen glosowych, do ktorego mozna wprowadzac roznych uzytkownikow (poszczegolnie rozpoznawanych przez system). Czyli tak jak w komorkach i ciut wiecej.

Oto moje pytania:

1. Czy do pobierania probek wystarczy sredniej klasy headset do VoIP (np. creative czy logitech)? (sygnal i tak bedzie downsamplowany do 8kHz w zwiazku z zastosowaniem do sieci kom., nie? :) )
2. Czy warto rzucac sie na realizacje systemu uniwersalnego, czyli takiego, jak mamy np w widows vista (niezaleznie od poszczegolnych czynnikow system rozpoznaje wyrazy)? Czy tez lepiej skupic sie na systemie, ktory mamy teraz praktycznie w kazdym telefonie komorkowym (najpierw nagrywamy polecenia, a potem uzywamy ich aby wywolac konkretna procedure)?
3. Czy istnieje jakas biblioteka ukrytych lancuchow markov'a do labview?

To tak na poczatek, zeby po prostu zaczac.

Mam nadzieje, ze ktos rozjasni mi troche jak sie za to zabrac :)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Rozpoznawanie mowy a LabVIEW

Post autor: wino »

Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Rozpoznawanie mowy a LabVIEW

Post autor: wino »

Czy udało się komuś uruchomić program z pod tego linka na komputerze z polskim systemem operacyjnym?
ODPOWIEDZ