Program działa w ten sposób, że czasami użytkownik chce uaktywnić lub zmienić wygląd "ludzika" a ekranie. Wtedy wyskakuje okienko (pop-up ... nowy VI), w którym jest wybór wspomnianego "ludzika", a program czeka na jego wybranie utrzymując pop-up cały czas aktywnym i najbardziej frontowym oknem. Użytkownik więc dokonuje wyboru zamykając przez to pop-up, a gdy zamknie główne okno programu klikając na X wszystko jest OK.
Możliwy jest jednak przypadek, w którym użytkownik kliknie na X w głównym oknie przy otwartym okienku pop-up. Wtedy następuje to "nieeleganckie" zamknięcie programu, tzn. zamyka się panel główny, a okienko pop-up przechodzi w tryb edycji. Nie można co prawda oglądnąć diagramu z kodem, ale pojawia się standardowe menu na front panelu i możliwość jego rozszerzenia (np. podglądu ukrytych jego wskaźników i kontrolek)
Kilka dni kombinowałem różne metody zamykania tego okienka ... i nic nie osiągnąłem. Może ktoś z Kolegów ma jakiś pomysł ... bo ja już powoli wywieszam białą flagę

Poniżej załączam okrojone wersje 2 VI'i , które sprawiają problem. Testowy jest oknem głównym, w którym możemy kliknąć na białego ludzika, aktywując pop-up (lista_pozycji).
W górnej pętli Event są dwie próby zamykania pop_up'a - w Stop i w Panel Close - obie nieskuteczne. Stop potrafi ukryć front panel pop_up'a , ale nie przerywa jego działania przez co program nie może zakończyć dolnej pętli. Jeżeli wstawię tam metodę Abort VI , to po naciśnięciu Stop wyskakuje błąd 1000 (The VI is not in a state compatible with this operation.) W Panel Close wstawiłem tą metodę, ale mam wrażenie, że zamykanie okna X'em nie powoduje tego event'u ... do czwego więc ten event Panel Close?
Co dokładnie dzieje się po zamknięciu okna X'em i jak LabVIEW to obsługuje?
Jeżeli ktoś chce zobaczyć w pełni działający program w wersji exe (niestety z tym możliwym nieeleganckim zamknięciem), to można go pobrać tu:
http://www.pijto.pl/m/IncomeS.zip