Klastry zawierające rózne typy danych(odczyt i zapis)

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
mr_adam85
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: mr_adam85 »

Witam, chciałbym stworzyć klastry zawierające różne typy danych i zapisywać je do tabeli, przy jednoczesnym zapisywaniu do pliku .txt, aby moc je wczytywać później bezpośrednio do tabeli. Wszystkie klastry byłyby takiego samego typu, chodzi mi o utworzenie coś jakby magazynu narzędzi, gdzie będą dane typu %s %f %d. I moje pytanie tutaj jest takie jak wyświetlić i zapisać te klastry? podchodziłem do tego tak, że brałem patcha ładowałem do tego plik z jakimiś narzędziami oraz ich parametrami, plik utworzyłem sam, wyświetlałem jego zawartość w formie tabeli poprzez blok "Read From Spreadsheet File", i jednocześnie przez drugi blok "Read From Spreadsheet File " wrzucałem na "Build Cluster Array " ale dalej za bardzo mi to nie wychodziło, prosiłbym o jakąś pomoc, koncepcje rozwiązania problemu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

Cześć. Jeśli chcesz zapisywać klastry do plików, to masz generalnie 2 opcje:
- jeśli upierasz się przy pliku tekstowym, to wykorzystaj TypeCast do konwersji na string (tekst) i zapis w ten sposób.
- bardziej zalecanym sposobem jest wykorzystanie plików Datalog (http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... log_files/)

W każdym z tych przypadków, na kopmuterze na którym będziesz odczytywać dane, musisz znać dokładnie typ (organizację) klastra, który zapisałeś. Możesz go zapisać np. jako Custom Control/Type Definition.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
ODPOWIEDZ