program umozliwiajacy wyswietlenie napisow na wyswietlaczu
witam jestem nowym użytkownikiem na forum więc z góry sorki jak źle wkleiłem. Mam problem odnośnie napisania programu w LB który umożliwi mi wyświetlenie napisu na wyświetlaczu 7 segmentowym ( literka po literce ). Kupiłem płytkę uniwersalna wyświetlacz 7 segmentowy rezystory wszystko umieściłem na płytce oczywiście przylutowałem ( od D7 do D0 ) i teraz chcę napisać program w LB ale tutaj zaczyna się problem :/ połączenie z komputerem za pomocą ZL1usb. Bardzo proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuje pozdrawiam szymekf18
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Komunikacja ze sprzętem to biblioteka NI-VISA.
ZL1USB to interfejs, który umożliwia podłączenie urządzeń do portu szeregowego RS232 w komputerach bez RS'a, ale z USB ... więc powinien udawać RS232 i tak powinien być widoczny w Labview. Zarówno RS232 jak i USB to w LabVIEW biblioteka VISA i właśnie tam szukaj.
Jeżeli chcesz zerknąć na obsługę samego USB to tu jest ciekawy tekst:
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4478
pozdrawiam
ZL1USB to interfejs, który umożliwia podłączenie urządzeń do portu szeregowego RS232 w komputerach bez RS'a, ale z USB ... więc powinien udawać RS232 i tak powinien być widoczny w Labview. Zarówno RS232 jak i USB to w LabVIEW biblioteka VISA i właśnie tam szukaj.
Jeżeli chcesz zerknąć na obsługę samego USB to tu jest ciekawy tekst:
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4478
pozdrawiam
Sugeruję znaleźć w ZL1USB linie Tx i Rx i połaczyc je ze soba, a następnie wykorzystać przykład Basic Serial Read and Write.vi (poszukaj w Find Examples).
Komendy wysłane powinny zostać odebrane, jeśli konfiguracja programu odwołuje się do odpowiedniego portu szeregowego: trzeba rozwinąć listę z nazwami portów (domyślnie jest COM1) i odnaleźć odpowiedni port.
Po kilku próbach powinno się udać.
Będzie wtedy pewność, że komunikacja jest realizowana.
Ważne też, aby konfiguracja portu w programie odpowiadała konfiguracji urządzenia z którym program się komunikuje.
Nalezy sie upewnić jakie są parametry komunikacyjne urządzenia do którego wysyłane będą komunikaty (wyświetlacza)
Komendy wysłane powinny zostać odebrane, jeśli konfiguracja programu odwołuje się do odpowiedniego portu szeregowego: trzeba rozwinąć listę z nazwami portów (domyślnie jest COM1) i odnaleźć odpowiedni port.
Po kilku próbach powinno się udać.
Będzie wtedy pewność, że komunikacja jest realizowana.
Ważne też, aby konfiguracja portu w programie odpowiadała konfiguracji urządzenia z którym program się komunikuje.
Nalezy sie upewnić jakie są parametry komunikacyjne urządzenia do którego wysyłane będą komunikaty (wyświetlacza)
Re: program umozliwiajacy wyswietlenie napisow na wyswietlaczu
dziękuje Wam i Panu Grzesiowi za dotychczasowa pomoc bez której nie dałbym rady ruszyć :/ potrzebuję bibliotekę SET BRate oraz info jak zamienić we Write liczba na łańcuch gdyż nie mogę sobie z tym poradzić :/ bardzo proszę o pomoc z góry dzięki
- smiga
- Administrator
W palecie String jest String/Number Conversion i ta wybieramy odpowiedni ... o to chodzi?
bodajże zamienić na u8
- smiga
- Administrator
Numeric /Conversion i odpowiedni ...U8