Prośba o pomoc w prowadzeniu do LabVIEW

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
got3
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Post autor: got3 »

Witam,

dostałem za zadanie stworzyć projekt w LabVIEW, ale nie mam bladego pojęcia o tym środowisku. Na zajęciach nikt nam go nie omawia i mamy sobie radzić sami. Nie oczekuje, żeby ktoś go zrobił za mnie - potrzebuje wskazówek i jakiegoś punktu zaczepienia.

Moim zadaniem jest stworzenie prostego modelu (w paśmie podstawowym) transmisji wielodrożnej (4 ścieżki) w łączu do użytkownika. Model powinien zawierać jakieś źródło danych binarnych, układ kształtowania wiązki impulsów (impulsy w pasmie podstawowym o kształcie np. (sin(x)/x)^2 ), modele kanałów: szum + tłumienie + losowe opóźnienie sygnału, oraz prosty układ odbiornika, w którym sygnały z wielu ścieżek są sumowane i dekodowane.

Istnieje jakieś polskie kompendium, czy kurs LabVIEW, który mógłby mi pomóc? Od prowadzącego dostałem jedynie link do tego serwisu, do wiki i do centrum LabVIEW (ang). W bibliotece są książki, ale prawie wszystkie po angielsku i do tego dostępne tylko na miejscu.

Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

Witaj na Forum!

Jezeli chcesz (lub musisz :D) napisac projekt w LV, najpierw musisz nauczyc sie samego srodowiska. Ja bym wiec sugerowal najpierw poswiecenie troche czasu na poznanie podstaw tego srodowiska, a dopiero potem zaglebienie sie w sam temat. Kiedy cos z podstaw bedzie dla ciebie niejasne lub kiedy juz w trakcie pracy nad projektem napitkasz jakis konkretny problem, postaramy sie pomoc.

Na poczatek kilka linkow jako 'punkt startowy':
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/5243
http://www.ni.com/trylabview/ (kilka cenny linkow z tej strony)

Powodzenia!
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
got3

No więc łyknąłem sporą dawkę informacji i podstawowe umiejętności już mam. Na początek chce zrobić źródło danych binarnych. Obejrzałem już sobie przykładowe projekty w programie, gdzie pokazane jest mniej więcej jak to zrobić, ale... No właśnie, wszędzie są pokazane sygnały skończone, a ja chciałbym aby mi generowało sygnał ciągły (losowe dane). Poza tym zastanawiam się jak wykonać te 4 ścieżki - czy to muszą być osobno 4 generatory danych, czy można to zrobić w jednym, który wygeneruje 4 sygnały? Wszystko na początku wydaje się tutaj czarną magią... Będę wdzięczny za wskazówki.

Tak w ogóle jaki stopień trudności ma ten projekt? Bo nie jestem w stanie tego ocenić.

Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

Czesc

Dobrze, skoro podstawy znasz, mozemy przejsc dalej. Jesli chcesz pracowac na danych ciaglych, caly program bedzie musial pracowac w petli While. Kolejnym krokiem w twoim projekcie powinno byc:

1/ Szczegolowe zdefiniowanie, co projekt ma robic. Na pewno bedzie dzialal w jakiejs petli, rozpisz wiec sobie, co bys chcial, zeby sie dzialo w kazdej iteracji takiej petli. Z tego co zrozumialem z twojego pierwszego posta, przebieg jednej petli mialby wygladac mniej wiecej tak:
>> wygeneruj pojedyncza wartosc chwilowa sygnalu na 4 kanalach (analogowe czy cyfrowe? w kazdej petli tylko 1 wartosc, czy kilka, np. 10 kolejnych?)
>> przeprowadz operacje ksztaltowania wiazki (jaka to dokladnie operacja matematyczna?)
>> zasymuluj kanal rzeczywisty - szumy, etc (pytanie jak wyzej)
>> stworz odbiornik sygnalu (co ma robic? jesli wyswietlac dane, to w jaki sposob?)
W nawiasach masz przykladowe pytania, na ktore bedziesz musial odpowiedziec. Takich pytan bedzie o wiele wiecej :D

2/ Kiedy juz stworzysz sobie ogolny schemat programu, najlepiej od razu zaplanowac:
>> typy danych z jakich bedziesz korzystal (tablice wartosci, czy tylko pojedyncze wartosci?)
>> ogolna architekture programu (petle, etc)

Jesli bedziesz mial problem z ktorymkolwiek z punktow, pisz tutaj a pomozemy. Szczegolnie z calym punktem 2. mozesz miec problemy, jesli nie masz duzego doswiadczenia, tu ci jednak na pewno bedziemy w stanie pomoc. Czesc pierwsza to juz specyfikacja twojej pracy.

Powodzenia!
Edu4Industry
got3

Re: Prośba o pomoc w prowadzeniu do LabVIEW

Wielkie dzięki za te podpowiedzi :)

Przemyślałem i skonsultowałem projekt z prowadzącym i już wiem jak to ma generalnie wyglądać od strony teoretycznej.

Na razie stworzyłem źródło danych, które generuje zadaną liczbę bitów. Wszystko będzie działać w pętli czyli za każdym wykonaniem zwracana będzie dana liczba bitów.

Kolejnym etapem jest ukształtowanie impulsu. Sygnał transmitowany ma postać:
u(t)= suma k [ g(t-kT)*s(k)]
gdzie s(k) to są bity informacji, a g(t) to impuls modulujący sygnał g(t) = (sin(2*pi*(t-2))/(2*pi*(t-2)))^2, t=<0,T>, T=4 - generalnie chodzi o to, że w zależności od wartości bitu jest on wysyłany z wagą 1 (1) lub -1 (0).

Na razie chciałbym się skupić na tym i dopiero potem zająć się resztą, bo chyba ten etap jest najtrudniejszy (moim zdaniem). Z moich przemyśleń wynika, że trzeba przesłać "paczkę" bitów, żeby to jakoś działało. Bity są generowane i teraz następuje kształtowanie... No właśnie nie wiem jak się do tego zabrać. Możliwe, że wynika to ze zbyt słabego zaznajomienia z tematem, albo... Albo może być to również bardzo proste :) Za tydzień idę z tym na konsultacje, ale chciałem już coś ruszyć. Może ktoś robił coś podobnego i może mi podpowiedzieć?
Ostatnio zmieniony 03 gru 2009 15:59 przez got3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

Cześć

Ja bym mimo wszystko sugerował ci bardziej zorganizowane podejście do tematu. Nawet jeśli przejdziesz przez tą najtrudniejszą część, to potem może się okazać, że ogólna architektura programu jest nieodpowiednia i będziesz musiał modyfikować co już napisałeś. Spróbuj zamiast tego podejścia jak poniżej (to ogólna propozycja, jedna z możliwych opcji)

1. Narysuj sobie na kartce, jak byś chciał, żeby wyglądał interfejs użytkownika. Gdzie i jakie przebiegi chcesz wyświetlać, jakie przyciski będą ci potrzebne. Potem zbuduj taki interfejs w LV

2. Masz już terminale najważniejszych kontrolek. Teraz zbuduj program, który będzie na razie tylko symulacją, skoncentruj się na architekturze. Każdą pojedynczą funkcję zastąp pojedynczym, być może tymczsowym subVI-em. Tak więc na przykład w pętli wstaw 2 subVI-e symulujące jakiś sygnał cyfrowy, następnie subVI który realizuje zadaną operację (na początek zrób jakiś banał, np. funkcję OR na tych dwóch sygnałach, chodzi o to, żeby był subVI). Podłącz wszystkie kontrolki i zobacz jak działa twój program.

3. Kiedy będziesz już miał program, który działa tak jak chcesz, czyli symulowane sygnały będą się pojawiać i odświeżać w odpowiednich momentach, zastąp poszczególne subVIe takimi, które będą realizowały prawidłowe funkcje. Wtedy na spokojnie możesz się skoncentrować nad matematyką, którą zamieściłeś.

To oczywiście tylko propozycja :D Napisz jak ci idzie i wklej kod jeśli napotkasz jakiś problem
Edu4Industry
got3

Schematy i ogólne wyobrażenie o projekcie mam już gotowe :)

Mam teraz taki problem: chciałbym obliczyć coś za pomocą bloczku "Formula", ale problem w tym, że potrzebuje aby jeden z argumentów posiadał wartości w zadanym przedziale np. od 0 do 10. Jak to zrobić? Dla przykładu: chce obliczyć wartości np. funkcji sin(x) w danym przedziale.
Awatar użytkownika
Nowszy
Kontakt:

Jeśli dobrze zrozumiałem, to odpowiedź w załączniku
Załączniki
tablica z FOR.png
tablica z FOR.png (24.14 KiB) Przejrzano 9165 razy
Edu4Industry
got3

O właśnie o to. Miałem jednak jakieś problemy ze zbudowaniem takiego układu więc wymyśliłem coś innego i chyba lepszego.

Obrazek

Potrzeba matką wynalazków :D W simulate arbitrary signal zrobiłem po prostu prostą y=x ( w zakresie który potrzebuje) i sprawdziło się idealnie :)
got3

Istnieje sposób na zrobienie digital waveform chart? Generalne chodzi mi o to, żeby wykres przesuwał się w lewo tzn. żeby zapamiętywał poprzednie dane i wyświetlał je na wykresie. W graphie są pokazywane tylko aktualne dane, które są nadpisywane potem.
ODPOWIEDZ