Podzielę się swoimi uwagami, gdyż już od jakiegoś czasu bawię się LabVIEW na laptopie właśnie ;)
>> Upakowanie pixeli na matrycy
W przypadku LabVIEW dobrze pracuje się na dość wysokich rozdzielczościach - mamy wtedy lepsze rozeznanie pola walki ;) sam działam na rozdzielczości 1440x900 na matrycy 14,1 cala i jest naprawdę wygodnie. Kolega Pitol z tego co pamiętam ma 1600x900 na matrycy 15,4 i też bardzo dobrze to wygląda. Mi zależało na tym żeby laptop był trochę mniejszy (stąd 14,1 cala) i przez to odrobinę bardziej mobilny, ale jeśli Tobie 15,4 pasuje, to warto się nad tym zastanowić. Mniejsza matryca to też dłuższy czas działania laptopa na baterii - zdarzało mi się nawet 3h pracować w LabVIEW i bateria spokojnie dała radę.
>> System operacyjny - XP, Vista, W 7 ?
Tu też się wypowiem, bo działałem na każdym z nich ;) Win XP jest po prostu dobry - jeśli w zupełności Ci wystarczał, to spokojnie możesz przy nim pozostać. Jedyny problem - jak naprawdę długo się na nim siedzi, to czasami aż woła o format i odświeżenie ;)
Przy nowym laptopie często jednak dostajesz nowy system i czasem warto przy nim pozostać ;) Sam przez długi czas działałem na Vista Business. System również dobry, ale jednak miałem z LabVIEW kilka przygód. Po pierwsze - Vista Aero ładnie wygląda, ale... robi lekki nieporządek w kodzie ;) Często gdy otwierałem jakiś VI napisany w XP zdarzało mi się trafiać na poprzesuwane druty (w mniejszym lub większym stopniu, przykład poniżej):

- vista aero wire bug.png (1.49 KiB) Przejrzano 11107 razy
Czasami problem był też z czcionkami - VI zrobiony na XP i otworzony pod Vistą wyglądał trochę inaczej. A największe kwiatki wyskakiwały po zbudowaniu exe'ka pod Vistą i odpaleniu go pod XP - czcionki zupełnie inne ;) Można o tym poczytać
TUTAJ lub
TUTAJ.
Co ciekawe - problem ten znika gdy zmienimy schemat kolorów z aero na klasyczny windows ;) Wtedy pozostaje tylko jeden problem z Vistą - czas uruchamiania systemu. Jest długi ;)
No i Win7 - wstaje dużo szybciej niż Vista, nie sprawia mi problemów z przestawianiem drutów i zmianą czcionek (Aero ON). Do tego bardzo fajnie grupuje teraz okna jednego programu, co w przypadku pracy w LabVIEW bywa bardzo przydatne - łatwo odnaleźć to, którego szukamy:
Ma też jeden naprawdę bardzo fajny bajer przydatny wtedy, gdy chcemy zminimalizować wszystkie okienka poza jednym wybranym. Bajer ten to
Aero Shake ;)
Podsumowując - póki co zdecydowanie zostaję przy Win7. Jak znajdę jakąś bardzo denerwującą mnie przypadłość - wracam na... XP ;)
>> Wymagania sprzętowe & Ewentualne sugestie dotyczące producenta / modelu
To kieruj się jak najlepszym stosunkiem wydajność/cena. Sam wybierałem między Lenovo a HP, chociaż ASUS czy Toshiba to też dobra firma. Nie wiem jak teraz z Acerami, kiedyś były bardzo 'skrzypiące'. U mnie padło na
ten model, ale jak go kupowałem (prawie rok temu), to kosztował niecałe 3k. LabVIEW śmiga, a nawet w najnowsze Pro Evolution Soccer można zagrać ;)