własne obrazki i animacje w projekcie

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Awatar użytkownika
jabu74

Post autor: jabu74 »

witam
wracam po dłuższej nieobecności. cieszycie się ? :comehereyou :lol:
mam problem ponieważ nie wiem gdzie umieszczone są obrazki (np. przyciski, kontrolki itp) wykorzystywane w środowisku lv8 ? w jakim one są formacie ?
do środowiska lv8 dołączony jest przykładowy projekt Control Mixer Process.vi tam są takie proste rysunki pomp i zaworów, gdzie one są na dysku, jak edytować sam rysunek oraz jak umieszczono je w projekcie (nie widzę ich na liście obok standardowych przycisków i kontrolek) ?
chciałbym wstawić swoje własne rysunki pomp, zaworów i orurowania (żeby zmieniały kolory w zależności czy wł/wył, albo żeby np. rysunek zaworu otwartego był inny od zaworu zamkniętego) oraz dołączyć do swojego projektu. jak dołączyć proste animacje np. mieszadła, grzałki ?
:help:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jabu74

tworzę aplikacje, która będzie komunikowała się poprzez siec Internet ze sterownikiem PLC FATEK + moduł ethernetowy. w sterowniku będzie zaimplementowana prosta symulacja mieszadła (2 zbiorniki namiarowe, kilka zaworów oraz główny zbiornik mieszadła).

gotowy projekt umieszczę na serwerze podobnie jak to uczyniłem z ciekawym (także edukacyjnie) projektem aplikacji klient-serwer odbierającej dane z kitu AVT-562.
Awatar użytkownika
jabu74

zauważyłem, że można przeciągać obrazki w formacie jpg oraz bmp do okna Front Panel ale jak połączyć taki obrazek z funkcją True(False) Constant oraz zmienić po kliknięciu np. jakiś wybrany kolor obrazka na inny ?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Trzeba poddać edycji kontrolkę, np. przycisk
1. na przycisku PKM: >> Advanced >> Customize
otwiera się edytor kontrolek
2. Menu>> Edit>>Import Picture To Clipboard -> wybierasz obrazek dla trybu FALSE
3. na przycisku PKM>> Import Picture from Clipboard>> FALSE
4. Menu>> Edit>>Import Picture To Clipboard -> wybierasz obrazek dla trybu TRUE
5. na przycisku PKM>> Import Picture from Clipboard>> TRUE
6. na ringu pod menu "Control" zamieniasz na "Strict Type Def."
7. robisz ikone tak jak sie robi ikone dla VIja
8. zapisujesz kontrolkę.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
jabu74

dziękuję za pomoc z kontrolką przycisku.

a czy istnieje możliwość podglądnięcia jak zrobiono np. kontrolkę zbiornik (tank) i jej modyfikacja tzn. zmiana wyglądu, algorytmu działania itp.

pozdrawiam
luke76a
Kontakt:

Re: własne obrazki i animacje w projekcie

Post autor: luke76a »

Witam,

Robię przycisk w kształcie strzałki. Przerabiam przycisk prostokątny i nie wiem jak się pozbyć starego, chcę żeby tylko obrazek strzałki był widoczny. Można zmniejszać prostokątny przycisk tak ,aby schować go za strzałkę, ale wtedy nie w każdym miejscu kliknięcia na strzałkę przycisk działa.
Epon
Kontakt:

Post autor: Epon »

Witam,

jeśli chcesz mieć strzałkę bez "ładnego" tła przycisku to wszystko co musisz zrobić, to będąc w trakcie edycji przejść do właściwości (properties) i w pierwszej zakładce - w miejscu wybierania koloru musisz wybrać "T" (jak Transparent - przezroczysty) znajdujące się w prawym górnym rogu tabeli kolorów. Przez to nie będziesz zmuszony do minimalizacji przycisku - czyli miejsca gdzie trzeba kliknąć.

Mam nadzieje, że napisałem jasno i nic nie pogmatwałem.

Natomiast jeśli chodzi o zmianę obrazków możesz użyć ringa. Wrzuca się do niego obrazki przeciągając myszką - a można się odwołać poprzez wartość porządkową obrazka. To jest jeden z kilku sposobów - ten najprostszy.

Mam nadzieje, że przyda się do czegoś :)
Ostatnio zmieniony 09 lip 2009 07:06 przez Epon, łącznie zmieniany 1 raz.
luke76a
Kontakt:

Post autor: luke76a »

O to mi chodziło. Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ