problem z rozniczką
- donelbaron
- Kontakt:
problem z rozniczką
Witajcie, mam taki mały problem, mam jedna linie danych w czasie rzeczywistym zczytujaca dane z rs232, i zależy mi aby zróżniczkować w czasie ten sygnał , zatem moje pytanie jak należy poskładać te dane żeby to się dało zróźniczkować?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009 08:21 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
problem z rozniczką
Podłączasz pojedynczą liczbę do wejścia wymagającego tablicy liczb. Pokaż nam przykładowy ciąg znaków jaki dostajesz z VISA Read to może będziemy w stanie pomóc.
Na pierwszy rzut oka będzie trzeba zastosować "Spreadsheet String to Array" z odpowiednim format stringiem i dalej "Index Array", żeby wykorzystać tylko pierwszy wiersz. Ale wszystko się okaże, jak pokażesz jakie dane przychodzą po RS-ie.
Na pierwszy rzut oka będzie trzeba zastosować "Spreadsheet String to Array" z odpowiednim format stringiem i dalej "Index Array", żeby wykorzystać tylko pierwszy wiersz. Ale wszystko się okaże, jak pokażesz jakie dane przychodzą po RS-ie.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: problem z rozniczką
Użyj funkcji Derivative
t) PtByPt tak jak na obrazku.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- donelbaron
- Kontakt:
problem z rozniczką
jogurt mnie zrozumiał, co 100 milisekund dostaje na rs232 jakąś liczbe, noj chce poprostu wykrywać jakieś gwałtowniejsze zmiany tych liczb na bierząco, dzieki jogurt, plus kolejny masz ode mnie. no a to ze tam trzeab podpiąć tablice a nie liczbe to było oczywiste, i widać tez że znaki zczytuje z rs232, a nie jakieś paczki.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009 09:38 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.