problem z rozniczką

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Awatar użytkownika
donelbaron
Kontakt:

problem z rozniczką

Post autor: donelbaron »

Witajcie, mam taki mały problem, mam jedna linie danych w czasie rzeczywistym zczytujaca dane z rs232, i zależy mi aby zróżniczkować w czasie ten sygnał , zatem moje pytanie jak należy poskładać te dane żeby to się dało zróźniczkować?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009 08:21 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

problem z rozniczką

Post autor: Nowszy »

Podłączasz pojedynczą liczbę do wejścia wymagającego tablicy liczb. Pokaż nam przykładowy ciąg znaków jaki dostajesz z VISA Read to może będziemy w stanie pomóc.
Na pierwszy rzut oka będzie trzeba zastosować "Spreadsheet String to Array" z odpowiednim format stringiem i dalej "Index Array", żeby wykorzystać tylko pierwszy wiersz. Ale wszystko się okaże, jak pokażesz jakie dane przychodzą po RS-ie.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: problem z rozniczką

Post autor: jogurt_owocowy »

Użyj funkcji Derivative x(t) PtByPt tak jak na obrazku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
donelbaron
Kontakt:

problem z rozniczką

Post autor: donelbaron »

jogurt mnie zrozumiał, co 100 milisekund dostaje na rs232 jakąś liczbe, noj chce poprostu wykrywać jakieś gwałtowniejsze zmiany tych liczb na bierząco, dzieki jogurt, plus kolejny masz ode mnie. no a to ze tam trzeab podpiąć tablice a nie liczbe to było oczywiste, i widać tez że znaki zczytuje z rs232, a nie jakieś paczki.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009 09:38 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ