Harmonic Distortion Analyzer
Witam
Mam do rozwiązania rzecz następującą. Potrzebuje zmierzyć 10 harmonicznych pewnego sygnału. Robię to przez harmonic Dystorsion Analyzer. Problem polega na tym, ze mierzone są następujące: 0, Detected fundamental frequency oraz nastepne. Fundamentalna czestotliwoscia jest czesto 3 badz 5 harmoniczna. Chcialbym zmierzyc równiez te wczesniejsze. Probowalem ustawic przez advenced search zakres, w ktorym ma szukac tej fundamentalnej czestotliwosci, ale niestety bez skutku.
Przyklad (zalaczony plik):
harmoniczna fundamentalna to 544Hz
w tabeli zatem znajduja sie wartości tej harmonicznej oraz jej wielokrotnosci.
Chcialbym aby fundamentalna byla czestotliwosc (544/3=181.3Hz) czyli pierwszy widoczny pik.
Macie jakies pomysly?
Mam do rozwiązania rzecz następującą. Potrzebuje zmierzyć 10 harmonicznych pewnego sygnału. Robię to przez harmonic Dystorsion Analyzer. Problem polega na tym, ze mierzone są następujące: 0, Detected fundamental frequency oraz nastepne. Fundamentalna czestotliwoscia jest czesto 3 badz 5 harmoniczna. Chcialbym zmierzyc równiez te wczesniejsze. Probowalem ustawic przez advenced search zakres, w ktorym ma szukac tej fundamentalnej czestotliwosci, ale niestety bez skutku.
Przyklad (zalaczony plik):
harmoniczna fundamentalna to 544Hz
w tabeli zatem znajduja sie wartości tej harmonicznej oraz jej wielokrotnosci.
Chcialbym aby fundamentalna byla czestotliwosc (544/3=181.3Hz) czyli pierwszy widoczny pik.
Macie jakies pomysly?
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Harmonic Distortion Analyzer
Najwyraźniej Harmonic Distortion Analyzer za harmoniczną podstawową bierze tą o najwyższej amplitudzie, co działa dla większości spotykanych na co dzień sygnałów, ale niestety nie dla Twojego.
Zamieść VI z tym sygnałem, to coś popróbujemy.
A jak "zamieścić VI z sygnałem"? W momencie który ująłeś na screenshocie zatrzymaj program, kliknij prawym na wykresie z sygnałem i wybierz z menu Data Operations -> Make Current Value Default. Teraz skopiuj kontrolkę-wykres do nowego VIaja, zapisz go i zamieść na forum.
PS. Bardzo wiosenny interfejs ;)
Zamieść VI z tym sygnałem, to coś popróbujemy.
A jak "zamieścić VI z sygnałem"? W momencie który ująłeś na screenshocie zatrzymaj program, kliknij prawym na wykresie z sygnałem i wybierz z menu Data Operations -> Make Current Value Default. Teraz skopiuj kontrolkę-wykres do nowego VIaja, zapisz go i zamieść na forum.
PS. Bardzo wiosenny interfejs ;)
Dzieki za szybkie zainteresowanie
Zamieszcilem VI z harmonicznymi, jak na wyzej zalaczonym jpg.
pzdr
Zamieszcilem VI z harmonicznymi, jak na wyzej zalaczonym jpg.
pzdr
- jogurt_owocowy
Chodziło mi raczej o sygnał w dziedzinie czasu. I koniecznie podaj częstotliwość próbkowania oraz wersję LV.
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
A zastanawiałeś się nad obliczeniem THD "ręcznie"?
Jak obliczać THD masz np. na wikipedii (w wer. angielskiej jest trochę więcej info):
THD
Jak obliczać THD masz np. na wikipedii (w wer. angielskiej jest trochę więcej info):
THD
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
Wieczorem wrzuce przebieg w dziedzinie czasu.
A jesli chodzi o THD, to nie bardzo rozumiem po co mialbym go wyliczac recznie?
Ale zastanawialem sie czy nie wyszukiwac po prostu wartosci harmonicznych o napieciu wyzszym niz jakies zadane i zapisywac w tablicy. Ale do tego tez nie do konca jestem przekonany.
A jesli chodzi o THD, to nie bardzo rozumiem po co mialbym go wyliczac recznie?
Ale zastanawialem sie czy nie wyszukiwac po prostu wartosci harmonicznych o napieciu wyzszym niz jakies zadane i zapisywac w tablicy. Ale do tego tez nie do konca jestem przekonany.
- jogurt_owocowy
Chyba jednak łatwiej będzie rozpracować Harmonic Distortion Analyzer.Ale zastanawialem sie czy nie wyszukiwac po prostu wartosci harmonicznych o napieciu wyzszym niz jakies zadane i zapisywac w tablicy.
Wszystko prawdopodobnie będzie się sprowadzać do pokombinowania z parametrami na wejściu advanced search, ale to już zobaczymy konkretnie, jak wrzucisz sygnał.
- spec.kolombo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
- Kontakt:
"Ręcznie" znaczy "nie za pomocą funkcji LabView". Czyli odpowiednio zsumować amplitudy harmonicznych i podzielić przez amplitudę cz. podstawowej. Do tego można użyć funkcji "peak search" jeśli częstotliwość podstawowa się zmienia.
Niestety nie mam teraz czasu aby szczegółowiej rozwinąć pomysł i związane z nim problemy. To jest tylko propozycja jakby faktycznie tak jak piszesz - zaawansowane wyszukiwanie nie działało.
Niestety nie mam teraz czasu aby szczegółowiej rozwinąć pomysł i związane z nim problemy. To jest tylko propozycja jakby faktycznie tak jak piszesz - zaawansowane wyszukiwanie nie działało.
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Spec Kolombo
Witam
jogurt_owocowy - Twoja wiara w to, że da się rozpracować Harmonic Distortion Analyzer dodala mi sił i udało się. Na początku mi nie wychodziło bo źle przeliczylem % of Sample rate. Przedział ten zdefiniowany jest w number of sample i trudno było dobrac, wstrzelic sie w tak mały, aby obejmował zasięgiem tylko tą wybraną harmoniczną. Po kilku małych przekształceniach wygląda to tak, że podaję częstotliwość podstawową i zakres w Hz (+-5 wystarcza), w ktorym znajduje sie harmoniczna fundamentalna i działa bez zarzutów.
Dzięki wszystkim za pomoc
Pzdr
jogurt_owocowy - Twoja wiara w to, że da się rozpracować Harmonic Distortion Analyzer dodala mi sił i udało się. Na początku mi nie wychodziło bo źle przeliczylem % of Sample rate. Przedział ten zdefiniowany jest w number of sample i trudno było dobrac, wstrzelic sie w tak mały, aby obejmował zasięgiem tylko tą wybraną harmoniczną. Po kilku małych przekształceniach wygląda to tak, że podaję częstotliwość podstawową i zakres w Hz (+-5 wystarcza), w ktorym znajduje sie harmoniczna fundamentalna i działa bez zarzutów.
Dzięki wszystkim za pomoc
Pzdr