Witam.
Mam do okiełznania płytkę, na której znajduje się wspomniany w temacie sterownik, czyli FTDI2232. Chciałbym wykorzystać go jako konwerter na SPI i komunikować się z prockiem. Niestety nie mogę tego okiełznać. Od razu zaznaczam, że nie chodzi tu raczej o problemy sprzętowe, tylko programowe (konwerter na pewno działa, bo poprzez niego odbywa się też programowanie procka).
Co do tej pory udało mi się zrobić ?
Ściągnąłem sobie sterowniki ze strony producenta http://www.ftdichip.com. Ściągnąłem również DLL-kę i katalog z przykładowymi subVI.
Na początek chciałem sobie złożyć najprostszy program z loopbackiem.
Udaje mi się uzyskać wynik działania poszczególnych funkcji FTC_SUCCESS (tzn. wołam po kolei SPI_GetDeviceNameLocID - SPI_OpenEx - SPI_InitDevice - ustawienie lopbacku - SPI_Write - SPI_Read - SPI_Close) ale jako wynik dostaję tablicę samych zer.
Mój problem wynika z tego, że nie bardzo rozumiem działanie tego konwertera, a dokładniej - nie wiem, co wysłać do funkcji SPI_Write i SPI_Read (chodzi mi tu o WriteControlBuffer). Ściągnąłem sobie też przykłady do C++ ze strony i w sumie widać, co tam jest wpisywane, ale mimo to nie potrafię tego jakoś ogarnąć. Czym różnią się control bytes od data bytes ? Nie mogę tego nigdzie znaleźć, choć przypuszczam, że na pewno to gdzieś jest.
Może ktoś z forumowiczów robił już taką komunikację i miałby do udostępnienia jakiś przykładowy program ? Na stronie producenta jest przykładowy program (cały), ale do RS232.
Będe wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Obsługa FTDI2232 (SPI)
- Agrest
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: Obsługa FTDI2232 (SPI)
W książce Marcina Chruściela "LabVIEW w praktyce" jest rozdział: "5.2 Obsługa biblioteki dll układów FTDI". Co prawda przykład dotyczy nie SPI tylko RS232, ale autor przystępnie wyjaśnia metodę. W ogóle cała książka jest zorientowana na elektroników i urządzenia zewnętrzne, polecam.
PozdrA
PozdrA