do EXCELA
do EXCELA
witam
wpisuję dane do EXCELA (jak w załączniku) ale za każdym razem kiedy wybieram Anuluj wywala mi error code 43. może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć jak tego uniknąć ?
dzięki
wpisuję dane do EXCELA (jak w załączniku) ale za każdym razem kiedy wybieram Anuluj wywala mi error code 43. może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć jak tego uniknąć ?
dzięki
do EXCELA
Wrzuć kod, bo obrazek póki co żadnego błędu nie zwraca ;)
Taka mała podpowiedź: drut błędu możesz podpiąć bezpośrednio do selectora struktury Case. Działa tak samo, a do tego ładnie koloruje case'a ;)
Taka mała podpowiedź: drut błędu możesz podpiąć bezpośrednio do selectora struktury Case. Działa tak samo, a do tego ładnie koloruje case'a ;)
Re: do EXCELA
Witam,
Niestety korzystam z File Dialog Express VI więc nie znam wyjść, którymi dysponuje zastosowany przez Ciebie VI.
Opisany błąd można wyeliminować jeśli VI wskazujący plik ma wyjście Cancelled (schemat górny).
Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie kodu błędu i ewentualne wyczyszczenie go (schemat dolny).
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z zapisem do Excel za pomocą write to spreadsheet file (Excel ma chyba nieco bardziej skomplikowane pliki) więc nie jestem autorytetem w temacie, ale czy nie było by prościej zastosować append table to report (oczywiście o ile masz report generation toolkit).
Pozdrawiam
Niestety korzystam z File Dialog Express VI więc nie znam wyjść, którymi dysponuje zastosowany przez Ciebie VI.
Opisany błąd można wyeliminować jeśli VI wskazujący plik ma wyjście Cancelled (schemat górny).
Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie kodu błędu i ewentualne wyczyszczenie go (schemat dolny).
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z zapisem do Excel za pomocą write to spreadsheet file (Excel ma chyba nieco bardziej skomplikowane pliki) więc nie jestem autorytetem w temacie, ale czy nie było by prościej zastosować append table to report (oczywiście o ile masz report generation toolkit).
Pozdrawiam
Oj nieładnie, nieładnie ;) Skoro jest błąd, to trzeba go znaleźć i tak przerobić kod, aby błąd nie występował, a nie usuwać go siłowo :lame:Cuspy1 pisze: Innym rozwiązaniem jest sprawdzenie kodu błędu i ewentualne wyczyszczenie go
Excel czyta nawet pliki txt, o ile są ładnie sformatowane. Write to spreadsheet file właśnie takie formatowanie nam zapewnia.Cuspy1 pisze: Nigdy wcześniej nie spotkałem się z zapisem do Excel za pomocą write to spreadsheet file (Excel ma chyba nieco bardziej skomplikowane pliki)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2009 11:14 przez coolfon, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
43 to kod błędu "Operation canceled by user.", więc nie ma co przerabiać. Inna sprawa, że wtedy nie ma wybranej ścieżki, więc nie ma do czego zapisywać.
To jeszcze dodam, że jeśli mają rozszerzenie .xls (będąc zwykłymi plikami tekstowymi z kolumnami oddzielonymi tabulatorami) i otwierasz je przez skojarzenie (kliknięcie na pliku), to Excel o nic więcej nie pyta i otwiera je jak swój arkusz xls.Excel czyta nawet pliki txt, o ile są ładnie sformatowane.
Taka mała podpowiedź: drut błędu możesz podpiąć bezpośrednio do selectora struktury Case. Działa tak samo, a do tego ładnie koloruje case'a ;)[/quote]
faktycznie koloruje fajnie ale problemu niestety nie rozwiązuje /
pozdro
faktycznie koloruje fajnie ale problemu niestety nie rozwiązuje /
pozdro
- jogurt_owocowy
Zwróć uwagę raczej na to
Wrzuć kod, bo obrazek póki co żadnego błędu nie zwraca
oto kod =D>
do EXCELA
Jak możesz to zapisz do wersji 8.5.
w 8.5
A tak może być?
super, dzięki
mam jeszcze do tego pytanie. czy wystapienie takiego ERRORA powinienem gdzies rejestrować ?
mam jeszcze do tego pytanie. czy wystapienie takiego ERRORA powinienem gdzies rejestrować ?
do EXCELA
Tu już inwencja należy do Ciebie... Możesz dać wyskakujące okienko dialogowe informujące o tym, że wystąpił błąd i dane nie zostały zapisane itp. Możesz też zrobić sobie jakiegoś loga - zapisywać do pliku komunikaty o błędach itd...
Wszystko zależy od tego, jak bardzo szkodliwe dla Twojego programu jest wystąpienie danego błędu... Jeśli error spowoduje, że nie wykona się jakaś funkcja, której rezultat jest niezbędny w dalszej części programu, to errory powielą się lawinowo ;)
Ogólnie rzecz biorąc, uodparnianie aplikacji na błędy jest zazwyczaj pracochłonne ;) No ale 'error handling jest bardzo ważny' (pozdro Mikrobi ;) )
Wszystko zależy od tego, jak bardzo szkodliwe dla Twojego programu jest wystąpienie danego błędu... Jeśli error spowoduje, że nie wykona się jakaś funkcja, której rezultat jest niezbędny w dalszej części programu, to errory powielą się lawinowo ;)
Ogólnie rzecz biorąc, uodparnianie aplikacji na błędy jest zazwyczaj pracochłonne ;) No ale 'error handling jest bardzo ważny' (pozdro Mikrobi ;) )
do EXCELA
Dziękuję Panowie za rozwinięcie tematu z zapisem do Excela poprzez Spreadsheet.
Co do błędu 43 to zaproponowałem jego usunięcie ponieważ jesteśmy świadomi jego pochodzenia jak i działania (tak jak tłumaczył jogurt_owocowy).
Popełniłem jednak błąd w schemacie czyszcząc błąd i wpisując kod zapisu do Excel. To tyle jeśli chodzi o obronę
Mam pytanie - jaką funkcję w tym programie pełni VI Open/Create/Repleace File?
Pozdrawiam
Co do błędu 43 to zaproponowałem jego usunięcie ponieważ jesteśmy świadomi jego pochodzenia jak i działania (tak jak tłumaczył jogurt_owocowy).
Popełniłem jednak błąd w schemacie czyszcząc błąd i wpisując kod zapisu do Excel. To tyle jeśli chodzi o obronę
Mam pytanie - jaką funkcję w tym programie pełni VI Open/Create/Repleace File?
Pozdrawiam
- jogurt_owocowy
Żadną.jaką funkcję w tym programie pełni VI Open/Create/Repleace File?