Witam
Programik pobiera dane z karty USB6008, dalej delikatnie modyfikowane i wrzucone do pliku textowego.
Mam trzy problemy, myślę ze dość proste do rozwiązania, mianowicie:
1.W DAQ Assistant można zmieniać częstotliwość próbkowania. Mam wyciągniętą ikonkę w panelu frontowym i chciałbym, aby po zmianie wartości próbkowania podczas pracy (!!) (możliwość zastosowania dodatkowego przełącznika np boolen) tworzył się nowy plik z nowym czasem próbkowania, albo niekonienczie nowy, ale żeby w ciagu zebranych danych w pliku było zaznaczone ze w którymś momencie była zmiana.
Próbowałem z pętlą , ale niebardzo wiem jak sobie z tym poradzić.
Jeśli byłby ktoś uprzejmy a nie kosztowało by to dużo zmian to prosiłbym o szczegółowy opis zmian lub modyfikację.
2.Jak do zapisywanego pliku tekstowego wrzucić datę i czas? Tak aby każdy zapisany pomiar miał przypisaną datę i godzinę? Potrzebuję zrobić później z tego wykres w funkcji czasu. Czy można tak zrobić aby w momencie startu progrm zliczał minuty i każda próbka miała by przypisaną kolejną minutę? czy można jakoś bardzie czytelnie?
3.Zapisany plik ( przykład w załaczniku) w nazwach kolumn ma zupełnie inne nazwy niż te które mnie interesuje, a napewno nie takie jak miejsce z którego pobieram dane. Jak je zmienić? tez prosiłbym o szczegółowy opis.
4.A tak przy okazji zapytam, czy dużo roboty jest aby dane były zapisywane do excela? Czy to bezpośrednio z programu czy konwertujac z lvm?
Dziękuję serdecznie
Pozdrawiam
diodak
DAQAssistant / Zmiana nazwy kolumn w zapisanym pliku
DAQAssistant / Zmiana nazwy kolumn w zapisanym pliku
Ostatnio zmieniony 05 cze 2009 10:17 przez Diodak, łącznie zmieniany 3 razy.
Diodak
Re: DAQAssistant / Zmiana nazwy kolumn w zapisanym pliku
Dzięki pomocy chłopaków z NI Polska udało mi się rozwiązać 2 problemy. Rozwiązanie w załaczniku
Pozostaje trzeci. Jak zmienić nazwy kolumn w pliku tdms, odczytaego w excelu??
Jako ze programik pobiera dane z częstotliwością ok 1 Hz lub mniej, mogłem przestawić DAQ aby pobierał próbki pojedynczo, a w zapisie pliku je dodawał, dzieki czemu mam pełną kontrole w zapisanym pliku kiedy jest zmieniona częstotliwość zapisu.
Dodatkowo dorobiłem sobie licznik czasu który włącza sie wraz z włączeniem zapisu do pliku. Na bierząco mam kontrole ile trwa pomiar. Programik jest tak skonfigurowany, że każde kliknięce na "zapis do pliku" powoduje stworzenie nowego pliku.
Zapis pliku zmieniłem na format tdms, bo mniej zajmuje miejsca, a na stronie NI Polska jest konwerter tdms-->excel. Taka nakładka na excela. Świetnie sie spisuje, tylko nie wiem jak zmienić nazwy kolumn?
jeszcze raz dzięki chłopakom z NI Polska.
Pozdrawiam
diodak
Pozostaje trzeci. Jak zmienić nazwy kolumn w pliku tdms, odczytaego w excelu??
Jako ze programik pobiera dane z częstotliwością ok 1 Hz lub mniej, mogłem przestawić DAQ aby pobierał próbki pojedynczo, a w zapisie pliku je dodawał, dzieki czemu mam pełną kontrole w zapisanym pliku kiedy jest zmieniona częstotliwość zapisu.
Dodatkowo dorobiłem sobie licznik czasu który włącza sie wraz z włączeniem zapisu do pliku. Na bierząco mam kontrole ile trwa pomiar. Programik jest tak skonfigurowany, że każde kliknięce na "zapis do pliku" powoduje stworzenie nowego pliku.
Zapis pliku zmieniłem na format tdms, bo mniej zajmuje miejsca, a na stronie NI Polska jest konwerter tdms-->excel. Taka nakładka na excela. Świetnie sie spisuje, tylko nie wiem jak zmienić nazwy kolumn?
jeszcze raz dzięki chłopakom z NI Polska.
Pozdrawiam
diodak
Diodak
Witam,
W bloczku "Write to Measurement File.vi" nie jest możliwe w prosty sposób zmiana nazw kanałów. W załączniku jest program (jeszcze na poprzedniej wersji) jak zmieniać nazwy kanałów w niskopoziomowych VI'ach do zapisu plików TDMS. Proszę przejrzeć i w razie pytań pytać:)
W bloczku "Write to Measurement File.vi" nie jest możliwe w prosty sposób zmiana nazw kanałów. W załączniku jest program (jeszcze na poprzedniej wersji) jak zmieniać nazwy kanałów w niskopoziomowych VI'ach do zapisu plików TDMS. Proszę przejrzeć i w razie pytań pytać:)
Pozdrawiam,\r\nDawid
Programik w którym można zdefiniować nazwy kanałów, i tak po uruchomieniu daje taką nazwę jaka jest w DAQAsistant dla pierwszego kanału. WIęc niewiele to zmienia. Poza tym odejście od Write To Measurement File ponownie komplikuje mi układ, bo dorobiłem włącznik zapisu i tworzenie nowego pliku dla każdego dnia. Jeszcze pokombinuje, ale teraz muszę sie zająć dalszą częścią oprogramowania.
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam
diodak
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam
diodak
Diodak
Tak, teraz nazwy kanałów, są pobierane z DAQ Assistant - myślałem, że właśnie o to chodzi. Jeśli jest potrzeba samemu zdefiniowania nazw kanałów to zamiast podpięcia wartości z DAQ Assistanta (i konkretnie dalszych VI'i) wystarczy stworzyć sobie samemu tablice z własnymi nazwami kanałów.
Nowy plik w ten sposób też mozna robić. Wystarczy sobie zamknąć i otworzyć referencje na nowo. Przykład w załączniku. Kiedy ma być akcja tworzenia nowego pliku można już sobie samemu zaprogramować.
Mam nadzieję że to pomoże.
Pozdrawiam,
Dawid
Nowy plik w ten sposób też mozna robić. Wystarczy sobie zamknąć i otworzyć referencje na nowo. Przykład w załączniku. Kiedy ma być akcja tworzenia nowego pliku można już sobie samemu zaprogramować.
Mam nadzieję że to pomoże.
Pozdrawiam,
Dawid
Pozdrawiam,\r\nDawid