Filtr dolnoprzepustowy ( help)
Witam
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem NI Lab View 8.5
Mam za zadanie stworzyc cyfrowy filtr dolnoprzepustowy z możliwośćia zmiany czestotliwosci granicznej.
Jesli chodzi o zagadnienia czysto elektroniczne to cos tam pamietam, natomiast po zlozeniu schematu ( wg wlasnego pomyslu) nie dziala tak jak powienien, zakladam ze to cos prozaicznego ale nie moge sobie poradzic, prosze o jakas pomoc.
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem NI Lab View 8.5
Mam za zadanie stworzyc cyfrowy filtr dolnoprzepustowy z możliwośćia zmiany czestotliwosci granicznej.
Jesli chodzi o zagadnienia czysto elektroniczne to cos tam pamietam, natomiast po zlozeniu schematu ( wg wlasnego pomyslu) nie dziala tak jak powienien, zakladam ze to cos prozaicznego ale nie moge sobie poradzic, prosze o jakas pomoc.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Filtr dolnoprzepustowy ( help)
Przede wszystkim musisz sobie zadać pytanie: jaka jest częstotliwość próbkowania Twojego sygnału?
Podpowiedź: Łatwiej będzie Ci do generowania sygnału użyć funkcji z paletki Waveform Generation (zamiast Signal Generation tak, jak to robisz teraz). Zamiast Sine Pattern użyj Sine Waveform, zwróć uwagę na wejście sampling info i powinno wszystko działać lepiej.
Pozdrawiam
PS. Poza tym, jeśli tworzysz filtr dolnoprzepustowy, to ustaw viaja Filter jako dolnoprzepustowy (Lowpass). Teraz tak na pewno nie jest, bo ma wejście Upper Cut-Off, czyli jest albo Bandpass albo Bandstop.
Podpowiedź: Łatwiej będzie Ci do generowania sygnału użyć funkcji z paletki Waveform Generation (zamiast Signal Generation tak, jak to robisz teraz). Zamiast Sine Pattern użyj Sine Waveform, zwróć uwagę na wejście sampling info i powinno wszystko działać lepiej.
Pozdrawiam
PS. Poza tym, jeśli tworzysz filtr dolnoprzepustowy, to ustaw viaja Filter jako dolnoprzepustowy (Lowpass). Teraz tak na pewno nie jest, bo ma wejście Upper Cut-Off, czyli jest albo Bandpass albo Bandstop.
Pozmienialem te rzeczy.
Czy tam musi byc jakas petla?
I dalej rzuca mi sie o jakis warunek...
Nie czaje tego...
Zmontowalem jeszcze cos innego
W zalaczniku filtr.vi
Czy to o cos takiego moze chodzic?
Czy tam musi byc jakas petla?
I dalej rzuca mi sie o jakis warunek...
Nie czaje tego...
Zmontowalem jeszcze cos innego
W zalaczniku filtr.vi
Czy to o cos takiego moze chodzic?
Ostatnio zmieniony 02 cze 2009 17:50 przez htomek87, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
No ten warunek to dość podstawowa sprawa, więc musisz poświęcić się trochę i go zaczaić.
Funkcja mówi, że częstotliwość graniczna filtru musi być mniejsza, niż połowa częstotliwości próbkowania. Tą z kolei określa wejście sampling info funkcji Sine Waveform. Utwórz na tym wejściu kontrolkę-klaster. Jego składowa Fs określa częstotliwość próbkowania.
To czy tam musi być "jakaś pętla" czy nie, to już zależy od tego co konkretnie chcesz zrobić. Jeśli chcesz w czasie rzeczywistym zmieniać parametry sygnału/filtru i obserwować efekty, to pętla jest jak najbardziej na miejscu.
Funkcja mówi, że częstotliwość graniczna filtru musi być mniejsza, niż połowa częstotliwości próbkowania. Tą z kolei określa wejście sampling info funkcji Sine Waveform. Utwórz na tym wejściu kontrolkę-klaster. Jego składowa Fs określa częstotliwość próbkowania.
To czy tam musi być "jakaś pętla" czy nie, to już zależy od tego co konkretnie chcesz zrobić. Jeśli chcesz w czasie rzeczywistym zmieniać parametry sygnału/filtru i obserwować efekty, to pętla jest jak najbardziej na miejscu.
Zastosowalem petle i moge w czasie rzeczywistym teraz edytowac sobie.
Dodalem rowniez stworzylem klaster i dziala jak trzeba ;)
dzieki za pomoc;)
Dodalem rowniez stworzylem klaster i dziala jak trzeba ;)
dzieki za pomoc;)
Witam ponownie.
Mam pytanie, jak moge zmienic moje wykresy z AMPLITUDE na
FREQUENCY?
I jak dobrac dobrze Fs czestotliwosc probkowania w stosunku do ilości probek 1000 ? Jest na to jakis warunek?
Mam pytanie, jak moge zmienic moje wykresy z AMPLITUDE na
FREQUENCY?
I jak dobrac dobrze Fs czestotliwosc probkowania w stosunku do ilości probek 1000 ? Jest na to jakis warunek?
- jogurt_owocowy
Nie tylko warunek, ale Najważniejsze Twierdzenie Przetwarzania Sygnałów Cyfrowych.I jak dobrac dobrze Fs czestotliwosc probkowania w stosunku do ilości probek 1000 ? Jest na to jakis warunek?
A po ludzku... Nie dobierasz częstotliwości próbkowania w oparciu o ilość próbek, ale w oparciu o to, jaką największą częstotliwość chcesz uchwycić w sygnale cyfrowym.
Na przykładzie Twojego rysunku... Masz pokrętło Regulacja częstotliwości SIN, którym najwyraźniej chcesz regulować częstotliwość sygnału sinusoidalnego. Wypadałoby tam dopisać jednostkę, ale przyjmijmy, że chodzi o herce, czyli chcesz regulować częstotliwość sinusoidy w zakresie 1000-10000 Hz.
Największa wartość częstotliwości sygnału, na jakim będziesz pracował to 10000 Hz. Zgodnie z twierdzeniem Kotielnikowa-Shannona częstotliwość próbkowania Twojego sygnału musi być co najmniej dwa razy większa od tej górnej granicy, czyli musi wynosić co najmniej 20000 Hz. Teoria mówi "co najmniej dwa razy większa", praktyka każe się trochę odsunąć od tej teoretycznej granicy, więc możesz przyjąć 22050 Hz.
Skoro wiesz, że przy tej częstotliwości próbkujesz sygnał 22050 razy na sekundę, to ilość próbek określa długość Twojego sygnału 22050 próbek to cała jedna sekunda, a 1000 próbek to ok. 45 milisekund.
Co masz na myśli i dlaczego? Chcesz przedstawić na wykresie widmo sygnału?Mam pytanie, jak moge zmienic moje wykresy z AMPLITUDE na FREQUENCY?
Ostatnio zmieniony 06 cze 2009 00:32 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
najlepiej to aby to byl wykres dB od Czestotliwosci aby pokazac czestotliwość odciecia.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2009 05:09 przez htomek87, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy