rysowanie sfery
- donelbaron
- Kontakt:
rysowanie sfery
witajcie, mam problem nad którym juz od dawna siedzie i nie mogę nic w tej sprawie zrobić. Otóż mam 3 wektory punktów i chciałbym narysować sferę. są to wektory theta phi oraz wartość odległości , zamieniam te dane do układu kartezjańskiego tak że mam wartości konkretnych punktów x y z, gdzie x i y wyzanczają w przyblizeniu okręgi o rosnącym do połowy z wysokości i od połowy do końca z malejącym, czyli pełna sfera. i chciałbym te sfere narysować w sposób zamieszczony w załączyniku. Pytanie jak to zrobić? próbowalem 3D curve grahp ale nic z tego nie wychodzi, punkty się albo łączą wszytkie po kolei do siebie albo jakieś cuda wychodziły i ze środkiem się łączyły. Moje pytanie brzmi jak przedstawić te wktory w sposób załącznika. czy musze jakoś coś parametryzować? czy inny rodzaj kontrolki wykresu?? nie chodzi mi o kolory, ale o taka wlasnie siatke połaczen punktow x y z
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009 20:17 przez donelbaron, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
rysowanie sfery
Trzeba by to robić raczej przez 3D Parametric Surface. Są przykłady do tego.
- donelbaron
- Kontakt:
rysowanie sfery
a w jaki sposob? gdzie sa przyklady, ja mam tylko 3 wktory danych okreslające położenie punktów w przestrzeni x y z, jak mam to parametryzować żeby taka siatka powstała , potrafi mi ktoś pomóc udzielając wiekszych wstkazówek?
- donelbaron
- Kontakt:
rysowanie sfery
wciąż nie mogę sobię z tym poradzić, ktokolwiek?
- donelbaron
- Kontakt:
Re: rysowanie sfery
dokłanie na tym rysunku jest zaprezentowany mój problem, chodzi mi o to jak zrobić aby te punkty na rysunku połączyły sie w bryłe a nie linią ze sobą.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Przede wszystkim próbujesz używać do tego funkcji 3D Curve służącej (zgodnie z nazwą) do rysowania linii.
Jak już vugie wspomniał, użyj 3D Parametric Surface.
Jak otworzysz sobie helpa (na swoim komputerze), to na dole jest sekcja Examples z przykładami rysowania torusa i "czegoś" bardziej skomplikowanego.
Wystarczy wyrzucić jeden element z diagramu przykładu z rysowaniem torusa i będzie rysowana sfera. Rozkładając ten przykład dalej na części pierwsze, zobaczysz że sfera jest tworzona z okręgów obracanych wokół osi sterczącej z punktu (0, 0) płaszczyzny XY. Zmiana ilości przekręceń obydwu pętli for (dość radykalna np. na 5) wiele Ci rozjaśni.
Pozdrawiam
Jak już vugie wspomniał, użyj 3D Parametric Surface.
Jak otworzysz sobie helpa (na swoim komputerze), to na dole jest sekcja Examples z przykładami rysowania torusa i "czegoś" bardziej skomplikowanego.
Wystarczy wyrzucić jeden element z diagramu przykładu z rysowaniem torusa i będzie rysowana sfera. Rozkładając ten przykład dalej na części pierwsze, zobaczysz że sfera jest tworzona z okręgów obracanych wokół osi sterczącej z punktu (0, 0) płaszczyzny XY. Zmiana ilości przekręceń obydwu pętli for (dość radykalna np. na 5) wiele Ci rozjaśni.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009 13:17 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 2 razy.
- donelbaron
- Kontakt:
rysowanie sfery
dziękuję bardzo, wkońcu wiem od czego zaczynać
- donelbaron
- Kontakt:
rysowanie sfery
a takie mam jeszcze pytanie, bo ja mam 3 wektory danych położenia punktow w przestrzeni, a do tej kontrolki trzeba dostarczać tablice dwuwymiarowe, nie bardzo rozumiem tej ideii. albo jesli chciał bym aby punkty na sferze nie były równo odległe tak jak na pierwszym rysunku?
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009 15:45 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.
- donelbaron
- Kontakt:
rysowanie sfery
juz sobie odpowiadam na to pytanie, dla zainteresowanych link do problemu
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4984
moderator mógłby za to mi plusa dać
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4984
moderator mógłby za to mi plusa dać

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009 16:44 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.
- donelbaron
- Kontakt:
a o to jeden z wykresów. namęczyłem się mocno, ale za to jest efekt, i wszystko w końcu zrozumiałem. temat wkońcu zakończony.