Szukanie harmonicznych w przebiegu sin zakłóconem

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
as8288
Kontakt:

Post autor: as8288 »

Witam
Mam następujące pytanie o harmoniczne w tym wykresie.
Chodzi mi o to żeby uzyskać informacje jakie harmoniczne w nim występują o ile występują np jeśli będzie tam 3, 5 czy tam 11 harmoniczna
Czy istnieje w ogóle taki blok który byłby w stanie takie coś zrobić
dziękuję za jakąkolwiek wskazówkę
pozdrawiam
AS
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Szukanie harmonicznych w przebiegu sin zakłóconem

Post autor: jogurt_owocowy »

Jeśli posiadasz odpowiednią wersję LV, to możesz użyć funkcji Harmonic Distortion Analyzer. Na jej wyjściu dostajesz m.in. tablicę components level zawierającą składową stałą i amplitudy kolejnych harmonicznych wykrytych w sygnale. Pozostaje Ci sprawdzić (choćby w pętli for), które z niech mają amplitudę większą niż pewien próg (powinien być dobrany w oparciu o amplitudę składowej podstawowej oraz poziom i rozkład szumu) i o tych możesz powiedzieć, że istnieją.
Pozdrawiam
PS. Zawsze pisz jakiej wersji LV używasz.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009 22:52 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
as8288
Kontakt:

Witam
Kontynuując temat harmonicznych czy jest możliwe stwierdzenie procentowej zawartości harmonicznych w sygnale sinusoidalnym w LabVIEW
mam tam zrobioną analizę przez Harmonic Analyzer ale chciałbym aby ktoś powiedział mi czy to jest dobra konstrukcja i czy działa to prawidłowo. W załączniku plik VI
za pomoc dziękuję z góry
pozdro
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009 09:51 przez as8288, łącznie zmieniany 1 raz.
AS
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "procentowa zawartość harmonicznych". Klocek Harmonic Distortion Analyzer posiada wyjście THD (Total Harmonic Distortion) - to chyba to, o co Ci chodzi.
Pozdrawiam
as8288
Kontakt:

Witam
Współczynnik THD na razie pomińmy bardziej interesuje mnie czy kolejne amplitudy harmonicznych nie powinny się rozkładać trochę inaczej w array-u na wyjściu wydaje mi się ,że powinny być bardziej znaczące amplitudy harmonicznych nieparzystych, ale nie jestem pewien czy zbudowany na projekcie generator działa w ten sposób. Jeśli ktoś by wiedział coś na ten temat proszę o odpowiedź
AS
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

wydaje mi się ,że powinny być bardziej znaczące amplitudy harmonicznych nieparzystych
Dlaczego?
as8288
Kontakt:

Ponieważ w różnego rodzaju symulatorach amplitudy nieparzystych harmonicznych są z reguły 1000 razy większe od parzystych.
AS
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: vugie »

???
Symulatorach amplitudy?
Amplitudy czego?
as8288
Kontakt:

Symulatorach napięć np. A chodz o amplitudy poszczególnych harmonicznych
AS
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Ponieważ w różnego rodzaju symulatorach amplitudy nieparzystych harmonicznych są z reguły 1000 razy większe od parzystych.
Czy w przykładzie, który zamieściłeś jest inaczej? Twój główny problem polega na tym, że chyba nie do końca rozumiesz, czym są harmoniczne i skąd się biorą.
amplitudy nieparzystych harmonicznych są z reguły 1000 razy większe od parzystych
Jeśli sygnał jest np. trójkątem lub prostokątem o współczynniku wypełnienia 50%, to - istotnie - parzyste harmoniczne nie istnieją i ich amplitudy wynoszą zero (niezerowe wartości femto-, atto-,... wynikają tylko z błędów numerycznych), ale przykładowo dla sygnału piłokształtnego parzyste harmoniczne istnieją i mają amplitudy porównywalne z nieparzystymi.
Nie ma żadnego fizycznego odgórnego ograniczenia na wielkość harmonicznych tych czy innych, chociaż nasza rzeczywistość ma to do siebie, że amplitudy wyższych harmonicznych większości sygnałów dążą do zera.
Jeśli sygnał jest sinusoidalny (tak jak w programie, który zamieściłeś), to żadnych harmonicznych, ani parzystych, ani nieparzystych w nim nie uświadczysz.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2009 16:18 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 2 razy.
as8288
Kontakt:

Tylko chodzi mi o harmoniczne gdy przestawisz w programie Noise Amplitude i wtedy jest poszarpana sinusoida chodzi mi o ten przypadek. Wiem że przy czystej sinusoidzie ich nie będzie. przestaw noise Amplitude np na 20 to zobaczysz efekt.
pozdro
AS
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Jeśli do sinusoidy dodasz szum, to istotnie pojawią się niezerowe wartości w tablicy na wyjściu components level klocka Harmonic Distortion Analyzer, ale nie będą one miały nic wspólnego z harmonicznymi sygnału.
Funkcja Harmonic Distortion Analyzer analizuje sygnał wejściowy, znajduje jego częstotliwość podstawową f, a następnie wyciąga z jego widma wartości dla 2*f, 3*f,..., N*f (N = wejście highest harmonic) i wyrzuca na wyjście w tablicy components level. Jeśli na wejście podasz sygnał, w którym istnieją wyższe harmoniczne, to w tablicy components level dostaniesz ich wartości. Jeśli ich nie ma - to w tej tablicy też dostaniesz jakieś wartości, ale będą one efektem albo szumu, albo błędów numerycznych. Nie doszukuj się tam wówczas żadnych prawidłowości.
Pozdrawiam
as8288
Kontakt:

Ok teraz już mam większą jasność, a istnieje jakaś możliwość na dodanie do sinusoidy jakiegoś sygnału żeby te harmoniczne w jakimś stopniu uzyskać ??
AS
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

istnieje jakaś możliwość na dodanie do sinusoidy jakiegoś sygnału żeby te harmoniczne w jakimś stopniu uzyskać ??
Istnieje i - żeby było śmieszniej - polegająca na odejmowaniu, a nie dodawaniu ;] Za pomocą sposobu z poniższego obrazka usuń wierzchołki sinusoidy, przycinając jej amplitudę do przedziału np. [-0.3 0.3].
[img]http://www.labview.pl/uploads/veir/limit%20signal.gif[/img]
W tablicy components level pojawią się wówczas spore wartości harmonicznych nieparzystych.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2009 22:22 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
as8288
Kontakt:

oki thx za podpowiedź już rozwiązałem problemik, ale w trochę inny sposób
dzięki za zainteresowanie się tematem i za wskazówki :)
AS
ODPOWIEDZ