Witam,
Umieszczam na panelu Controls/Numeric/Digital Control. Ma to być prędkość transmisji w bodach. Nie chcę ręcznie wklepywać wartości, tylko mieć do wyboru: 1200, 2400, 4800, 9600, 14400, 19200. Przejrzałem help i książkę Świsulskiego, ale pewnie źle szukam. Jak to zrobić, albo pod jakim hasłem szukać?
PozdrA
Digital Control - tylko kilka wartości do wyboru
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
spróbuj z kontrolką ring... albo enum ;)
Najszybciej to zrobisz - klikając prawym klawiszem na węzeł wyboru prędkości transmisji funkcji VISA Configure - następnie wybierając Create->Control i po sprawie.
- Agrest
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Re: Digital Control - tylko kilka wartości do wyboru
Witam ponownie,
Czaro, podaję konfigurację portu nie do VISA Configure, tylko do Property Node ---> Serial Baud Rate. Twój sposób daje właśnie taki efekt, jakiego chcę uniknąć: muszę wpisać dane "z palca".
Pitol, dzięki, Ring i Enum działają. Co prawda tylko tylko na Panelu, bo do Property Node jest wysyłana nie liczba bodów, tylko liczba nastawy od 0 do n-1. Ale podstawiłem żądane wartości przez strukturę Case i efekt jest taki jak chciałem.
PozdrA
Czaro, podaję konfigurację portu nie do VISA Configure, tylko do Property Node ---> Serial Baud Rate. Twój sposób daje właśnie taki efekt, jakiego chcę uniknąć: muszę wpisać dane "z palca".
Pitol, dzięki, Ring i Enum działają. Co prawda tylko tylko na Panelu, bo do Property Node jest wysyłana nie liczba bodów, tylko liczba nastawy od 0 do n-1. Ale podstawiłem żądane wartości przez strukturę Case i efekt jest taki jak chciałem.
PozdrA
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Digital Control - tylko kilka wartości do wyboru
zamiast tego case'a możesz użyć property node:
[img]http://www.labview.pl/uploads/forums/ring_162.jpg[/img]
a potem string to number i będzie działać
[img]http://www.labview.pl/uploads/forums/ring_162.jpg[/img]
a potem string to number i będzie działać
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009 11:25 przez Pitol, łącznie zmieniany 1 raz.