czy jest możliwość kierowania jakiegoś elementu, żeby się poruszał do konkretnego miejsca w oknie głównym programu (czyli tam gdzie są rysunki itp.) za pomocą współrzędnych ? Nie chodzi mi o wykres. Bo w pętli z opoznieniem można przesuwac rysunek w prawo(lewo) lub w górę(dół) i o jakiś konkretny odcinek. A ja chciałbym przesunąć mój rysunek w konkretne miejsce.
Czyli:
Mam punkt o współrzędnych (x1,y1). Jak odczytać tą współrzędną (x1,y1) ? i jak przesunąć punkt do współrzędnej (x2,y2), jeśli można ?
np.
(x1,y1)...................................................................................................
.................................. (x2,y2)................................................................
..............................................................................................................
Współrzędne w głównym oknie
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008 13:07 przez chester19, łącznie zmieniany 3 razy.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Współrzędne w głównym oknie
Utwórz dla tego elementu (kontrolki) węzeł własności Create -> Property Node i wybierz własność Position. Kliknij prawym klawiszem na węźle i wybierz Change To Write, bo chcesz do niego zapisywać. Możesz teraz ustawić dowolne położenie elementu zapisując do węzła klaster dwóch liczb określających jego położenie w pionie (Top) i w poziomie (Left). Punkt odniesienia (0,0) to pogrubiona kropka na siatce Front panelu. Jeśli utworzysz nowego viaja znajduje się ona w lewym, górnym rogu jego panelu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
a coś można zrobić, żeby wysłać rysunek w jeden punkt, potem następny itd. Da się tak ? Bo chodzi oto żeby nie bezposrednio przeskoczył do punktu docelowego, ale do niego dojechał drogą ciągłą
To się robi za pomocą własności top i left w jakiejś prostej pętli, jak to już tłumaczyli Koledzy w Twoim temacie o oświetleniu skrzyżowania. Chyba. Sam jestem zielony jednak naprawdę polecam Ci przestudiowanie menu Property Node Za jego pomocą można naprawdę łatwo zrobić wiele. Poeksperymentuj sobie to dużo się nauczysz (zawsze można skorzystać z helpa).
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009 16:37 przez Sebek, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko nie po imieniu !! wypraszam sobie ujawnianie moich danych !!! tłumaczyli i też tak robiłem, ale są pewne potem problemy