Witam, układam program, który obsługuje pewne urządzenie. Kiedy testowałem poszczególne fragmenty programu wszystko było ok. Chodzi mi w szczególności o wykres waveform chart. Dane były odczytywane i wyswietlały się punkty, które je reprezentują.
Teraz kiedy poskładałem fragmenty w całość okazuje się, że coś jest nie tak z wykresem.
Program odczytuje i przetwaza dane prawidłowo, następnie rysuje wykres (któego jednak nie widać). Co dziwne, zrobiłem funkcję dzięki której przesuwając po wykresie kursorem myszki uzyskujemy wartości Y dla poszczególnych wartości X.Według tego wszystko jest ok ponieważ wartości Y zmieniają się zgodnie z rzeczywistością, zmienia się także skala Y, na odpowiednią. Jednak nie ma skali X oraz żadnego punktu wykresu, dodatkowo skala x jest ustawiona na autoscale, i także zmienia się prawidłowo patrząc we właściwościach waveform chart.
Czy ktoś wieco może być tego przyczyną? Próbowałem wstawiać nowe bloczki waveform chart, waveform graph, lecz nic to nie daje. Wcześniej także testowałem bardzo dużo proprerty nodes oraz invoke nodes (być może coś tu zmieniłem i jest to przyczyna).
Jeżeli ktoś jak to naprawić to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Problem waveform chart
Problem waveform chart
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008 13:50 przez gstomekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Problem waveform chart
A skala Y też jest na autoscale?skala x jest ustawiona na autoscale
Najlepiej pokaż swój program (jeśli to możliwe zapisując go do 8.5).
Pozdrawiam
Problem waveform chart
Witam, skala Y też jest na autoscale. Odnośnie programu niestety nie mogę go pokazywać, gdyż producent urządzenia, które orpogramowuję, zabronił udzielania jakichkolwiek informacji na temat protokołu komunikacyjnego, którym oni się posługują, a niestety publikując kod programu zrobiłbym to.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Problem waveform chart
Spróbuj wyodrębnić problem i zamieść program, który go będzie obrazował obcięty z "zakazanych treści".
Niestety ciężko Ci coś doradzić na podstawie samego opisu.
Niestety ciężko Ci coś doradzić na podstawie samego opisu.
Problem waveform chart
Już sobie z tym poradziłem.
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.