Case Structure i Menu
- kancin
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
- Kontakt:
Case Structure i Menu
Witam,
Czy jest możliwość programowego dodania ramki do struktury Case?
Chodzi mi o to, że jak np. kliknę na jakiś przycisk to zostanie dodana kolejna ramka do struktury Case.
Chcę w ten sposób napisać program, w którym użytkownik sam mógłby dodawać funkcjonalności w programie.
Może nie tędy droga? hmmm
Pytanie drugie:
Jak zapisywać zmiany w menu, które zostały stworzone w programie.
Przykładowo dodałem do menu kilka wpisów ale po ponownym uruchomieniu mojego programu nie są one już widoczne.
Pozdrawiam
Kancin
Czy jest możliwość programowego dodania ramki do struktury Case?
Chodzi mi o to, że jak np. kliknę na jakiś przycisk to zostanie dodana kolejna ramka do struktury Case.
Chcę w ten sposób napisać program, w którym użytkownik sam mógłby dodawać funkcjonalności w programie.
Może nie tędy droga? hmmm
Pytanie drugie:
Jak zapisywać zmiany w menu, które zostały stworzone w programie.
Przykładowo dodałem do menu kilka wpisów ale po ponownym uruchomieniu mojego programu nie są one już widoczne.
Pozdrawiam
Kancin
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008 14:21 przez kancin, łącznie zmieniany 2 razy.
Case Structure i Menu
1. Nie ma takiej mozliwości.
2. Rozwiń określenie "menu": wykorzystujesz plik *.rtm z zapisanym menu dla kontrolki?
2. Rozwiń określenie "menu": wykorzystujesz plik *.rtm z zapisanym menu dla kontrolki?
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Re: Case Structure i Menu
1. oczywiście, że jest taka możliwość.... co prawda twoja droga jest zła, ale jest możliwość generowania case'a. W pod tym adresem jest toolkit http://forums.lavag.org/CR-Scripting-To ... t8399.html
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Case'a dodać można, ale do niedziałającego programu, więc przychylam się do odpowiedzi Mikrobiego:oczywiście, że jest taka możliwość
Jeśli chodzi o program, którym użytkownik może dodawać własne funkcjonalności, to lepiej to zrobić w oparciu o subviaje-pluginy z dobrze przemyślanym interfejsem.Nie ma takiej mozliwości.
- kancin
- Kontakt:
Mikrobi - tak wykorzystuję plik *.rtm ale używam bloczków działających w programie do dodawania elementów menu. W trakcie działania programu wszystko jest ok ale po jego ponownym uruchomieniu nie ma śladu po zaistniałych zmianach. Może zapisywać zmiany do zmiennej globalnej, ale jak w przypadku gdy dodaje więcej niż jeden element menu?
Wino - You do not have permission to download this file
...Jak to ściągnąć???
Jogurt - mógłbyś bardziej uszczegółowić wypowiedz? W jaki sposób zrobić taki plugin? Chodzi mi o to, żeby np. użytkownik w miarę czasu mógł sobie dodać do programu bloczek z obsługą innego urządzenia...przykładowo kolejnej karty pomiarowej!
Wino - You do not have permission to download this file
...Jak to ściągnąć???
Jogurt - mógłbyś bardziej uszczegółowić wypowiedz? W jaki sposób zrobić taki plugin? Chodzi mi o to, żeby np. użytkownik w miarę czasu mógł sobie dodać do programu bloczek z obsługą innego urządzenia...przykładowo kolejnej karty pomiarowej!
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008 09:35 przez kancin, łącznie zmieniany 2 razy.
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
hmm. "dasz mi 5 to ci powiem"
to jest forum, może trzeba na przykład sie na nie zalogować i potem dopiero ściągnąć, a no i MUSISZ najpierw wejść TU, potem TU, a potem TU, a dopiero potem możesz zalogować się i ściągnąć.
Dobra to jeszcze tak głupio spytam. Po co chcesz, żeby użytkownik, mógł dodać pomiar na drugiej karcie?
to jest forum, może trzeba na przykład sie na nie zalogować i potem dopiero ściągnąć, a no i MUSISZ najpierw wejść TU, potem TU, a potem TU, a dopiero potem możesz zalogować się i ściągnąć.
Dobra to jeszcze tak głupio spytam. Po co chcesz, żeby użytkownik, mógł dodać pomiar na drugiej karcie?
- kancin
- Kontakt:
Mam zrobić uniwersalny program do wzorcowania kart i multimetrów i chcę żeby użytkownik w przyszłości mógł dodawać moduły.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Abstrahując od Twojej aplikacji, wyobraź sobie program, który ma zrobić pewne operacje na sygnale np. zrobić analizę częstotliwościową i znaleźć składową o maksymalnej mocy (nie wiadomo po co, ale jako przykład może być).W jaki sposób zrobić taki plugin?
Ĺąródła tego sygnału mogą być różne: może to być sygnał z wejścia karty dźwiękowej, może to być sygnał z karty pomiarowej czy wreszcie może to być sygnał symulowany (z innego VIaja, w którym ustawiamy jego parametry). Teraz robisz rdzeń Twojej aplikacji robiący analizę i znajdujący najmocniejszą częstotliwość oraz dodatkowo zestaw sterowników (subviaje), z których każdy obsługuje inne Ĺşródło sygnału. Jeden zbiera sygnał z karty dĹşwiękowej, inny z karty pomiarowej, a jeszcze inny otwiera okno, w którym użytkownik definiuje sygnał symulowany. Co ważne: każdy z tych subviajów zwraca sygnał w ujednoliconej postaci (np. w zmiennej typu waveform), a wszystkie są zapisane w katalogu o nazwie np. drivers.
Teraz uruchamiasz swoją aplikację-matkę, która sprawdza katalog drivers i w zależności od jego zawartości tworzy listę pt. "Dostępne Ĺşródła sygnału". Użytkownik wybiera z listy Ĺşródło, aplikacja matka wywołuje wybrany sterownik (dynamicznie - np. przez Call By Reference Node) i dostaje gotowe do przetworzenia dane w postaci waveforma, przetwarza je i nie zastanawia się skąd one pochodzą.
Jeśli użytkownik chce dołożyć nowe Ĺşródło sygnału, tworzy nowy sterownik (odczytujący dane np. z oscyloskopu i zwracający je w postaci waveforma), po czym kopiuje go do katalogu drivers. Teraz uruchamiasz swoją aplikację-matkę i masz dostępne na liście nowe Ĺşródło sygnału.
Oczywiście strukturę takiej aplikacji trzeba wcześniej dokładnie przemyśleć opierając się na konkretnych wymaganiach.
Pozdrawiam ]
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008 12:52 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 4 razy.