Witam
Potrzebuje przy pomocy węzła property (Property Node), uzyskać wartość wskazującą czy dany element (pokrętło) jest aktualnie używany czy nie?
Nie moge znalezc takiego wezla (slabo znam Angielski). Jest takie cos wogole?
Potrzebne mi to jest, gdyż mam dwa pokrętła do częstotliwości i chce sprawdzać, które jest aktualnie aktywne i gdy stan Fmin przekroczy przykładowo stan Fmax to chce zwiększać Fmax.
Prosze o pomoc
wezel property / element aktualnie zmieniany
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: wezel property / element aktualnie zmieniany
To jeszcze musisz dokładniej zdefiniować tę "aktywność". Aktywny znaczy ten, który jest obracany ruchami myszy?czy dany element (pokrętło) jest aktualnie używany czy nie?
Jeśli tak, to o ile mi wiadomo nie ma węzła który by to bezpośrednio zwracał, co nie znaczy, że nie da się tego zrobić. Jeśli dobrze rozumiem to, co piszesz
to nie potrzeba Ci żadnego węzła.gdy stan Fmin przekroczy przykładowo stan Fmax to chce zwiększać Fmax
Napisz coś więcej (i podaj wersję LV).
Pozdrawiam ]
LV 8.5. Dokladnie o taka aktywnosc mi chodzilojogurt_owocowy pisze:To jeszcze musisz dokładniej zdefiniować tę "aktywność". Aktywny znaczy ten, który jest obracany ruchami myszy?czy dany element (pokrętło) jest aktualnie używany czy nie?
Jeśli tak, to o ile mi wiadomo nie ma węzła który by to bezpośrednio zwracał, co nie znaczy, że nie da się tego zrobić. Jeśli dobrze rozumiem to, co piszeszto nie potrzeba Ci żadnego węzła.gdy stan Fmin przekroczy przykładowo stan Fmax to chce zwiększać Fmax
Napisz coś więcej (i podaj wersję LV).
Pozdrawiam ]

Ale jak nie ma takiego wezla to bede kombinowal inaczej. Mam 2 pokretla, ustawiam nimi zakres wartosci czestotliwosci jedno pokretlo jest Fmin, drugie Fmax. Chodzi mi o to, zeby zareagowac na sytuacje kiedy Fmin bedzie ustawione wieksze niz Fmax, wtedy nalezy np zwiekszyc Fmax. Analogicznie, zareogowac musze na sytucje gdy Fmax ktos zacznie krecic na wartosc mniejsza niz jest ustawione Fmin.
pozdrawiam
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Można to zrobić np jak w załączniku. Jaka operacja będzie wykonana w przypadku przekroczenia wartości zależy od inwencji i potrzeb programisty.
Zamiast "Mouse up' można wykorzystać event 'Value change'. Przy 'mouse up' jest ryzyko, że kursor w trakcie obracania znajdzie się poza kontrolką i event nie odpali, natomiast 'value change' jest pewniejszy, ale operacja związana z przekroczeniem dozwolonej wartości zacznie wykonywać się w trakcie kręcenia knobem, co wydaje mi się trochę ... nieeleganckie.
Zamiast "Mouse up' można wykorzystać event 'Value change'. Przy 'mouse up' jest ryzyko, że kursor w trakcie obracania znajdzie się poza kontrolką i event nie odpali, natomiast 'value change' jest pewniejszy, ale operacja związana z przekroczeniem dozwolonej wartości zacznie wykonywać się w trakcie kręcenia knobem, co wydaje mi się trochę ... nieeleganckie.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008 07:00 przez Ender, łącznie zmieniany 1 raz.
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Chyba jednak lepiej będzie to zrobić w oparciu o event Value Change:
[img]http://labview.pl/uploads/veir/min%20ma ... 0knobs.gif[/img]
Pozdrawiam :]
[img]http://labview.pl/uploads/veir/min%20ma ... 0knobs.gif[/img]
Pozdrawiam :]
A ja ciągle będę się upierał ...
... przed eventami robiło to się po prostu tak.
Rumcajs.
... przed eventami robiło to się po prostu tak.
Rumcajs.