Labview Embedded a opto22
-
Witam,
Czy może ktoś pracował z urządzeniami firmy Opto22?
http://www.opto22.com/site/pr_details.a ... 1055,,,0,5&
Chodzi mi czy jest możliwość wrzucenia Labview Embedded do tego urządzenia?
Pozdrawiam.
Czy może ktoś pracował z urządzeniami firmy Opto22?
http://www.opto22.com/site/pr_details.a ... 1055,,,0,5&
Chodzi mi czy jest możliwość wrzucenia Labview Embedded do tego urządzenia?
Pozdrawiam.
Engineering is the art of making what you want from things you can get
-
Re: Labview Embedded a opto22
Dzięki ale akurat to próbowałem.
Tylko nie wiem czy to wina Windowsa czy sterowników ale jak wrzucę to w pętle 10mS to czasy poszczególnych pętli nie są jednakowe. Skaczę pomiędzy 15-40mS. Nie udaję mi się uzyskać 10mS albo przynajmniej jednakowych czasów dla kolejnych pętli. Dlatego myślałem, że pomoże wrzucenie programu bezpośrednio do urządzenia.
Tylko nie wiem czy to wina Windowsa czy sterowników ale jak wrzucę to w pętle 10mS to czasy poszczególnych pętli nie są jednakowe. Skaczę pomiędzy 15-40mS. Nie udaję mi się uzyskać 10mS albo przynajmniej jednakowych czasów dla kolejnych pętli. Dlatego myślałem, że pomoże wrzucenie programu bezpośrednio do urządzenia.
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
A próbowałeś użyć Timed loop ? Nie przyspieszy to działania aplikacji?
-
W sumie nie próbowałem. Używam tylko while loop. Myślałem, że timed loop jest bardziej użyteczna do RT systemów, które można implikować do pamięci urządzenia. Coś takiego jak działają npoint-y Labview. Ale na pewno po weekendzie spróbuje dam znać czy coś to zmieniło.
Tutenhamon : Windows nie da ci czasów powtarzalnych wykonywania pętli na poziomie 10 ms. zawsze bedzie się to zmieniało w okolicach 20ms. Z doświadczenia - ilość zainstalowanych aplikacji, wersja, ilość pracujących serwisów - wynika, że będzie ten czas większy, o czym zresztą sam wspominasz.
-
No i trafiliśmy do setna sprawy.
To trochę inaczej. A czy pomogłoby zainstalowanie Windowsa Embedded albo sterowników RTX? Tylko podobno sterowniki te nie obsługują ActiveX. A na tym opierają się sterowniki do mojego urządzenia pod Labview. Miał ktoś styczność z tym?
To trochę inaczej. A czy pomogłoby zainstalowanie Windowsa Embedded albo sterowników RTX? Tylko podobno sterowniki te nie obsługują ActiveX. A na tym opierają się sterowniki do mojego urządzenia pod Labview. Miał ktoś styczność z tym?
- wino
Tu sie nie zgodze. Ostatnio z pitolem klepnęliśmy aplikacje, w której pętla(Timed Loop) zawsze działa co 10 ms. Wszystko zależy od tego co jest w środku pętli. Jeżeli jest mało operacji to taka pętla bez problemu się wykona.Mikrobi pisze:Tutenhamon : Windows nie da ci czasów powtarzalnych wykonywania pętli na poziomie 10 ms. zawsze bedzie się to zmieniało w okolicach 20ms.
-
Nie wiem co myślisz poprzez mało operacji ale ja w tym samym czasie odczytuje dane z przepływomierza, steruje silnik liniowy, odczytuję ciśnienie i temperaturę (2 termopary) oraz steruje zaworem solenoidowym. Pomijam operacje pośrednie oraz bezpośrednie, które bazują na tych urządzeniach jak PID kontrolery oraz obliczenia napięć ścinających. Możliwe, że to jest trochę za dużo dla Windowsa i staram się znaleźć jakieś obejście.
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.
- wino
A możesz wkleić diagram z ciekawości 
Mam rozumieć, że te wszystkie operacje są przeprowadzane w jednej pętli?
Może pora na jakąś wielowątkowość? Będziesz miał możliwość ustawienia priorytetów operacji i na pewno to przyspieszy działanie programu.

Mam rozumieć, że te wszystkie operacje są przeprowadzane w jednej pętli?
Może pora na jakąś wielowątkowość? Będziesz miał możliwość ustawienia priorytetów operacji i na pewno to przyspieszy działanie programu.
-
Tak wszystko jest w jednej pętli. Nie myślałem o wielowątkowości i nie za bardzo wiem jak to działa. Muszę doczytać. Dzięki za radę. Wrzucam mój vi w pdf. Na pewno poleję się grad krytyki
Dodam tylko, że nie pracuję w Labview długo i wiele jeszcze rzeczy na pewno muszę się nauczyć.

mozesz zmienic opcje w VI: (VI Properties/Execution/Priority) na High lub Time Critical, ale w systemach nie real time nigdy nie dostaniesz dokladnego czasu wykonania petli.
zalaczony VI moze ci pomoc w testach.
zalaczony VI moze ci pomoc w testach.
-
Dzięki za program fonzo. Z tego co pokazuję pętla, czas zawiera się pomiędzy 9-11 mS. Time loop nie pomaga w moim programie ciągle mam skaczące dane. Widać to przy zapisywaniu danych. Załączam plik txt z danymi. Pierwsza kolumna to czas. Jakoś nie widać, żeby była wykonywana pętla co 10mS albo przynajmniej powtarzalna. Spróbuję zainstalować Windows XP Embedded i zobaczyć jak to działa na odchudzonym Windowsie.
a jestes pewien ze twoje operacje wyrabiaja sie w tych 10ms?
petla timeowana, jesli sie nei wyrabia to mierzy czas wykonania danej operacji w pelnych cyklach lub niepelnych (rzeczywisty czas), o tym decyduje opcja Maintain Original Phase w ustawienia petli (prawym przyciskiem myszy na petle timeowana - Configure Timed Loop) - chodzi o to, czy jesli petla sie nie wyrobi to ma zaczac nastepny cykl z dokladnoscia do ustawionego periodu czy natychmiast.
w zalaczonym pliku zmienilem ta opcje na FALSE i zwiekszyl iteracje petli for, tak, zeby na moim kompie przestala sie wyrabiac w 10ms, u mnie wtedy sredni cykl to ok 22ms
widze jeszcze ze co jakis czas logujesz dane z tym samym timestampem, moze jakis dodatkowy bug w sofcie? powinien byc jeden wiersz co 10ms tak?
petla timeowana, jesli sie nei wyrabia to mierzy czas wykonania danej operacji w pelnych cyklach lub niepelnych (rzeczywisty czas), o tym decyduje opcja Maintain Original Phase w ustawienia petli (prawym przyciskiem myszy na petle timeowana - Configure Timed Loop) - chodzi o to, czy jesli petla sie nie wyrobi to ma zaczac nastepny cykl z dokladnoscia do ustawionego periodu czy natychmiast.
w zalaczonym pliku zmienilem ta opcje na FALSE i zwiekszyl iteracje petli for, tak, zeby na moim kompie przestala sie wyrabiac w 10ms, u mnie wtedy sredni cykl to ok 22ms
widze jeszcze ze co jakis czas logujesz dane z tym samym timestampem, moze jakis dodatkowy bug w sofcie? powinien byc jeden wiersz co 10ms tak?
-
"widze jeszcze ze co jakis czas logujesz dane z tym samym timestampem, moze jakis dodatkowy bug w sofcie? powinien byc jeden wiersz co 10ms tak?"
Dokładnie powinien zapisywać co 10mS a tego nie robi i powtarza te same dane. Staram się to jakoś wyeliminować.
Dokładnie powinien zapisywać co 10mS a tego nie robi i powtarza te same dane. Staram się to jakoś wyeliminować.