Wirtualny CAN/RS232
-
Wirtualny CAN/RS232
Jak zrobić programik który podawałby dane z pliku na wejście CAN czy RS232. Przeważnie dane podaje się z urządzenia zewnetrznego, ja mam za zadanie podać je z pliku tekstowego!
Re: Wirtualny CAN/RS232
Odpowiadając na twoje pytanie:
1. określić zadania jakie ma realizować "programik"
2. zrealizować "programik"
A poważnie.
Proponuję takie podejście: określ jak ma działać program, napisz w punktach na kartce lub rozrysuj algorytm.
Pytanie które zadałeś daje wiele możliwości realizacji.
To może być "czarna skrzynka" która podaje co określony czas string "udający" odpowiedź uzyskaną od urządzenia z interf. CAN.
Proponuję poćwiczyć odczytywanie danych z pliku tekstowego.
Pomysł na dziś:
w pliku w kolejnych linijkach zapisz odpowiedzi urządzenia
Odczytaj plik i zamień go na jednowymiarową tablicę
i odczytuj dane z tablicy co określony czas.
1. określić zadania jakie ma realizować "programik"
2. zrealizować "programik"
A poważnie.
Proponuję takie podejście: określ jak ma działać program, napisz w punktach na kartce lub rozrysuj algorytm.
Pytanie które zadałeś daje wiele możliwości realizacji.
To może być "czarna skrzynka" która podaje co określony czas string "udający" odpowiedź uzyskaną od urządzenia z interf. CAN.
Proponuję poćwiczyć odczytywanie danych z pliku tekstowego.
Pomysł na dziś:
w pliku w kolejnych linijkach zapisz odpowiedzi urządzenia
Odczytaj plik i zamień go na jednowymiarową tablicę
i odczytuj dane z tablicy co określony czas.
-
No tak ale wtedy nie wykorzystam w ogóle biblotek do obsługi CAN. Jednym z głownych załozeń jest to iż komunikacja odbywa się z wykorzystaniem tych biblotek ale dane nie są podawane z użądzenia zewnętrznego, a z pliku tekstowego! Program ma obsługiwać magistralę CAN ale ja w komputerze nie mam mieć karty z tym interfejsem! Program mogę napisać ale nie będzie można go odpalić z powodu braku właśnie tej karty, a muszę pokazac że działa, i właśnie tutaj mam podać dane z pliku ale wykorzystując przy tym obsługę magistrali CAN!
1. Nie wiemy jakie biblioteki CAN musisz wykorzystać (jakiej firmy, itp>)
Jeżeli umożliwiają one tylko komunikacje za pomocą karty CAN to nie widzę możliwości softwareowego zasymulowania karty CAN jako urządzenia (Device) z którym współpracują te biblioteki CAN.
2. Jeżeli natomiast biblioteki te umożliwiają komunikację z urządzeniami CAN poprzez gateway/interface CAN/RS232 jest szansa aby generować na jednego COMa ramki CANowskie a na drugim je odbierać i analizować.
Poszukaj na Google, może gdzieś znajdziesz taki sotware'owy symulator urządzenia CAN.
Rumcajs.
Jeżeli umożliwiają one tylko komunikacje za pomocą karty CAN to nie widzę możliwości softwareowego zasymulowania karty CAN jako urządzenia (Device) z którym współpracują te biblioteki CAN.
2. Jeżeli natomiast biblioteki te umożliwiają komunikację z urządzeniami CAN poprzez gateway/interface CAN/RS232 jest szansa aby generować na jednego COMa ramki CANowskie a na drugim je odbierać i analizować.
Poszukaj na Google, może gdzieś znajdziesz taki sotware'owy symulator urządzenia CAN.
Rumcajs.
-
Sprawa symulacji rzeczywistego urzadzenia z magistralą CAN przy wykorzystaniu Labview jest ciezka. Potrzebny jest hardware. Posiadam biblioteki CAN firmy NI i nie spotkalem sie z mozliwoscia symulacji urzadzenia
bez jego obecnosci tak jak ma to miejsce w przypadku np. NI-DAQmx Simulated Devices.
Pozdrawiam
bez jego obecnosci tak jak ma to miejsce w przypadku np. NI-DAQmx Simulated Devices.
Pozdrawiam