PenDrive

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
fraktal
Kontakt:

PenDrive

Post autor: fraktal »

Witam ...
Chciałem zaprojektowac aplikacje w LabView 8.0.1, która bedzie sie komunikowała z PenDrive'em i zapisywała na nim jakiś plik z danymi. Potrzebuje do tego jakiesz szczególne biblioteki czy wystarczy uzyc odpowiednich fukcji środowiska, bo przeież w końcu to port szeregowy. Wiem co nieco o co w tym chodzi, ale do tego nie moge sie jakoś zabrać.

Pozdrawiam!
Fraktal ...!
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Re: PenDrive

Post autor: mgawlik »

moze ja nie bardzo rozumiem w czym rzecz .... ale PenDrive jest widziany przez system jako kolejny dysk, wiec mozna chyba wlasnie tak traktowac go w LV.
fraktal
Kontakt:

Zgadza sie. Ale ja to chciałem troche inaczej zrobic. Potraktowac to jako uzadzenie usb i odwolywac sie do niego tak jak np do urzadzen innego typu na USB. Wiem ze nie jest to moze zbyt wygorowany pomysl, ale chciałbym cos porobic na urządzeniach a nie mam do nich dostepu. Czy macie jkaios inny sposob zeby pocwiczyc wspolprace z urzadzeniami, ja nie mam pojecia jka to zrobic.
Fraktal ...!
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Możesz sobie symulować karty NI poprzez sterownik DAQmx :-)
Wtedy masz co dyspozycji całą gamę urządzeń.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
fraktal
Kontakt:

A moge to robic na wersji:
LABVIEW Proffesional Developmen System with Math Script
czy to jakas inna wersja musi byc?
Bo chyba tego nie ma
Fraktal ...!
bogdani
Administrator
Kontakt:

Zdecydowanie możesz t orobić w tej wersji. W każdej wersji to możesz zrboić, ponieważ funkcjonalność ta jest zaszyta w sterownikach DAQmx od wersji 7.4.

bogdani

Obrazek Obrazek Obrazek
fraktal
Kontakt:

Tylko dlaczego nie moge znalezc tego w komponentach? O co chodzi? Nie mam pojecia, jestem poczatkujacy, prosze mi wybaczyc.
Fraktal ...!
bogdani
Administrator
Kontakt:

Witaj
Zrobić to można bardzo łatwo. Trzeba do tego użyć MAX (Measurements & Automation Explorer). W drzewku z lewej strony należy prawym klawiszem wybrać Devices and Interfaces a następnie z menu wybrać pozycję Create New.... W otwartym oknie nalezy wybrać pozycję NI-DAQmx Simulated Device. Potem to już zostanie ci tylko wybranie karty, którą chcesz symulować i na liście kart podłączonych pojawi się owa symulowana karta.
bogdani

Obrazek Obrazek Obrazek
fraktal
Kontakt:

Ok. Rozumiem, tylko jest taki problem, że ja tego nie mam. Nie mam max-a. Czym to może być spowodowane? Nie wiem jka to znaleźć i gdzie? Trzeba to jakoś doinstalować, a jak tak to skąd?
[hr]
Dzięki za wszelką pomoc.
Fraktal ...!
ODPOWIEDZ