Komunikacja RS232 a mikroprocesor AVR
Komunikacja RS232 a mikroprocesor AVR
Witam,
Jestem początkującym użytkownikiem LabView.
Mam oprogramowany mikroprocesor ATmega8535 i zrealizowaną transmisję przez RS232 która działa bez zarzutu w Terminal Emulator( w bascomie).
Chciałbym aby tak samo to działało przy użyciu LabView, ale przy zastosowaniu programiku "Basic Serial Write and Read" nie działa to poprawnie - wyskakują "ślaczki".
Czy mógłby mi ktoś przybliżyc jak zrealizowac poprawny odczyt a także zapis kilku komend przez RS232? Czy mozna sie oprzec na powyższym programie?
Czy jest możliwe aby działoło to jak Terminal Emulator w Bascomie lub Hyperterminal w Windowsie?
Wiem że dla niektorych moze wydac sie to banalne ale dla mnie raczej nie jest :/
pozdrawiam
Sieciel[align=right]
Jestem początkującym użytkownikiem LabView.
Mam oprogramowany mikroprocesor ATmega8535 i zrealizowaną transmisję przez RS232 która działa bez zarzutu w Terminal Emulator( w bascomie).
Chciałbym aby tak samo to działało przy użyciu LabView, ale przy zastosowaniu programiku "Basic Serial Write and Read" nie działa to poprawnie - wyskakują "ślaczki".
Czy mógłby mi ktoś przybliżyc jak zrealizowac poprawny odczyt a także zapis kilku komend przez RS232? Czy mozna sie oprzec na powyższym programie?
Czy jest możliwe aby działoło to jak Terminal Emulator w Bascomie lub Hyperterminal w Windowsie?
Wiem że dla niektorych moze wydac sie to banalne ale dla mnie raczej nie jest :/
pozdrawiam
Sieciel[align=right]
Re: Komunikacja RS232 a mikroprocesor AVR
jak klikniesz prawa myszka na polu "read string" to mozesz ybbrac opcje wyswietlania : "normal display" , "code display" , "hex display". widze, ze domyslnie bylo ustawione na "normal", zmien na "hex" i powinienes zobaczyc to co w hyper terminalu.
No jak klikam "hex" to pokazuje wartości 16nastkowe wyświetlanych danych
Jak zrobic żeby wyświetlane pobierane dane z RS232 pojawiały sie linia pod linią (tak jak jest to zadeklarowane) i żeby poprzednie "nie znikały"?
- serkriz
sprawdz to: http://labview.pl/viewtopic.php?t=535.html
może to jest to co będzie Ci pasowało.
Napewno działa .
może to jest to co będzie Ci pasowało.
Napewno działa .
Dzięki serkriz ! właśnie o takie coś mi chodzi-w sumie działa bez zastzrrzeń tylko ze przy wpisywaniu komend dublują sie literki-ale to szczegół. Czy masz może ten programik (Terminal) pod LabView gdyż potrzebuje go zmodyfikowac żeby korzystac z odebranych danych?
Tego programu wysylanie.vi nie moge otworzy bo mam LabView 6.1
thx
Tego programu wysylanie.vi nie moge otworzy bo mam LabView 6.1
thx
- serkriz
Cieszę się że ja mogłem pomóc. A nie tylko zawsze się o coś pytam
Rano zrobie screeny bo teraz to mi się bardzo spać chce.Zrobiłbym to w 6.1 ale niestety nie posiadam .
Rano zrobie screeny bo teraz to mi się bardzo spać chce.Zrobiłbym to w 6.1 ale niestety nie posiadam .
- serkriz
Jak obiecałem.
Jak chcesz coś odebrać to odpal terminal albo trzeba LV przerobic .
I napisz czy u Ciebie to działa.
Jak chcesz coś odebrać to odpal terminal albo trzeba LV przerobic .
I napisz czy u Ciebie to działa.
poskładałem to i działa ale szczerze mówiąc nie wiem co to ma przedstawiac???
- serkriz
to jest do wysłania jakiejś wartości przez rs'a. jak potrzebujesz wysłać ciąg znaków to trzeba to przerobić.