Witam1
Mam dostęp do takiej karty i mam za jej pomoca zmierzyć prędkość obrotową i zmianę tej prędkości za pomoca czujnika transopta tcst1103
Maksymalna prędkość obrotowa to 2200obr/min
Jestem na etapie projektowania tarczy z wycięciami, pytanie ile mogę ich maksymalnie zrobić aby nie przekroczyć częstotliwości odczytu karty?
Karta NI 9361
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Karta NI 9361
Cześć1
Budowanie własnego enkodera to bardzo ciekawe zadanie. Popatrzmy na wymagania: częstotliwość obrotowa, to 2200 obr/min, czyli 36,667 obr/s. To jest prędkość obrotowa, natomiast liczba Twoich wycięć będzie reprezentować prędkość liniową - liczba wycięć na długości obwodu, gdzie znaczenie ma też promień tarczy. To bezpośrednio przełoży się na częstotliwość sygnału z enkdera.
Nazwijmy liczbę wycięć na obwodzie n i promień r.
Maksymalna prędkość kątowa to ω = 2π x 36,667 rad/s = 230,4 rad/s
*** EDIT ***
Przemyślałem temat jeszcze raz i musiałem wrócić i zweryfikować swój tok myślenia. Częstotliwość nie może zależeć od promienia, dlatego obliczenia pownny być jak poniżej:
Częstotliwość to liczba impulsów na obrót razy prędkość kątowa (liczba obrotów razy pełny kąt).
Czyli f = (N/2π) x 2π x 36,667, po skróceniu f = N x 36,667
Więc N = f / 36,667
Maksymalna częstotliwość 9361 to 1 MHz, ale widzę w specyfikacji tcst1103, że czasy narastania i opadania to odpowiednio 10 i 8 μs, więc jego częstotliwość maksymalna będzie 55,555 kHz.
A więc maksymalnie N = 1515 impulsów na obrót.
*** /EDIT ***
Powodzenia! Ewentualnie daj znać czy wszystko się zgadza, pierwszy raz liczyłem enkoder
Przypisy:
http://www.fizykon.org/rpo/zwiazek_mied ... wa_rpo.htm
Budowanie własnego enkodera to bardzo ciekawe zadanie. Popatrzmy na wymagania: częstotliwość obrotowa, to 2200 obr/min, czyli 36,667 obr/s. To jest prędkość obrotowa, natomiast liczba Twoich wycięć będzie reprezentować prędkość liniową - liczba wycięć na długości obwodu, gdzie znaczenie ma też promień tarczy. To bezpośrednio przełoży się na częstotliwość sygnału z enkdera.
Nazwijmy liczbę wycięć na obwodzie n i promień r.
Maksymalna prędkość kątowa to ω = 2π x 36,667 rad/s = 230,4 rad/s
*** EDIT ***
Przemyślałem temat jeszcze raz i musiałem wrócić i zweryfikować swój tok myślenia. Częstotliwość nie może zależeć od promienia, dlatego obliczenia pownny być jak poniżej:
Częstotliwość to liczba impulsów na obrót razy prędkość kątowa (liczba obrotów razy pełny kąt).
Czyli f = (N/2π) x 2π x 36,667, po skróceniu f = N x 36,667
Więc N = f / 36,667
Maksymalna częstotliwość 9361 to 1 MHz, ale widzę w specyfikacji tcst1103, że czasy narastania i opadania to odpowiednio 10 i 8 μs, więc jego częstotliwość maksymalna będzie 55,555 kHz.
A więc maksymalnie N = 1515 impulsów na obrót.
*** /EDIT ***
Powodzenia! Ewentualnie daj znać czy wszystko się zgadza, pierwszy raz liczyłem enkoder
Przypisy:
http://www.fizykon.org/rpo/zwiazek_mied ... wa_rpo.htm
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Karta NI 9361
Oki, do takich obliczeń w sumie tez doszedłem. Moze nie sprecyzowałem pytania: Wg twierdzenia teori sygnałów częstotliwość próbkowania powinna byc co najmniej dwukrotnie wieksza niz sygnał. I teraz pytanie: Ktora częstotliwość traktować jako sygnał? Max możliwości transopta czy karty? Bo roznica jest dość spora.
- skoziate
- Administrator
- Kontakt:
Karta NI 9361
Nie musisz próbkować sygnału z enkodera tak, żeby móc wykryć każde zbocze narasatające i/lub opadające. Licznik, który znajduje się na karcie będzie samodzielnie wykrywał zbocza i automatycznie inkrementował lub dekrementował licznik na ich podstawie. Wartość licznika jest dostępna w rejestrze i to wartość tego rejestru próbkujesz, czyli odczytujesz z równych odstępach czasu. Jeśli próbkujesz 100 Hz, to co 10 ms odczytujesz zawartość rejestru i z dwóch wartości wiesz o ile impulsów nastąpiło przesunięcie w ciągu tych 10 ms.
Jak to zrobić zależy zasadniczo od tego, czy pracujesz na CompactDAQ czy na CompactRIO.
Jak to zrobić zależy zasadniczo od tego, czy pracujesz na CompactDAQ czy na CompactRIO.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Re: Karta NI 9361
Pracuje na C-RIO i moim zadaniem jest pomiar prędkości obrotowej oraz jej zmian, i na podstawie wartości przyspieszenia kątowego i znanego momentu bezwładności wyliczenie mocy oporu bezwładności
- skoziate
- Administrator
- Kontakt:
Teraz widzę, że pozostało pytanie bez odpowiedzi. Maksymalna częstotliwość całego systemu to częstotliwość elementu o najmniejszej częstotliwości, czyli tutaj transoptora.tomus pisze:Oki, do takich obliczeń w sumie tez doszedłem. Moze nie sprecyzowałem pytania: Wg twierdzenia teori sygnałów częstotliwość próbkowania powinna byc co najmniej dwukrotnie wieksza niz sygnał. I teraz pytanie: Ktora częstotliwość traktować jako sygnał? Max możliwości transopta czy karty? Bo roznica jest dość spora.
Udało Ci się znaleźć i uruchomić przykład odczytu sygnału enkodera?
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Jak na razie nie, czekam na wycięcie tarczy do czujnika optycznego i wtedy będe składał całość