Gdzie jest błąd? kartka noworoczna
Witam!
Potrzebuję zaprojektować kartkę noworoczna zawierającą element świetlny, pytanie oraz tekst. Jestem początkująca użytkowniczka tego programu.
Zbudowałam strukturę, w której na celu miałam:
1- pytanie o wytrwanie w postanowieniach- odpowiedź tak- złote światło, negatywna- czarne
2- po odpowiedzi na pytanie,a po zmianie daty na pierwsze sekundy Nowego Roku, miał pojawić się gif z fajerwerkami, który miałam być pokazywane prze kilak chwil. Chciałam tu również podłączyć plik z piosenkę ABBY, ale to juz całkowicie mnie
3- ostatnim elementem miały być życzenia
W załączniku przesłałam moją strukturę.
Nie wiem gdzie szukać błędu, proszę o pomoc.
Potrzebuję zaprojektować kartkę noworoczna zawierającą element świetlny, pytanie oraz tekst. Jestem początkująca użytkowniczka tego programu.
Zbudowałam strukturę, w której na celu miałam:
1- pytanie o wytrwanie w postanowieniach- odpowiedź tak- złote światło, negatywna- czarne
2- po odpowiedzi na pytanie,a po zmianie daty na pierwsze sekundy Nowego Roku, miał pojawić się gif z fajerwerkami, który miałam być pokazywane prze kilak chwil. Chciałam tu również podłączyć plik z piosenkę ABBY, ale to juz całkowicie mnie
3- ostatnim elementem miały być życzenia
W załączniku przesłałam moją strukturę.
Nie wiem gdzie szukać błędu, proszę o pomoc.
- Załączniki
-
- KARTKA NOWY ROK.vi
- (2.85 MiB) Pobrany 413 razy
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: Gdzie jest błąd? kartka noworoczna
Dzieje się tak, ponieważ pytasz o warunek, ale nie wykorzustujesz tego warunku do wykonania (lub nie wykonania) dalszego kodu.
Do warunkowego wykonywania kodu służy struktora Case.
http://www.ni.com/getting-started/labvi ... tures#Case Structures
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... structure/
Do warunkowego wykonywania kodu służy struktora Case.
http://www.ni.com/getting-started/labvi ... tures#Case Structures
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... structure/
Ostatnio zmieniony 23 gru 2015 13:47 przez skoziate, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Próbując cokolwiek zmieniać mieszam jeszcze bardziej. Usunęłam gifa i wstawiłam zwykły obrazek, dopisałam warunek false, ale nie dało to nic na plus. Czy to co tu tworzę daje chociaż minimalną szansę dojścia do tego co sobie założyłam do zrealizowania?
- Załączniki
-
- KARTKA NOWY ROK2.vi
- (2.65 MiB) Pobrany 421 razy
Hej!
Program (pierwsza wersja) robi (mniej więcej) to, co sobie założyłaś, ale robi to tak szybko, że nawet nie jesteś w stanie tego zobaczyć.
Do każdej ramki (frame) wrzuć sobie bloczek opóźniający o np 5000 ms = 5sek.
2: NIGDY nie dawaj opóźnienia rzędu 72000ms=72 sekundy! Przez tyle jest program zawieszony i nic nie jesteś w stanie w nim zrobić!
Program (pierwsza wersja) robi (mniej więcej) to, co sobie założyłaś, ale robi to tak szybko, że nawet nie jesteś w stanie tego zobaczyć.
Do każdej ramki (frame) wrzuć sobie bloczek opóźniający o np 5000 ms = 5sek.
2: NIGDY nie dawaj opóźnienia rzędu 72000ms=72 sekundy! Przez tyle jest program zawieszony i nic nie jesteś w stanie w nim zrobić!

Dziękuję, zaraz spróbuję to poprawić zgodnie z zaleceniem 

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc, teraz mam to o co mniej więcej mi chodziło. Niestety skompresowany plik jest za duży, a nie można przesłać rozszerzenia exe, by móc się podzielić noworocznymi życzeniami w postaci kartki ;/ Życzę spokojnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 

Możesz plik exe spakować do zip lub rar i wrzucić na jakiś hosting (np speedyshare.com) i dzielić się linkami;)

Właśnie spakowałam w rar i wysłałam przyjaciołom, niestety nie działa...ciekawe co zrobiłam źle, bo spróbowałam także z zapisu do wersji 2012 ;/
Do otworzenia pliku exe stworzonego w labview potrzeba na komputerze odbiorcy tzw Runtime engine, który znajdziesz na stronie producenta (jest za free)