Witam. Bardzo proszę o pomoc.
Może ktoś napisać, który ze sposobów z załącznika jest dobrym początkiem- może żadne rozumowanie nie jest dobre?
Chcę zamienić sygnał sinusoidalny ze współrzędnych kartezjańskich na biegunowe. Niestety jestem początkująca w użytkowaniu Labview..
W pierwszym przypadku nie wiem jak rozdzielić sygnał na x i y.. Nie sprawdzę więc żadnego rezultatu...
Drugi sposób daje mi zły wynik- nie wiem jak inaczej można użyć tego bloczka "Re/Im To Polar Function"- czy dla przebiegu sinusoidalnego w ogóle to ma sens?
Czy może w ogóle źle podchodzę do tematu?
Proszę o pomoc
współrzędne kartezjańskie na biegunowe
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Re: współrzędne kartezjańskie na biegunowe
Potrzebujesz tablic: X (tablica pod sinusem) i Y (wynik działania sinusa). Potem potraktuj je jako, odpowiednio: fazę i moduł w bloczku Polar to Re/Im.
O tak:
O tak:
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (7.2 KiB) Przejrzano 5430 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A np da się to zrobić z wykorzystaniem signal generator?
A drugie pytanie- nie jestem pewna co do poprawności tego co wychodzi mi z układu- załączam- zamiana wsp kartezjańskich na biegunowe.
I nie rozumiem takiej kwestii- czemu wykorzystany jest bloczek Polar To Re/Im Function do zamiany sinusa na wsp biegunowe? A nie Re/Im To Polar Function ? Jak by było przy zamianie odwrotnej? tzn wsp biegunowe na kartezjańskie? Bloczek odwrotny tzn Re/Im To Polar Function?
Proszę jeszcze o pomoc...
pozdrawiam
A drugie pytanie- nie jestem pewna co do poprawności tego co wychodzi mi z układu- załączam- zamiana wsp kartezjańskich na biegunowe.
I nie rozumiem takiej kwestii- czemu wykorzystany jest bloczek Polar To Re/Im Function do zamiany sinusa na wsp biegunowe? A nie Re/Im To Polar Function ? Jak by było przy zamianie odwrotnej? tzn wsp biegunowe na kartezjańskie? Bloczek odwrotny tzn Re/Im To Polar Function?
Proszę jeszcze o pomoc...
pozdrawiam
Jest poprawnie. Pod warunkiem, że w ogóle dobrze zrozumiałem, bo co to znaczy "zamienić współrzędne z kartezjańskich na biegunowe?"
//zadawanie głupich pytań może być zaskakująco mądre - Jacenty Nieświenty
Zgadłem, że idzie o znalezienie amplitudy i fazy dla każdego punktu. Czyli wartości sinusa w danej chwili i tejże chwili. Czyli że już je masz, po wygenerowaniu sinusa. Ale trzeba dla potrzeb wyświetlania przeliczyć je na X i Y, żeby XY Graph je przyjął bez gadania. Po to jest bloczek Re/Im to Polar.
W drugą stronę? kombinuj, to fajna zagwozdka.
Z wykorzystaniem Signal Generator? a po co on?
Ale oczywiście można: wygenerować z niego sam sygnał, a na jego podstawie utworzyć tablicę zawierającą próbki czasu czy tam kąta. Chyba nie ma opcji generowania przez ten Express VI obu sygnałów, ale co tam.
//zadawanie głupich pytań może być zaskakująco mądre - Jacenty Nieświenty
Zgadłem, że idzie o znalezienie amplitudy i fazy dla każdego punktu. Czyli wartości sinusa w danej chwili i tejże chwili. Czyli że już je masz, po wygenerowaniu sinusa. Ale trzeba dla potrzeb wyświetlania przeliczyć je na X i Y, żeby XY Graph je przyjął bez gadania. Po to jest bloczek Re/Im to Polar.
W drugą stronę? kombinuj, to fajna zagwozdka.
Z wykorzystaniem Signal Generator? a po co on?
Ale oczywiście można: wygenerować z niego sam sygnał, a na jego podstawie utworzyć tablicę zawierającą próbki czasu czy tam kąta. Chyba nie ma opcji generowania przez ten Express VI obu sygnałów, ale co tam.
Mam ten sam problem. Czy mógłbym prosić o łopatologiczne, bloczek po bloczku pokazanie jak to zrobić? Tzn przejść z Simulate Signal i zapisać sinusa do tablicy?