Ksztaltowanie wiazki sygnalu(beamforming)
Czy orientuje sie ktos w tej metodzie oraz czy jest ktos w stanie pomoc mi napisac program do identyfikacji zrodel halasu ta metoda?
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Witaj steffan26 na forum.
Na początek mógłbyś trochę więcej napisać o programie, który chcesz stworzyć. Jaki sprzęt zamierzasz użyć, co chcesz tym sprzętem mierzyć, co ma program robić.
Samo rzucenie tematu nie pomoże, a wręcz zniechęci.
Wysil się więc proszę i rozwiń swój temat.
Na początek mógłbyś trochę więcej napisać o programie, który chcesz stworzyć. Jaki sprzęt zamierzasz użyć, co chcesz tym sprzętem mierzyć, co ma program robić.
Samo rzucenie tematu nie pomoże, a wręcz zniechęci.
Wysil się więc proszę i rozwiń swój temat.
Sprzet dokladnie nie wiem jaki mam sprzet bo jeszcze go nie widzialem wiem tylko ze mam zbudowac matryce z 4 mikrofonami oraz kamera, mikrofonami sluzacymi do pomiaru zrodel halasu(pomiary cisnienia akustycznego) oraz karty pomiarowe National Instruments nic wiecej narazie nie wiem. Najpierw musze napisac program w labview, ktory bedzie ten pomiar odpowiednio przerabial, wdlug zasady beamformingu i nanosil wyniki na mape(zdjecie zrobione przez kamere).
Program teoretycznie ma sie skladac z 3 czesci
1 czesc to przetwarzanie zmierzonego sygnalu na sygnal cyfrowy
2 czesc to zaimplementowanie wartosci stalych np. odleglosc mikroofonow od srodka matrycy(kamery) odleglosc zrodla dzwieku
3 czesc to nanoszenie wynikow na mape
Program teoretycznie ma sie skladac z 3 czesci
1 czesc to przetwarzanie zmierzonego sygnalu na sygnal cyfrowy
2 czesc to zaimplementowanie wartosci stalych np. odleglosc mikroofonow od srodka matrycy(kamery) odleglosc zrodla dzwieku
3 czesc to nanoszenie wynikow na mape