Przetwornik A/C

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
Arronax8
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Przetwornik A/C

Post autor: Arronax8 »

Mam taki mały problem z przetwornikiem A/C zawartym w zestawie ćwiczeniowym do LabVIEW (LV-100).
Taki oto zestawik:
Obrazek
Otóż robię wszystko według instrukcji (przynajmniej tak mi się wydaje) i niestety programik do obsługi przetwornika A/C nie działa.
Tutaj pojawia się moja prośba do was Drodzy Forumowicze, mógłby mi ktoś sprawdzić ten program.
Oczywiście zdaję sobie w pełni sprawę z tego, iż nie każdy ma pod ręką powyższy zestaw ;)
Dlatego załączam instrukcję, wg której robiłem program wraz z moim gotowym rozwiązaniem.
Jest tam sam program obsługujący ten przetwornik oraz dwa podprogramy do układu 8255 (8255 out i 8255 in).
Podprogram "8255 out" był testowany na innych komponentach w tym zestawie i działa bez zarzutu.
W związku z tym, myślę, że zrobiłem jakiś błąd w podprogramie "8255 in", ale sprawdzałem już go kilka razy wg instrukcji
i nie widzę żadnego uchybienia.
Jeśli znajdzie się jakaś dobra dusza i zerknię na to, niezmiernie się ucieszę :)
W załączniku są: instrukcje(w których mamy wszystko ładnie wytłumaczone), podprogram "8255 out" (ten dobry),
podprogram "8255 in" (czuję, że to jego wina) oraz program do zabawy przetwornikiem(on jest raczej prawidłowy).
Dziękuję bardzo za jakiekolwiek zainteresowanie moją sprawą. ;)
Załączniki
8255_output.vi
Podprogram 8255 out.
(9.25 KiB) Pobrany 239 razy
8255_input.vi
Podprogram 8255 in.
(10.45 KiB) Pobrany 208 razy
10.1.vi
Program - przetwornik A/C.
(11.6 KiB) Pobrany 217 razy
13 chapter-10 EA.pdf
Instrukcja dla programu przetwornika A/C.
(1006.47 KiB) Pobrany 265 razy
12 chapter-9 EA.pdf
Instrukcja tworzenia podprogramów 8255.
(2 MiB) Pobrany 215 razy
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Przetwornik A/C

Post autor: PiDi »

... Tylko nie napisałeś ani słowa o tym, co właściwie nie działa...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Arronax8
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Przetwornik A/C

Post autor: Arronax8 »

Tak teoretycznie to działa wszystko, ale nie działa nic :p
Ten program obsługujący przetwornik A/C ma powodować, że jeśli ruszamy pokrętłem na tej płycie to w LabVIEW
widzimy jak nam się zmieniają wartości napięcia (na indicatorze).
Wszystko mi odpala bez problemu, ale pokrętło nie powoduje żadnych zmian w LabVIEW.
Czyli nic się nie dzieje kompletnie, indicator nie rusza.
Tak jak już pisałem wcześniej podejrzewam, że to wina podprogramu "8255 in" i tutaj proszę bardzo o jego sprawdzenie. ;)
ODPOWIEDZ