Logika odczytu z pliku

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Baterflu
Wersja środowiska: LabVIEW 7.1

Logika odczytu z pliku

Post autor: Baterflu »

Wiem, że to nowe pytanie ale jednak cały czas ten sam projekt więc dałem tutaj.

Kolejnym problemem jest wczytywanie. Postanowiłem dodać kolejne dwa przyciski: "Wczytaj" i "Praca".
Jeżeli wduszę przycisk "Praca" to normalnie na Grafie widzę wykres z generatora. Jeżeli wduszę przycisk "Wczytaj" to chcę, żeby wczytał plik podany w polu tekstowym i wyświetlił na Grafie. Zmienne Boolen i Enable użyłem tylko po to żeby sprawdzić czy logika dobrze działa.

Problem w tym, że jak plik się skączy to wyskakuje błąd, że koniec pliku i wyłącza program. Jak zrobić, żeby nie wyłączał programu tylko żeby przestał wczytywać plik?

Nowy problem = nowy temat. Taka jest zasada. Pitol
Załączniki
front panel.PNG
block panel.PNG
Przemoga
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Logika odczytu z pliku

Post autor: Przemoga »

Ja bym skorzystał z maszyny stanów w twoim przypadku. Zarówno do przycisków jak i do problemu odczytu
Baterflu

Przemoge, co to jest maszyna stanów? jeśli masz checi i czas był bym wdzięczny za jakis opis lub screen.
e-nDrju
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Logika odczytu z pliku

Post autor: e-nDrju »

Tutaj masz dokładnie wyjaśnione:
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/3024
A tutaj trochę bardziej po ludzku :)
http://labviewwiki.org/State_Machine
Generalnie zabawa polega na umieszczeniu kodu w pętli while i strukturze case. Koniec każdego stanu określa następny stan przy użyciu enum. Stwórz VI z template`a (w oknie głównym File->New i dalej From Template i Standard State Machine. Chwila przyjrzenia się sprawie i zrozumiesz o co chodzi. Jak coś to pisz.
Obrazek
Baterflu

Jestem załamany... cały dzień kombinuje jak zrobić żeby to co dałem wyżej zadziałało i nic...cały czas ten sam problem.
Aż znalazłem w internecie artykuł, że ten moduł ma taki błąd i tyle...radzą użyć innego.

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 83007FA540

może ktoś mi doradzić którego modułu użyć i na co zwracać uwagę?

Co do tej machiny to pomyśle w weekend, puki co chciałbym do piątku ogarnąć ten mały problem z zapisem i odczytem po wciśnięciu klawisza.
Oczywiście dzięki za pomoc.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Expressy nie są fajne. Po stwierdzeniu tego faktu przejdźmy do rozwiązania: w tym artykule, który podałeś, jest sugestia, żeby użyć zwykłych bloczków z File I/O, a nawet przykład jest dodany. Rozumiem, że coś Ci w nim nie odpowiada, skoro nie rozwiązał on twojego problemu?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Baterflu

Jak go użyłem to mi wyskoczyło że nie mam tyle pamięci w komputerze i musiałem alt+ctr+delete żeby wyłączyć labview...
Ale pomyśle z nim to może coś się uda, w końcu najgorszy jest początek, jak załapie to będzie prościzna pewnie..
ODPOWIEDZ