Korzystam z karty 6020E. Z pomocą licznika chce zliczyć ilość impulsów które wysyła czujnik.
Chciałbym ustawić próg dyskryminacji impulsów, tak, żeby można było eliminować szumy.
Jak ustawić licznik, by zliczał impulsy powyżej jakieś amplitudy?
Liczenie impulsów
Liczenie impulsów
- Załączniki
-
- pomiar trad.vi
- (31.46 KiB) Pobrany 284 razy
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Liczenie impulsów
Jakby wskazywała logika, jeżeli korzystasz z wejścia cyfrowego licznika nie masz możliwości ustawiania progu - są jakieś typowe progi przełączania zależne od technologi (TTL, CMOS itd).
Jeżeli chcesz mieć wpływ na próg przełączania to musiałbyś zbudować sobie jakiś komparator na wejściu, albo korzystać z wejścia analogowego i oprogramować to licznik (coś typu "...za każdym razem gdy przekroczy wartość dodaj 1...")
...ale oczywiście polecam kontakt z supportem NI - może podadzą więcej szczegółów odnośnie tej karty, którą się osobiście nigdy nie bawiłem (zerknąłem tylko teraz w dokumentację).
Jeżeli chcesz mieć wpływ na próg przełączania to musiałbyś zbudować sobie jakiś komparator na wejściu, albo korzystać z wejścia analogowego i oprogramować to licznik (coś typu "...za każdym razem gdy przekroczy wartość dodaj 1...")
...ale oczywiście polecam kontakt z supportem NI - może podadzą więcej szczegółów odnośnie tej karty, którą się osobiście nigdy nie bawiłem (zerknąłem tylko teraz w dokumentację).