Witam wszystkich
Czy ktoś ma pomysł jak napisać program, aby rozpoznawał na obrazku trójkąty ?
Pozdrawiam
Rozpoznawanie kształtów - trójkąty
Rozpoznawanie kształtów - trójkąty
Co rozumiesz przez "rozpoznawał"? Wykrywał ich obecność? Liczył je? Odróżniał od innych figur? W przypadku wykrywania/rozpoznawania/odróżniania przydatne mogą się okazać tzw. współczynniki kształtu (google powie Ci więcej). Zdefiniuj dokładniej problem ;)
Re: Rozpoznawanie kształtów - trójkąty
ja dodam, że w Help->Find Examples->Toolkits and Modules->Vision jest bardzo dużo fajnych przykładów związanych właśnie z rozpoznawaniem różnych figur geometrycznych i zaczął bym właśnie od tego.
Nie jest to zbyt skomplikowane ;)
1. Najpierw musisz przekształcić obraz to obrazu binarnego.
2. Dla wszystkich obiektów na obrazie obliczasz cechy niezmiennicze (chociażby współczynnik kształtu). Wcześniej eksperymentalnie musisz znaleźć zakres współczynnika dla trójkątów.
3. Obiekty, które nie pasują zostają odrzucone.
Patrz załącznik!
1. Najpierw musisz przekształcić obraz to obrazu binarnego.
2. Dla wszystkich obiektów na obrazie obliczasz cechy niezmiennicze (chociażby współczynnik kształtu). Wcześniej eksperymentalnie musisz znaleźć zakres współczynnika dla trójkątów.
3. Obiekty, które nie pasują zostają odrzucone.
Patrz załącznik!
- Załączniki
-
- trojkaty.vi
- (52.92 KiB) Pobrany 680 razy
You don't need a reason to help people.
Dzięki wielkie Labqu. Moja wina, nie zdefiniowałem dokładnie problemu, ale twój post, to odpowiedź na moje pytanie 
Jeżeli można zadam następne: czy znacie sposób jak obliczyć długość boku takiego trójkąta, zakładając że jest on równoboczny ( trójkąta znalezionego właśnie za pomocą "Compacntess Factor" ?
Pozdrawiam

Jeżeli można zadam następne: czy znacie sposób jak obliczyć długość boku takiego trójkąta, zakładając że jest on równoboczny ( trójkąta znalezionego właśnie za pomocą "Compacntess Factor" ?
Pozdrawiam
...
Najprościej będzie podzielić obwód przez 3 ;)
W załączniku rozwiązanie.
W załączniku rozwiązanie.
- Załączniki
-
- trojkaty.vi
- (57.08 KiB) Pobrany 652 razy
You don't need a reason to help people.