Ciąg danych

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
napoleon13
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Ciąg danych

Post autor: napoleon13 »

Witam, mam następujący problem.
Z urządzenia otrzymuje ciąg danych - 1024 bajtów z czego:
2*256 dane x, od 0 do 511
2*256 dane y, od 511-1023
Dane są przesyłane w kolejnosci: starsze bity i młodsze bity na przemian (2*256)

Z bloczku VISA Read otrzymuje cały ten ciąg i nie mogę sobie z nim poradzic na tyle zeby go włąściwie wyświetlic.
Awatar użytkownika
ksyhu
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Ciąg danych

Post autor: ksyhu »

Daj kawałek kodu, jakiś obraz tego co już zrobiłeś w kierunku rozwiązania tego 'problemu'. Bo robienie od tak gotowego rozwiązania nie jest najlepsze, ani dla nas, ani dla Ciebie.

Edit: Zapoznaj się z paletą programming / Array oraz String i bloczkami jakie się tam znajdują. W sumie podział łańcuchów, konwersja i działania na macierzach powinny wystarczyć. Takie trochę strzelanie pozostało skoro nie znam postaci tego co otrzymujesz.
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
napoleon13

Ciąg danych

Obrazek

Domyslam sie ze za pomocą bloczka "Initialize Array" stworze tablice, ale nie bardzo wiem jak to dalej posortowac aby podpiąć do grafu x i y.
Awatar użytkownika
ksyhu
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Ciąg danych

Post autor: ksyhu »

To tak zachęcam do zaglądnięcia w pomoc lub poszukania rozwiązań tutaj na forum, a także na forum NI. Do rozwiązania tego problemu przydadzą się np. takie bloczki jak String Subset (podzieli Ci odpowiednio otrzymanego stringa), Decimal String To Number (do zamiany otrzymanych łańcuchów na liczby), Split 1D Array (do podziału tablicy liczb na dwie części) i Bundle (do połączenia obu tabel w celu wyświetlenia na wykresie).

ps nie zapomnij o podaniu ilości bitów w bloczku odczytywania danych.
Załączniki
Tak żeby trochę ułatwić... chociaż nie wiem czy można już bardziej ;)
Tak żeby trochę ułatwić... chociaż nie wiem czy można już bardziej ;)
przyklad.png (12.9 KiB) Przejrzano 5014 razy
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
napoleon13

Ciąg danych

Obrazek

Po wyslaniu rozkazu 0016 -przesłanie ciagu danych -niestety nie chce ich wyswietlic.

Łańcuch danych składa się z 256 probek. 1 próbka to 2*8 bitów- Bity starsze[H] i młodsze[L] wysyłane sa z Atmegi naprzemian.

[H][L],[H][L],[H][L]...[H][L],[H][L][H][L]
256 dane X 256 dane Y
ODPOWIEDZ