Witam wszystkich !
Mi osobiście nie podoba się temat "pole bitwy". Temat wymaga dookreślenia, bogatej specyfikacji (im bogatrzej tym lepiej), przez co ograniczy się w pewien sposób programistów. Podejrzewam, że efekt takiego konkursu nie będzie tak ciekawy jak w innym przypadku (sudoku zakwalifikowałbym również do zakresu "pole bitwy"

).
Myślę, że temat LabVIEW Tool niesie ze sobą więcej pożytku. Osoby, które cenią swój czas będą wolały go poświęcić na zbudowanie zestawu przydatnych funkcji zamykając je do jakiejś biblioteki i nazywając *** Tool niż pisać nieprzydatny fragment kodu wpasowujący się w daną specyfikację.
Jeżeli chodzi o ocenę - rzeczywiście - spełniający specyfikację kod łatwiej jest ocenić, jest to mniej kontrowersyjne. Jednak chyba nie tak pożyteczne. Podczas ostatniego konkursu raczej nie było wątpliwości, kto powinien wygrać konkurs.
Osobiście nie oceniałbym wielkości (w sensie bajtów) kodu, bo ktoś, kto używa bogatego zestawu funkcji do pracy nie będzie miał problemów z wysłaniem 10 MB. Oceniałbym raczej tak, jak ocenia się programistów - poprawność kodu, czytelność, styl itp. Można dodatkowo wprowadzić użyteczność, ale nie wiem jak ją wycenić - lub też wyłonić pierwszą 10tkę i poddać społeczności LV do głosowania.
Pozdrawiam
P.