Jak zmierzyć częstotliwość
Witam!
Jestem studentem Politechniki Łódzkiej, pisze właśnie pracę dyplomową i mam problem związany z pomiarem częstotliwości i zliczaniem impulsów.
Zajmuję się hamownią, mam zamontowanych sporo czujników, pomiary napięć i ich przetwarzanie opanowałem, programy mam gotowe poniekąd.
Mój problem polega na tym że nie wiem jak zmierzyć częstotliwość czterech sygnałów cyfrowych(0-5V) i jak zliczać impulsy z dwóch kanałów cyfrowych.
Próbowałem już wszystkich dostępnych elementów VI ale zawsze coś jest nie tak, albo dt<=0 albo nie widzi amplitudy. Na programie za bardzo się nie znam, nauczyłem się bo musiałem. Pracuje na LV 7.1 z kartą NI USB-6009(8x AI, 8x DI, 1x COUNT). Pomóżcie proszę lub chociaż jakoś podprowadźcie mnie na dobrą drogę do rozwiązania tego problemu. Z góry dzięki
Jestem studentem Politechniki Łódzkiej, pisze właśnie pracę dyplomową i mam problem związany z pomiarem częstotliwości i zliczaniem impulsów.
Zajmuję się hamownią, mam zamontowanych sporo czujników, pomiary napięć i ich przetwarzanie opanowałem, programy mam gotowe poniekąd.
Mój problem polega na tym że nie wiem jak zmierzyć częstotliwość czterech sygnałów cyfrowych(0-5V) i jak zliczać impulsy z dwóch kanałów cyfrowych.
Próbowałem już wszystkich dostępnych elementów VI ale zawsze coś jest nie tak, albo dt<=0 albo nie widzi amplitudy. Na programie za bardzo się nie znam, nauczyłem się bo musiałem. Pracuje na LV 7.1 z kartą NI USB-6009(8x AI, 8x DI, 1x COUNT). Pomóżcie proszę lub chociaż jakoś podprowadźcie mnie na dobrą drogę do rozwiązania tego problemu. Z góry dzięki
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Korzystasz z dość starej wersji LV - zapytaj promotora, czy nie macie na uczelni dostępu do nowszej. Skoro już coś napisałeś, to podeślij kod, powiemy ci co jest nie tak
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Nowszej wersji nie ma, ja do zabawy dostałem jakąś 5, a na uczelnianym kompie robię w 7.1. Ogólnie nie podchodzi mi ta karta, jak by miała więcej opcji to bym dał radę jakoś. Podeślę kody bo będą 4 programy, trochę każdy jest "brudny" no ale znawcą LV nie jestem, chociaż programik fajny. Mam jeszcze kłopoty z pętlami, realizowaniem pętli przez konkretny okres czasu, zapisywanie i wczytywanie tabeli a czasu juz mało
PS a jak wrzucić tu jakiś plik bo działów DL i UL nie wiedzę? Z zewnętrznego serwera?
Re: Jak zmierzyć częstotliwość
PS a jak wrzucić tu jakiś plik bo działów DL i UL nie wiedzę? Z zewnętrznego serwera?

Podziękował! Wrzucam te moje programiki, wypowiedzcie się co i jak i czy dobrze, proste raczej są. Powiedzcie jak zrobić prosty licznik impulsów tak żeby się dodawały bo kombinowałem na wszystkie możliwe dla mnie sposoby i nic nie wymysliłem.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010 21:05 przez lazik666, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do zliczania częstotliwości - zaimplementuj sobie transformatę Fouriera (czy jej odmianę FFT) - choć powinna być w 7.1 w dodatkach np. http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... vanls/FFT/) Algorytm znajdziesz na necie lub np w Cyfrowe przetwarzanie sygnałów, autor Lyons.
Co do zliczania impulsów - poniżej masz napisany przeze mnie vi (w LV 8.6) - przekonwertować musisz sam...
Ogólnie mówiąc potrzeby Ci jest detektor impulsów (jest taki w LV 8.6 ale z niego nie korzystałem).
Co do zliczania impulsów - poniżej masz napisany przeze mnie vi (w LV 8.6) - przekonwertować musisz sam...
Ogólnie mówiąc potrzeby Ci jest detektor impulsów (jest taki w LV 8.6 ale z niego nie korzystałem).
- Załączniki
-
- (bSubVI)find_lokal_max.vi
- (20.76 KiB) Pobrany 333 razy
Jak szukałem różnych pomocnych funkcji to w tym moim 7.1 natknąłem się na Fouriera, może zadziała. Jeszcze pytanie jak przekonwertować ten plik do 7.1?