Witam wszystkich serdecznie (zwłaszcza, że to mój pierwszy post tutaj - choć forum podczytuję już od kilku miesięcy).
I od razu przechodzę do rzeczy.
Mam aplikację komunikującą się po Modbusie IP z z dwoma modułami we/wy rozproszonych Moxa'y.
Pisząc ją bazowałem na bibliotece i przykładach:
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/201711
I mam problem o ile czytanie i zapis we/wy cyfrowych działa mi bez zarzutu (Moxa ioLogik E2210), o tyle problem pojawia się w przypadku analogów (Moxa ioLogik E2240). Czytam rejestry, ale podczas próby zapisu wyskakuje mi błąd 56 (Timeout)
Może ktoś wie co może być przyczyną błędu ?
pozdrawiam
paweł
Moxa ioLogik 2240 problem z zapisem rejestrów poprzez Modbus
Re: Moxa ioLogik 2240 problem z zapisem rejestrów poprzez M
A w Click&Go zapis analogów działa OK?
Może łatwiej byłoby zapomnieć o pisaniu komunikacji po modbusie w LV używając OPC Servera OPC Server
i skupić się na samej aplikacji i GUI ?
Rumcajs.
P.S. można w wersji 8.5 bo nie mogę otworzyć.
Może łatwiej byłoby zapomnieć o pisaniu komunikacji po modbusie w LV używając OPC Servera OPC Server
i skupić się na samej aplikacji i GUI ?
Rumcajs.
P.S. można w wersji 8.5 bo nie mogę otworzyć.
Wielkie dzięki za odzew
Zapis anaogów działa mi pod ioAdminem (Narzędziem Moxy do zarządzania modułami ioLogik ) 
A aplikację, którą piszę chciałbym (przynajmniej w wersji beta) pokazać już jutro ;-)

Niestety nie wiem co to jestrumcajs pisze:A w Click&Go zapis analogów działa OK?

Na pewno jest to lepsze rozwiązanie (i tak chcę docelowo zrobić) problem w tym, że dopiero zaczynam przygodę z LV i jeszcze nie potrafię programować przy użyciu DSC.Może łatwiej byłoby zapomnieć o pisaniu komunikacji po modbusie w LV używając OPC Servera OPC Server i skupić się na samej aplikacji i GUI ?

A aplikację, którą piszę chciałbym (przynajmniej w wersji beta) pokazać już jutro ;-)
Do komunikacji z OPC Serverami niekoniecznie jest potrzebny toolkit DSC.
Można to zrobić za pomocą ActiveX lub dużo prościej używając DataSocket.
DataSocket nadaje się do małej ilości zmiennych odczytywanych niezbyt szybko - zerknij do Helpa LV - DS jest naprawdę proste w oprogramowaniu.
Mogę też zerknąć w Twój program ale w wersji 8.5.
Rumcajs.
Można to zrobić za pomocą ActiveX lub dużo prościej używając DataSocket.
DataSocket nadaje się do małej ilości zmiennych odczytywanych niezbyt szybko - zerknij do Helpa LV - DS jest naprawdę proste w oprogramowaniu.
Mogę też zerknąć w Twój program ale w wersji 8.5.
Rumcajs.
Jeszcze raz dzięki za porady i sugestie. Na razie program odłożyłem na półkę - jakoś działa (poziom wyjść ustawiam ioAdminem - nie jest to eleganckie, ale działa ;-) )
W przyszłym tygodniu zamierzam napisać go od początku, tym razem już przy użyciu DSC.
W przyszłym tygodniu zamierzam napisać go od początku, tym razem już przy użyciu DSC.