kompilowanie

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Awatar użytkownika
donelbaron
Kontakt:

kompilowanie

Post autor: donelbaron »

mam takie pytanie, czy da się skompilować program do exe tak aby działał na komputerze bez silnika labview?
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: kompilowanie

Post autor: jogurt_owocowy »

Da się. Zaglądnij pod poniższe linki.
RAZ DWA TRZY CZTERY [url=http://labview.pl/ForumsPro/viewtopic/t=1392.html]PIÄ
Awatar użytkownika
donelbaron
Kontakt:

kompilowanie

No zgadza się o tym wiedziałem, bo tak robiłęm do tej pory, jednak specjalnie napisałem bez silnika labview, czyli Run Time Engine. Chodzi mi o to czy jest możliwe aby stworzyć aplikacje exe która działa na komputerze gdzie nie ma ani labview ani bibliotek Run Time Engine.

I taki jeszcze pytanie, jeśli stworze program exe, to czy mam prawo instalować instalatora Run Time Engine na każdym komputerze na którym chce?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009 20:26 przez donelbaron, łącznie zmieniany 1 raz.
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

kompilowanie

Post autor: vugie »

Udało mi się ostatnio zrobić ekstrakt z RTE, który po skopiowaniu do tego samego folderu co skompilowany VI pozwalał na jego działanie na czystym komputerze. Ale nie ma na to uniwersalnego sposobu - wszystko zależy od tego czego używa się w programie. No i robi się niezły bajzel w katalogu z plikiem wykonywalnym.

RTE możesz instalować skolko ugodno.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009 20:37 przez vugie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Od wersji 6.0 LV Run-Time istnieją jako odrębne instalacje, które można zainstalować na dowolnym PC i nie wymagana jest do tego licencja.
Licencja potrzebna jest na Application Buildera służącego do stworzenia pliku wykonywalnego - EXE, chyba że masz LV w wersji Proff. to jest on tam już wbudowany.
Musiałbyś się cofnąć przynajmniej do wersji LV 5.0 czy 5.1, tam Run-Time jest dokompilowywany do pliku EXE i nie trzeba go instalować na PC, skutkiem czego sam plik EXE jest większej pojemności, ok 3-4MB.
Rumcajs.
sliski

Post autor: sliski »

Witam,

Jest jeszcze pare narzedzi do kompilacji z pakietu OpenG. Byc moze to jest alternatywa?

Pozdrawiam
sliski
Awatar użytkownika
donelbaron
Kontakt:

kompilowanie

vugie podzielisz się tym ekstraktem?
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

kompilowanie

Post autor: vugie »

Mój ekstrakt wygląda tak (LV 8.2.1):

Kod: Zaznacz cały

[..] DNCInterface.dll [.]  mesa.dll [script] lvpng.dll [models] lvjpeg.dll [errors] OpenThreadsWin32.dll [English]  copyright.txt metrics.bak  mkl_lapack64.dll materials.xml  libguide40.dll recog-corelation.dll lXMLwrap.library geomdll.dll  libexslt.dll niMetaUtils.msm  libxslt.dll IgnoreProperties.dat libxml2.library lvrt.dll libxml2.dll logosbrw.dll zlib1.dll nbfifo.dll iconv.dll lvanlys.dll  niini32.dll nicont.dll NationalInstruments.LabVIEW.dll  28 plik(ów)

19 200 165 bajtów
z czego geomdll, iconv, zlib1, *xslt* i *xml* są specyficzne dla mojego programu. Jak widać nie używałem VISA, co by ciut komplikowało.
ODPOWIEDZ