Witam,
Mam taki dziwny problem, który pojawia się tylko wtedy gdy mój program skompiluje do exe'ka. Otóz gdy próbuje przenieść dane do excela pojawia sie taki komunikat:
"Error 7 occurred at Open VI Reference in Dispose Report.vi->konwdoexcel.vi->ostrza 32.vi
Possible reason(s):
LabVIEW: File not found. The file might have been moved or deleted, or the file path might be incorrectly formatted for the operating system. For example, use as path separators on Windows, : on Mac OS, and / on Linux. Verify that the path is correct using the command prompt or file explorer.
=========================
NI-488: Nonexistent GPIB interface.
VI Path: C:Documents and SettingsucinskiPulpitbuildsostrza 32ostrza 32Application.exeExcel_Quit.vi
Built Application or Shared Library (DLL): Make sure all dynamically loaded VIs were properly included in the build specification for the ap"
Nie wiem za bardzo o co chodzi, jaka referencja mu się nie podoba i co to jest to Excel_Quit.vi bo nie moge tego nigdzie znaleźć. W samym środowisku labview dziala dobrze i dlatego mnie to dziwi...
Moze ktoś wie, co mam zrobić?
Pozdrawiam
Błąd przy przenoszeniu danych do excela
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Re: Błąd przy przenoszeniu danych do excela
nie wiem czy to ci pomoże ale po prostu ścieżka może być za długa.
mi się tak często zdarza... że jak ścieżka ma za dużo znaków to na przykład labview nie potrafi przeczytać danych z pliku...
spróbuj swój program przenieść w prost na dysk c: (na przykład)
mi się tak często zdarza... że jak ścieżka ma za dużo znaków to na przykład labview nie potrafi przeczytać danych z pliku...
spróbuj swój program przenieść w prost na dysk c: (na przykład)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007 14:45 przez wino, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda na to że środowisko (8.2?) samo znajduje VI przy ładowaniu czyli jest gdzieś w domyślnych katalogach. Pomysły zatem:
1. Sprawdzałeś w Dependences gdzie zlokalizowany jest ten VI? może trzeba by go przenieść ręcznie? 2. może zapisać cały projekt jako Application Distribution? i na podstawie tego dopiero robić exeka? 3. może przeszkadza spacja w ścieżce? co dzieje się po zastapieniu spacji podkreśleniem?
1. Sprawdzałeś w Dependences gdzie zlokalizowany jest ten VI? może trzeba by go przenieść ręcznie? 2. może zapisać cały projekt jako Application Distribution? i na podstawie tego dopiero robić exeka? 3. może przeszkadza spacja w ścieżce? co dzieje się po zastapieniu spacji podkreśleniem?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007 17:51 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
hehehe
normalnie jakby spacja przeszkadzała to by był zonkol na maksa
btw. normalnie adresy url(ścieżki dostępu do plików) mogą mieć długość do 255 znaków, niech mnie ktoś poprawi jak sie myle
normalnie jakby spacja przeszkadzała to by był zonkol na maksa

btw. normalnie adresy url(ścieżki dostępu do plików) mogą mieć długość do 255 znaków, niech mnie ktoś poprawi jak sie myle
Re: Błąd przy przenoszeniu danych do excela
Dziekuje za pomysly.. Ścieżka nie jest za długa bo juz przenosiłem te pliki w różne miejsca i działa tak samo.
Jeśli chodzi o Dependences to nie ma tam takiego VI. Przenoszę go ręcznie do mojego programu w taki sam sposób jak inne subVI (czyli skopiowałem go do głownego katalogu z moim programem z ...National InstrumentsLabVIEW 8.2vi.libaddons_office_exclsub.llb bo Excel_Quit.vi tam sie znajduje), ale to nic nie daje i się cos innego pojawia. Juz nie wiem co mam zrobić. W załaczniku przesylam ten skrawek tego programu, moze komuś się uda to poprawnie skompilowac i mi napisze co trzeba zrobić bo ja juz nie wiem o co chodzi. Moze tylko u mnie tak się dzieje ze LabView 8.2 tego nie widzi...
Jeśli chodzi o Dependences to nie ma tam takiego VI. Przenoszę go ręcznie do mojego programu w taki sam sposób jak inne subVI (czyli skopiowałem go do głownego katalogu z moim programem z ...National InstrumentsLabVIEW 8.2vi.libaddons_office_exclsub.llb bo Excel_Quit.vi tam sie znajduje), ale to nic nie daje i się cos innego pojawia. Juz nie wiem co mam zrobić. W załaczniku przesylam ten skrawek tego programu, moze komuś się uda to poprawnie skompilowac i mi napisze co trzeba zrobić bo ja juz nie wiem o co chodzi. Moze tylko u mnie tak się dzieje ze LabView 8.2 tego nie widzi...
Witam w nowym roku! 
Udalo mi sie juz rozwiazac ten problem. Po prostu labview nie dodawal 4 plikow z biblioteki _exclsub.llb wiec je recznie wrzucilem do programu i wszystko dziala. Ciekawe dlaczego nie robi tego automatycznie.
Pozdrawiam

Udalo mi sie juz rozwiazac ten problem. Po prostu labview nie dodawal 4 plikow z biblioteki _exclsub.llb wiec je recznie wrzucilem do programu i wszystko dziala. Ciekawe dlaczego nie robi tego automatycznie.
Pozdrawiam