kilka wektorow na jednym grafie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
skalag

kilka wektorow na jednym grafie

Post autor: skalag »

Realizuje obsluge wyswietlania kanalow. Jest 8 kanalow i obok kanalu 3 boole mowiace na ktorym z 3 grafow ma byc wielkosc wyswietlona.
teoretycznie moge wyswietlac 8 wielkosci na kazdym grafie.
Problem polega na tym iz w momencie jak nie wyswietlam ktorejs wielkosci to musze zamiast tablicy danych z kanalu podawac pusta tablice.
Ale to z koli generuje denerwujacy efekt.Otoz jak mam kanal gdzie wielkosc zmienia sie od 999 do 1001 to z tych pozostalych kanalow wyswietlane jest 0 i w rzeczywistosci nie widac jak sie zmienia wielkosc w badanym kanale bo na y jest skala od 0 do 1001. A chcialbym zeby byla dokladnie widac jak sie zmienia wiekosc.
Jakies pomysly jak wylaczyc wyswietlanie pozostalych kanalow tak zeby autoskala Y sama sie realizowala?
Obecnie zamieniam te dane na puste tablice ale na grafie wtedy wyswietlane sa zera.
Moze jakies inne pomysly jak zrealizowac ten problem?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: kilka wektorow na jednym grafie

Post autor: Mikrobi »

Węzły własności albo Property Node dla danego wykresu.
Znika problem zerowania danego wykresu, gdyż znika sam wykres :) Przykład poniżej:
Obrazek
Wesołych Świąt
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
skalag

Re: kilka wektorow na jednym grafie

Post autor: skalag »

Fajnie dziala. Ale poza tym ze nie widac niechcianych wykresow nie zalatwia problemu z autoscala. Ciagle mam y cos pomiedzy -100 a 1100 a powinno byc 900 -1000 .
(Bo mam 3 sygnaly 1000+rand, -100+rand , 0)

Powysze wektory to przyklad bo w rzeczywistosci mam bardziej skompikowana sytuacje.
Myslalem zeby uzyc definopwania skali i funkcji min i max, ale jak mam 2D tablice (8 x ilosc probek w wektorze) to jest to troche klopotliwe uzywac min i max funkcji bo i tak bede mial zera z min lub max. Jakis inny pomysl jak unicestwiac kanal ale tak zeby poprostu nie istnial dla graphu??
ODPOWIEDZ