przetwornik A/C C/A na USB do LabView

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
mjaskula

przetwornik A/C C/A na USB do LabView

Post autor: mjaskula »

Czy ktos moze probowal zrobic wlasna karte przetwornikow A/C i C/a pod usb tak aby byla widziana przez LabView? Moze znacie jakis link w INternecie?

Marek
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: przetwornik A/C C/A na USB do LabView

Post autor: Mikrobi »

Pytanie w jaki sposób chcesz obsługiwać przetwornik? "Pełne USB" czy jako wirtualny COM?
Zagadnienie pełnej komunikacji przez usb z urzadzeniami innymi niż wyprodukowane przez NI zasadniczo sprowadza się do obsługi konkretnych funkcji z bibliotek. Przykładem mogą być sterowniki firmy FTDI.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
mjaskula

wiesz co, nie wiem co Ci odpowiedziec. Chcialbym po prostu wziac najprostswze przetworniki A/C C/A i jakos je obsluzyc w LabView. Mam do dyspozycji TYLKO Usb.

Jaka jest roznnica w twoich dwoch propozycjach z punktu widzenia LabView?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

No to konwerter USB na RS232 z FTDI, ktory będzie widziany jako kolejny port szeregowy + mikrokontroler. Polecam ADuC814 z rdzeniem '52 albo '51ki
Jest dużo narzędzi na stronie Analog Device + zaleta: programowany jest przez RS232.
Róznica?
Konwertery USB>COM są widziane przez komputer (MAX i LabVIEW) jako kolejny port szeregowy. Jeśli chciał byś poświęcić "trochę energi" i walczyć z programowaniem "Native USB" ;) to jak to określono na jednym z forów Ni nie jest to trywialny problem :D Zatem sugeruje FTDI albo poprostu kupić gotowy konwerter RS232 - USB a w układzie stosować komunikację przez port szeregowy opartą na MAX232.
Na pewno zresztą jest tu kilku ludzi którzy potrafią zaproponować lepszy (szybszy w komunikacji) mikrokontroler.
Tytułem uzupełnienia: ADuC o którym mowa ma oczywiście przetworniki AC i CA
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
mjaskula

mowisz: kupić gotowy konwerter RS232 - USB

czu znasz moze taki, ktory jest sprawdzony i dziala pod LabView?
Roger0

Post autor: Roger0 »

Cze ja zakupiłem i zmontowałem KiT AVT-414 jest to uniwersalna karta portów na USB może o coś takiego ci chodzi a koszt jest nie duży
http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=46863
ODPOWIEDZ