Witam.
Mam następujący problem:
Potrzebuje wykonać regulator PID dla sił w ciegnie SMA. Na wyjście podaje sygnał sterujący (Napięcie-zapisany w tasku_out). Pobieram 7 danych z karty (w tasku_in). Wyliczam uchyb siły-->puszczam na pida i dodaje do do sygn sterującego. Następnie ogranicszam do wartości 0-6,5 (zakres przezywalności ciegna). Napisałem sobie taki program (dostępny w załączniku) i na symulacji nie chce mi dzialać. Moje pytanie z waszego doświadczenia bedzie to działać?? co byście ewentualnie zmienieli. Program potrezbuje do zrobienia badań na mgr i bede mial dwa dni wiec musi zadzialac. czekam na opinie...
Problem z PID-em. pomóżcie....
-
- Kontakt:
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Problem z PID-em. pomóżcie....
Przydałoby się tak ułożyć diagram, żeby dało się go czytać, jeżeli ktokolwiek ma być w stanie pomóc. Komentarze mile widziane.
Na tej stronie znajdziesz gotowy VI do PIDa.
PRAWDOPODOBNIE twój problem leży w tym, że obliczasz całkę tylko dla bieżących próbek. Przełącz expresa w tryb continous.
Domyślam się, że SMA to Shape Memory Alloy? Bo dziwnym zbiegiem okoliczności tym samym tematem się aktualnie zajmuję...
Na tej stronie znajdziesz gotowy VI do PIDa.
PRAWDOPODOBNIE twój problem leży w tym, że obliczasz całkę tylko dla bieżących próbek. Przełącz expresa w tryb continous.
Domyślam się, że SMA to Shape Memory Alloy? Bo dziwnym zbiegiem okoliczności tym samym tematem się aktualnie zajmuję...
Ostatnio zmieniony 03 cze 2008 13:31 przez vugie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Re: Problem z PID-em. pomóżcie....
Postaram sie go jakos skomentowac..... chodzi mi głównie o działanie pida i podanie sygnału na wyjście czy jest poprawnie zrobione.....
Tak SMA-to Shape Memory Alloys...
Tak SMA-to Shape Memory Alloys...