Problem z PID-em. pomóżcie....

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Przemek_pepe
Kontakt:

Post autor: Przemek_pepe »

Witam.

Mam następujący problem:
Potrzebuje wykonać regulator PID dla sił w ciegnie SMA. Na wyjście podaje sygnał sterujący (Napięcie-zapisany w tasku_out). Pobieram 7 danych z karty (w tasku_in). Wyliczam uchyb siły-->puszczam na pida i dodaje do do sygn sterującego. Następnie ogranicszam do wartości 0-6,5 (zakres przezywalności ciegna). Napisałem sobie taki program (dostępny w załączniku) i na symulacji nie chce mi dzialać. Moje pytanie z waszego doświadczenia bedzie to działać?? co byście ewentualnie zmienieli. Program potrezbuje do zrobienia badań na mgr i bede mial dwa dni wiec musi zadzialac. czekam na opinie...
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: vugie »

Przydałoby się tak ułożyć diagram, żeby dało się go czytać, jeżeli ktokolwiek ma być w stanie pomóc. Komentarze mile widziane.
Na tej stronie znajdziesz gotowy VI do PIDa.

PRAWDOPODOBNIE twój problem leży w tym, że obliczasz całkę tylko dla bieżących próbek. Przełącz expresa w tryb continous.

Domyślam się, że SMA to Shape Memory Alloy? Bo dziwnym zbiegiem okoliczności tym samym tematem się aktualnie zajmuję...
Ostatnio zmieniony 03 cze 2008 13:31 przez vugie, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek_pepe
Kontakt:

Re: Problem z PID-em. pomóżcie....

Post autor: Przemek_pepe »

Postaram sie go jakos skomentowac..... chodzi mi głównie o działanie pida i podanie sygnału na wyjście czy jest poprawnie zrobione.....
Tak SMA-to Shape Memory Alloys...
ODPOWIEDZ